Festivali - 3
Foto: 
Elias Andrade

Festivali - 3

ACL (Austin City Limits) festival se poslednjih 12 godina održava svakog oktobra, u Ostinu (Austin, TX), u Zilker parku, koji se na 145 hektara pruža sa obe strane rečice Barton Krik (Burton Creek), u samom centru grada. Na ovoj prijatnoj lokaciji, 130 izvođača, na osam pozornica i oko 85 hiljada posetilaca, proveli su, pretprošlog vikenda, tri nezaboravna dana, uprkos nemilosrdnom suncu, a zatim, kiši i blatu. Srećom, sve je išlo po planu, za razliku od prošle godine, kada je zbog nepovoljnih vremenskih uslova, treći dan otkazan, a samim tim i propala prilika da prvi put vidim uživo grupu Franz Ferdinand.

Ove godine je bio primetan akcenat na EDM (electronic dance music), tako da smo videli Mejdžor Lejzera (Major Lazer), Dipla, Skrileks (Scrillex), Zeda (Zedd), kao i Kelvina Herisa (Calvin Harris), između ostalih.

Takođe je i hip hop muzika bila zastupljena više nego što je uobičajeno, pa smo čuli i Kendrika Lamara (Kendrick Lamar) i Eminema i Autkest (Outcast), sa veoma raspoloženim Andre 3000, Čajldiš Gambina (Childish Gambino), pa i Riders Against the Storm (muž i žena duo, za mene, posebno iznenađenje).

Sa velikim zadovoljstvom pominjem da su na ovogodišnjem ACL, ženski izvođači bili brojniji nego ikada, uključujući Lord (Lorde), Lanu del Rej (Lana del Ray), Sent Vinsent (St. Vincent), Kalts (Cults), Fantogram (Phantogram), Igi Azeliju, (Iggy Azelea), Čerčes (Churches) i druge, nešto manje poznate devojke.

Pored manje (ili, lokalno) poznatih imena, kao što su Wild Mocasins, Hard Proof ili Blue Bear, videli smo i megazvezde, kao sto su Beck, Eminem i Pearl Jam. Kako to često biva na festivalima, često se nađemo u nedoumici, za koga da se odlučimo - na jednoj pozornici je Kelvin  Heris, a na drugoj Perl Džem (Pearl Jam). U takvim situacijama, ja sam ,,Speedy Gonzales" i trčim sa jednog kraja parka na drugi. Ne mogu da propustim ni jedno, ni drugo.

Po meni, neprocenjiva lepota i snaga ovakvih festivala je u neposrednosti iskustva, koje delimo sa prijateljima, pa i sa nepoznatom masom ljudi oko nas. Bilo da je u pitanju grupa koju nikad nismo ranije čuli ili naši stari ljubimci, čiju svaku reč, svake pesme znamo napamet.

Tako da smo na kraju poslednjeg dana festivala, uprkos umoru, vrućini, kiši i blatu, neizrecivo srećni i ispunjeni. Pa onda, kao deca, na iPod ili Youtube, ponovo slušamo i gledamo ono što smo prethodnih dana uživo slušali i to ponavljamo i ponavljamo...

Sezona festivala je za ovu godinu završena. Kraj godine se polako približava i uskoro će muzički urednici početi da sastavljaju liste najvećih hitova 2014. Sa interesovanjem ih očekujem, jer za razliku od ranijih godina, kada mi je bilo sasvim jasno koje su to pesme, ove godine - nemam pojma!
Koje su to pesme, koje su, po vama, obeležile ovu godinu?

-kraj-

Vera Vujičić

Komentari

Komentari