Foto: 
autor nepoznat

Vrpca

-Kako to misliš još nije gotovo?! -dreknuo je gradonačelnik.
-Žao nam je gradonačelniče, zaista nam je mnogo žao. -prebledeli čovek u odelu se gotovo mucajući izvinjavao.
-Alo, da li znaš da dolaze ovi sa televizije da snime kako sečem vrpcu i otvaram najmodernije bolničko odeljenje u Evropi?! -bes nije napuštao gradonačelnika.
-Znam, ali nažalost nismo uspeli da završimo. Radovi su tekli sporo zbog nekih neplaniranih problema sa radnicima, građeviskim materijalom... -pravdao se bledi.
-Do pola noći sam pisao govor i šta sad?! Pre godinu dana sam položio kamen temeljac, najavio sam to otvaranje, a šta me je sačekalo ovde?! Ni do ploče niste stigli! Ovo je užas! -kipeo je zajapureni gradonačelnik.
Okupljeni oko gradonačelnika su ćutali pognute glave. Gradonačelnik se šetao nervozno po gradilištu, a onda mu je sinulo. -Ti si beše direktor bolnice je l’ da?
-Tako je. -tiho je izgovorio direktor zabrinut za svoju budućnost.
-Imate li neki noviji bolnički aparat ovde? -pitao je gradonačelnik gledajući prestrašenog direktora pravo u oči.
-Noviji? -zbunjeno izusti direktor. -Nemamo ništa novije. Poslednji aparat smo nabavili pre više od jedne decenije, a on ni tada nije bio nov.
-Ma mora da imate nešto što fino izgleda! Stavimo vrpcu, kažemo da smo nabavili najnoviji aparat iz Japana i da će lečenje bolesnika ubuduće biti mnogo lakše, onda se ti zahvališ gradskoj upravi, a ja kažem da će grad i ubuduće da radi na osavremenjavanju gradske bolnice. Onda ja presečem vrpcu, svi aplaudirate i taj aparat je zvanično pušten u rad-govorio je gradonačelnik bez daha.
-Gospodine gradonačelniče, polovina aparata u bolnici gotovo da i ne radi, a oni koji nekako i rade požuteli su ili su korodirali tako da ne izgledaju uopšte novo. -oborenim pogledom govorio je direktor.
-Nečuveno! -dreknuo je gradonačelnik najglasnije do sada, šutnuvši kamičak ka gomili peska koja se tu nalazila.
Par minuta kasnije pojavila se novinarska ekipa. Kamerman je zbunjeno posmatrao besnog gradonačelnika i ljude oko njega koji su ćutali pognute glave kao da su deo nekakve posmrtne povorke. Gradonačelniku je ponovo sinulo.
-Porodilište je u funkciji je l’ da? -šapatom je upitao direktora bolnice.
-Nije u najboljem stanju, ali je u funkciji. -zbunjeno je odgovorio direktor.
-A imamo li tamo neku trudnicu koja treba uskoro da se porodi? -nastavio je gradonačelnik da postavlja pitanja šapatom.
-Imamo jednu. Trebalo bi da se porodi uskoro. -odgovori šapatom direktor.
-Odlično! Televizija je došla da me snimi kako puštam nešto novo u rad i kako sečem vrpcu i to će se dogoditi pa makar ta vrpca bila i pupčana! -sa osmehom je rekao gradonačelnik potapšavši direktora bolnice po leđima.

Željko Žele Jovanović

Komentari

Komentari