Foto: 
Perast

Ljubav i muzika u d molu

Ljubav.

Bez nje nema ničega, ni predstave, ni filma, ni serije, ni drugarstva, ni porodice.

Muzika.

I bez nje se ne može. Nekada je i totalna tišina muzika, a ponekad je najlepše kad se čuje samo ljuškanje mora i talasa.

 

D mol je tonalitet koji se sastoji od tonova D, E, Fis, G, A, H i C. U muzici postoje različiti tonaliteti, a D mol je tonalitet koji se najčešće koristi u klasičnoj muzici. Takođe, ovo je tonalitet koji se često koristi u harmonizaciji i aranžiranju pesama. Ali I priča. O ljubavi.

Volelo se dvoje mladih.

Gde? U Boki.

Perast, biser Jadrana, je barokni grad, dom najlepših palata na Jadranu. Grad strmih kamenih ulica, cvijetnih đardina, grad crkvi, grad zatvorenih škura, ostrva Svetog Đorđa i Gospe od Škrpjela, grad legendi, pomorstva i slavnih kapetana. Dom čuvene peraške torte. Ko jednom poseti Perast, uvek mu se iznova vraća. Stari barokni gospodin je svojim šarmom privukao brojne pisce, pesnike, glumce i slikare. I mene.

I baš tu se  smestila tužna priču o Psihi I Erosu, Romeu I Juliji, Reneu I Katarini.

Sve jedno kada se događale, priče i legende o velikim ljubavima, priče su o trajanju i trajnosti, o onom što preostaje i živi u kolektivnoj priči kada sve sitno i skučeno ostane iza nas, padne u zaborav. U ovaj ton drevnosti,  ugrađene su inteligentni, brzoreki komentari i opaske o brbljivim slobodarima, prevrtljivcima, manipulantima, ljudinama i udvoricama, o našim naravima i mentalitetima koji se tako sporo menjaju da nam izgledaju kao večni i neprolazni.

Ma koliko Katarinina i Reneova ljubav mogle delovati kao prestup, ogrešenje, narušavanje Reda, realnost ljubavi je prava ljudska stvarnost, ono što se pamti. Ostalo je brbljanje, politika, uskraćivanje, krivotvorenje, prikrivanje I pretvaranje, zamumuljivanje i zakukuljivanje u lukavost krupnih reči, opšteg dobra i mira, morala, interesa.

Volelo se dvoje mladih.

Do kraja.

Autor Sladjana Belko

Komentari

Komentari