Foto: 
Foto Viljam Takis

Aurora borealis (pisma iz Estonije)

Severno svetlo je optički fenomen koji se javlja u gornjim slojevima atmosfere, a izazvan je sudarom naelektrisanih čestica koje dolaze sa Sunca (tzv.solarni vetar) sa česticama u Zemljinoj atmosferi.  Jedinstven prirodni fenomen na koji se u Estoniji čeka godinama. Ovog marta se dogodila sjajna i fascinantna aurora borealis za koju i ovdašnji astronomi kažu da je prava retkost a posledica je moćne sunčeve baklje koja je, posle dugog niza godina, ponovo pogodila Zemlju. Astronom Viljam Takis kaže da ovoga puta nisu bile potrebne profesionalne kamere da bi se doživela fascinacija:

-Uobičajeno je da se severna svetlost iznad urbanih prostora pojavljuje u belim i sivim tonovima, prilično je retko videti zelenu i crvenu boju nad osvetljenim gradom. Ovoga puta, boje su se vrlo jasno razlikovale.

Blistava dekoracija nebeske kupole, prelivanje boja, treperenje čudesne lepote koju je teško pretočiti u reči. Razlog više da u ovom „ pismu“ dominaciju preuzmu fotografije koje su polovinom marta napravljene sa različitih mesta duž estonske obale.

Nestvarna stvarnost.

                                                                                                                        Autor Fotografija Anna Ana

Komentari

Komentari