Foto: 
autor nepoznat

Knjiga

Lep, sunčan dan bio je idealan za Sarin i Tarin nedeljni ritual - odlazak na stari buvljak. Obukle su lagane haljine i šešire u istim bojama. Uživale su nedeljom da šetaju buvljakom. Uvek bi pronašle neku zanimljivu sitnicu. Išle bi laganim korakom od prodavca do prodavca i pažljivo razgledale robu. Sara bi se najviše zadržavala kod knjiga. Vremenom i Tara je zavolela čitanje kraj nje. Čitala naslove i kratak sadržaj romana kad joj pogled zastade na knjizi sa predivnom naslovnim stranom na kojoj je bila stara kuća od crvenih cigala, obrasla bršljanom i oivičena raznobojnim cvećem. Uze knjigu i pročita kratak sadržaj. Odmah je znala da će joj se svideti i kupila je. Nastavile su šetnju po buvljaku dok ih sunce nije umorilo.

Sele su u obližnji kafić da popiju kafu i hladnu limunadu. Tara je vrtela u rukama knjigu koju je Sara kupila.

"Zvuči zanimljivo. Kad pročitaš, uzeću ja da je pročitam.", reče Tara.

Sedele su još neko vreme, a onda su krenule kućama svojim. Sara, čim je ušla u stan, otišla je u kupatilo i istuširala se mlakom vodom. Sipala je sebi sok od narandže i sele u fotelju sa namerom da čita knjigu koju je kupila. Priča je začas zavladala njenim umom. Više nije bila u svom stanu.  Čitala je sa sve većim interesovanjem. Još veću pažnju joj je privuklo saznanje da se radnja odvija u njenom gradu, gde se čak pominjala i ulica i broj.

Vrlo lako našla se na mestu glavne junakinje i osećala je privlačnost ka momku koji se pominje u knjizi. Zaluđena radnjom romanom i jakom emocijom koju je osetila, rešila je da ode do te kuće.  Pozvala je Taru i saopštila joj popodnevni plan.

"Da idemo da obilazimo nečiju kuću? Šta ako tamo živi neko? Mislim da to nije baš sjajna ideja... Dobro, dobro... Uf, ti kad nešto naumiš niko te ne može zaustaviti.", rekla je Tara, kao ljutito.

 Volela je jako Saru i bila je spremna na svaku njenu ludoriju. Dobro, možda ne baš svaku. Nekad je uspela da je odgovori od neke glupe ideje. Što se tiče ove, ok, otići će tamo i kad vidi da živi neko  odvratiće je od njene zamisli da uđu unutra. Tako je bar mislila.

Sara je obukla crvenu lepršavu haljinu, crni šešir i iste takve baletanke. Potrudila se da izgleda kao devojka iz knjige.

Za sat vremena bile su ispred te kuće. Oronula, sa zatvorenim šalonima, odavala je utisak napuštene kuće. Sarino uzbuđenje je sve više raslo.  Tara je posmatrala sa strane i znala je da moraju da uđu, povratka nema. Sara uhvati kvaku ulaznih, starih vrata i gurnu je. Ona se otvoriše uz škripu, poželeći im dobrodošlicu na taj način.

U kući nije bilo nameštaja. Čak su i zidovi bili jako loši, pod prljav i izlomljen. Vetar je svirao valcer probijajući se kroz mnogobrojne rupe. Tari nije bilo svejedno, što je Sara i primetila.

"Izađi ti napolje. Malo ću samo da pogledam, pa dolazim."

Tara je odmah prihvatila predlog.

Sara, bez i malo straha, nastavila je razgledanje kuće. Neki delovi su joj bili poznati, jer su odlično opisani u knjizi.  Na tren mogla je da vidi i Marka, glavnog junaka iz knjige.  Išla je iz sobe u sobu, razgledajući. Na tenunak bi joj se učinilo da vidi ispisano poglavlje na zidu. Stresla bi se. Čula je Taru kako je doziva… Razočarana što je naišla samo na ruševine,  izađe iz kuće.

Malo su prošetale, ne pričajući ni o čemu, svaka udubljena u svoje misli.  Kući je stigla kasno. Brzo se spremila za krevet i uzela knjigu.  Iako je završila sa čitanjem, sve vreme je listala i mislila kako je to pisano po istinitom događaju. Odložila je knjigu i zaspala.

.... "Draga Saro, ne odustaj, pronađi me!"

Marko"....

Skoči u krevetu i istog momenta se razbudi. Obuče farmerke i majicu i izađe na ulicu. Išla je ulicom kao nošena nekom silom. Malo ljudi je bilo na ulici, ali  nije ih ni  primećivala. Zastade na jednom uglu i zamisli se. Nešto je vuklo da krene desno. Ušla je u neki park sa mnogo prelepog cveća. Park je bio prazan. Već je razmišljala da ode kad je videla neku osobu na klupi. Prišla je i videla Marka. Bila je presrećna, neznajići da li sanja ili ne. Kad je prišla, on podiže glavu. Pozdravi je i pruži joj ruku.

"Došla si. Čekao sam te." Ustade i poljubi je.

Komentari

Komentari