Festivali
Foto: 
Montecruz Foto

Festivali - 2

SXSW (South by South West), koji se svake godine, sredinom marta, održava u glavnom gradu Teksasa, Ostinu, predstavlja najveći muzički festival na svetu. Na oko stotinak mesta, nastupi i preko 2200 izvođača. Za tridesetak godina svog postojanja, od skromnih početaka, pa do današnjih dana, je izrastao u megafestival, na kome se okuplja ,,ko-je-ko” u svetskoj muzici. Međutim, festival je poznat i po tome što svake godine otkrije i lansira nove talente. Među onima koji su svoje prve diskografske ugovore potpisali na SXSW su, recimo: Kold Vor Kids (Cold War Kids), Bajpolar (Bipolar), Reptajl Jut (Reptile Youth), ili Vajld Bel (Wild Belle). Sa druge strane, uvek su prisutna velika imena, kao: Robert Plent (Robert Plant), Pol Makartni (Paul McCartney), Fu Fajters (Foo Fighters), Princ (Prince) itd. Tokom tih desetak dana trajanja festivala, ceo grad uzavre i pretvori se u danonoćnu igranku bez prestanka. Pored zvaničnog programa i najavljenih izvođača, iznenađenja su na svakom koraku. Ako ste u pravo vreme na pravom mestu, možete da prisustvujete impromptu koncertu, recimo, na malom parkingu ispred lokalne prodavnice i da na dva metra ispred sebe vidite i čujete Džeka Vajta (Jack White), Kendrika Lamara (Kendrick Lamar), ili neko drugo veliko ime iz sveta muzike.

Naravno, drugi deo priče je biznis - direktori, menadžeri, producenti i slični biznismeni, u stalnom pokretu i potrazi za ,,sledećim velikim imenom" su prisutni, a uglavnom neprepoznatljivi. Izgledaju slično kao muzičari, možda malo starije, ali imidž im je isti - uglavnom, hipsterski.

S obzirom da festival nije lociran na jednom mestu, već je rasut po celom gradu, sveopšta gužva i rigorozni tempo, gotovo svake godine me  navedu na ideju da ,,boga mi, više neću dolaziti”. Međutim, iskreno rečeno, već bacam pogled na sxsw.com, interesujući se za imena onih koji će nastupiti u martu 2015. godine...

-nastavlja se-

Vera Vujičić

Komentari

Komentari