Foto: 
autor nepoznat

Varka

Koračam ulicom pustom gore - dolje.
I ma gdje stao nogom na mokru cestu
učini mi se: na nekom drugom mjestu
radost ću neku naći - tamo je bolje.
I ređam mjesta: jedno, drugo, pa treće...
Pa opet - nespokojan i pokisao -
zanesen idem kuda me vuče misao:
Neznanom kutu mira i tihe sreće.
Obiđem svaki kutak što srce zna ga,
neće li i gdje njezin osmijeh sresti.
Al svud je, svud je isti: radosti nigdje traga
što mi se tužnom prisni na mokroj cesti.
A.L. Ivanović
"...... Prelistavam neke zbirke da ti pošaljem pjesmu, za sjutra . Poznati crnogorski pjesnik Aleksandar Leso Ivanović. Sa Cetinja je. (Znam da nisi čula , ali vjerujem da će ti se dopasti)...."
Mnogo godina pre Vibera, FB, Hangsouta
I jeste. I pesma, i varka.
……..
Grad Niš….vojska
Biću presrećan ako me ovaj kapetan pusti kući i onda dodjem do tebe makar na jedan sat. Jer od 4.9. do 31.10. ne može niko da napušta kasarnu, dolazi generalna inspekcija, pa je velika frka. Stalno mislim na tebe i mnogo te volim.
D.
…………………….
Zdravo S.
Stvarno je pravo zadovoljstvo pričati s tobom kad si dobro raspoložena. I drago mi je da si konačno shvatila da možemo normalno da funcionišemo bez obzira na okolnosti. Ali ti kad nešto umisliš čovjeku trebaju maksimalni nervi da te razuvjeri. (Eno Lendl opet jede limun i čokoladicu)
…..oboje smo gledali tenis u isto vreme....i mislili jedno na drugo.
……………………….
Moj dolazak u Beograd je potpuno opravdao moja očekivanja u svakom pogledu. Ponovo sam vidio Beograd i tebe. I za onih par sati nadoknadio sve one noći provedene na jednoj terasi u kasarni sa koje se vide tri svetiljke na auto putu. Sve je kao u snovima samo ti mnogo bolje izgledaš, što mi je drago. I uz malo ljubavi s tvoje strane doći ću ponovo. Samo molim te tada me ponekad pomiluj(po ruci, po licu) i provjeri da li sam to ja. Znam da ti to „ne znaš“ i znam kako „ne znaš“. Sad smo bili kao dva stranca. Tu kombinaciju još nismo imali. Ali to smo ipak bili mi, zar ne?
Susret nakon dugog rastanka
……………………….-
Juče sam sredjivao fotke i poštu. Imam sačuvanih 65 pisama od tebe. Kao što vidiš, bilo je dopisivanja, ali se to zaboravlja. Sjeti se samo plavih pisama, pa roze period i na kraju bijela pisma. Bijela su najgora. U njima sve same svadje i raskidi. Pročitao sam ih juče sva . Našao sam jedno na koje sam potpuno zaboravio. Kad sam bio u 450/II (soba u studenjaku) ja se negde „uletvio“ i zaspao. Ti došla i napisala mi pismo na jedno petnaestak strana. Kritika, samokritika i razno. Znaš već, onako kako samo ti umiješ. Ja to „bacio“ u neku knjigu , knjigu odnio u Ig i prije mesec dana slučajno ga primijetim. Crkao sam od smijeha jer je na koverti pisalo „uspavanom ljepotanu“ . Ja mislio unutra bajka kad ono ~Oćeš klinac , sam teror i horor. Obožavam te.
……..
Zdravo S.
Danas ti je rodjendan, a nisam tu da te izljubim „ko stoku“. Ali čitav dan tvoja slika mi je pred očima. Mislim na tebe toliko jako da te gotovo osjećam pored sebe. Nadam se da je ovo poslednji rodjendan koji slaviš bez mene. Ipak se puno radujem što ćemo za sedam dana u ovo vrijeme biti skupa.
Čitav dan se muvam po šumi i gledam da izbjegnem sve ove rođake. Nervozan sam do zla boga i samo gledam kako malo da budem sam, sam…
Ne mogu da iščekam ponedeljak da se čujemo. Stalno me je strah da će nešto iskrsnuti da se ne vidimo. A to stvarno tako želim. Po čitav dan sanjarim, jer znam da će nam opet biti izuzetno lijepo. Želim da zaboravim sve ove face i da nadjem bar malo sreće i mira, a to jedino ti, sada „možeš“ da mi pružiš. Želio bih da ti pišem o svemu, a opet nemam snage (od želje da te vidim). Ne znam kako da ti opišem jedno stanje kada me svaki pogled okolo ove kuće boli, jer znam da smo pije dvije nedjelje ovdje bili zajedno. Da smo se šalili, šetali, vodili lubav…
Berem danas one jabuke (stričeve) i „gledam“ odozgo kako ti sjediš, podižeš majicu i sunčaš se….
Miško to su trenuci koji se teško, vrlo teško zaboravljaju. I zbog takvih trenutaka želim da budeš moja žena, ljubavnica, sve!
…….
I bila mu je. SVE.
(Pisma stara trideset i više godina. Jede jabuke, čita, a isto bole.)

Komentari

Komentari