Foto: 
autor nepoznat

Molim, bez kupanja! (pisma iz Estonije)

Osvajanje i naseljavanje estonske teritorijeviše se ne karakteriše kao misija koja zaslužuje medijsku pažnju, ali se i dalje nalazi u rubrici hrabrost, naročito ako se radi o starijim osvajačima kod kojih je avanturistički duh uveliko trebalo da podnese zahtev za penzionisanje. Ukoliko se ta hrabrost i dalje otima i odbija nirvanu u skromnoj vikendici na ivici nekog šumarka, sleduje joj, recimo, sever sa svim pripadajućim atributima.

Susret sa novim svetom, sa drugačijom kulturom, sa hladnom klimom i još hladnijim ljudima, sa drugačijom dinamikom življenja, uh, sve je to trebalo prihvatiti i prigrliti, saživeti se sa tim i uhvatiti ritam novih koraka. Precenjivanje sopstvenih sposobnosti faktor je koji utiče da danak bude veći. Činjenica je da su standardi odavno ustanovljeni, te prilagođavanje i preživljavanje zavisi isključivo od lične „borbene gotovosti“.

Upoznavanje sa zdravstvenim sistemom Estonije, kao i druge teme, stajalo je na listingu ponuđenih aktivnosti i valjalo ga je proučiti. Možda ne tako brzo, ali dobru priliku nikad ne treba propustiti. Elem, digitalizacija je i ovde uzela maha i prosto je besmisleno očekivati jednostavno ćakulanje i usputno svraćanje u medicinski centar zarad plakanja na nečijem dežurnom ramenu. Portal za porodičnog lekara, online zakazivanje, touch, screen, hop, cup i gotovo! Ali kako svaki „savršeni“ sistem ima svojih manjkavosti, tako se i ovde potkrada zavičajno nam bla, bla, truć, truć, a zakazivanje pregleda poprima razmere i doživljaj olimpijskog stiplčeza. Program na pomenutom portalu upućuje na telefonsku komunikaciju, a ona je ovde retka kao i tropski dan. Kada sunce ipak proviri u nameri da zagreje promrzlog dođoša, začuje se glas sa druge strane virtuelne veze koji u nervoznoj žurbi istisne kroz zubenešto o logovanju na sajtu zdravstva. I tako, od kompjutera do telefona, jedno „četiri kruga“ po četiri stotine metara, a onda kada isti glas ukapira da je upornost južnjaka ravna ratu za istrebljenje, „ljubazno“ izrecituje termin i ime doktora koji je voljan da odvoji svojih dvadeset minuta za nečije žalopojke.

Odzvanjaju hodnici pustih, sterilnih čekaonica. Upozorenje da je sezona gripa i da bez preke potrebe ne treba dolaziti u dispanzer, po svemu sudeći, preplašilo je i gripozne. Tačno u zakazano vreme na vratima se pojavljuje ženska prilika u belom mantilu, „nabacuje“ na lice profi osmeh i poziva u još jednu sterilnu unutrašnjost. Sama deluje neuredno, ali uzdržano srdačna i prijatna. Ruke ogoljene do laktova prekrivene su joj krastama i svežim razderotinama. Između usana joj se razvlači jutarnja žvala. Na pitanje o tegobama, ni jedan odgovor joj ne deluje kao ozbiljan razlog za posetu lekaru. Analize iz laboratorije uređene u stilu najnovije verzije Matriksa izazivaju novu navalu kataloških osmeha iz rubrike G6: hipertenzija se leči šetnjom, a mala bezbolna intervencija rešiće akutni problem na koži. 

Džaba „trukovanje“ i „sitan vezak“ o stresu zbog napuštanja domovine, posla, prijatelja, dece koja su to odavno prestala da budu, zbog osećaja apatridnosti, usamljenosti, amputiranosti od jezika i identiteta. Presudna je šetnja. Sa akcentom na sedmodnevnoj poštedi od kupanja neposredno posle intervencije. I da! Ukoliko u vezi sa tim postoji problem, preporuka je online edukacija o toaleti rane i higijeni tela koje se, uzgred, na severu, ni u redovnim okolnostima ne tretira sapunom prečesto!

Komentari

Komentari