Foto: 
autor nepoznat

Kome to smeta Barzilai Netta?

I prošla je Evrovizija. Prvi put od kako gledam, ne računajući 1989. kad je pobedila Jugoslavija i 2007. kad je pobedila Srbija, pobedio je moj ovogodišnji favorit. Izrael. Nikad mi nije išlo predviđanje pobednika, niti bih se zakačila za pesmu koju bismo na kraju poslali. Ne mogu da prežalim to što moldavska baka sa bubnjem nije pobedila 2005, niti to što Srbiju 2011. nisu predstavljali Breeze, već Nina sa svojim famoznim čarobnim čovekom.

No, ovo je bilo drugačije. I nije moglo bolje da ispadne.

Netta Barzilai je svojom pesmom „Toy“ (Igračka) rekla momcima ono što bismo im, ruku na srce, sve mi rekle – da nas se okanu, da nas ne zezaju, da nas ne gnjave, te da smo i te kako samosvesne. Netta je takođe elegantno popunjena i boli je uvo za to. Netta je loop artist, i svoje ludonaučničke pokuse izvela je uživo, kao što to npr. čini indie umetnica tUnE yArDs. Ma, Netta je super i zaslužila je da pobedi svoje protivnike, koji su dolazili sa stereotipim pesmama, poput onog nesrećnog italijanskog antiratnog švedskog stola. Ispalo je kako treba.

Nažalost, izgleda da je ova dvadesetpetogodišnjakinja podelila javnost više nego Donald Trump i Vladimir Putin. Zaboga, ona kokodače. Zaboga, ona odbija muškarca, a debela je...kako je samo nije sramota? Kao i ona Meghan Trainor koja ponosno peva o svojim oblinama, ali i da nije za uzimanje, da ne želi prvog koji se zakači za nju tokom izlaska.

Zbog čega su u 2018. godini ovakve stvari još uvek problem? Od kad smo toliko tradicionalni, toliki moralisti? Da li je Netta nekoga ubila, ili ga je samo odbila? U kom svetu su te dve stvari podjednaki problem? Ah, da...pa 90% pesama je o tome kako se svi ’vataju sa svakim i gotova priča. Mešamo slobode sa objektifikacijom i posmatramo jedini druge kao meso.

A ako toliko volite meso, zbog čega je malo više mesa problem? Ha! Saterala sam vas u ćošak, a čak se nisam mnogo ni trudila.

Nekim čudom, naša voditeljka koja obično ne može da odćuti ovakve stvari – setimo se samo kako je pre tri godine morala da naglasi da je ratnički nastrojena Nina Sublatti iz Gruzije „ustvari veoma lepa devojka“ – ovoga puta je ćutala. Ispucala se, gospođa, kada je prenosila umetničko klizanje, valjda. Ostala je bez inspiracije.

Naravno, tu je i drugi problem. Baš, ali baš onaj koji bismo i očekivali. Netta je predstavnica Izraela i to, odjednom, ima veze sa gomilom drugih stvari. Komentari na YouTube spominju sve, od zionističkih zavera, pa do toga kako bi bilo lepo da je Hitler živ. Ne primećuju da su neke druge zemlje, poput Italije, poslale tipične antiratne pesme, mamce za nagrade, čistu propagandu. Netta je automatski najgora, zato što je iz Izraela.

Neko bi sad rekao da je internet prepun budala. Žalim, prigovor je odbijen. Poslednjih godina, tenzije rastu i sve vrste diskriminacije su nas preplavile, a ne primećujemo ih jer je vreme da se na Facebook okači trideset slika sumraka uslikanog krompirom, te kafa sa knjigom i kolačićem pored. Veliki smo intelektualci, a ne vidimo šta nam se događa ispred nosa – potlačeni i tlačitelji nam se menjaju u zavisnosti od toga šta nam kažu ovi „odozgo“ (naravno da smo odozdo, mmmda...), izbeglice nas zagađuju, ne postoji femicid...i sad neki nilski konji koji ugnjetavaju Palestince šalju pesme o pravima koja su odavno odbranjena. Kuku! Da je bar pobedila ona lepa žena iz zemlje koja nema političkih pretenz...ups. Ups. Ups. Nema veze. Ma, braća Grci su divni, letujem na Domestosu, u vili sa 1/8 zvezdice, kod baba-Meduze.

Kakve muzika ima veze sa političkim aspiracijama, u ovom slučaju? More, nikakve. Ovo je slika i prilika sveta na kraju druge decenije trećeg milenijuma – hodamo po žici, vatra nam je zastrašujuće blizu.

Sramota. Ovaj svet baš ne ume da se zabavlja. Netta, devojko, nadam se da ne čitaš ove toksične gluposti. Pobedila si, razbila si ih kao bugarsku skupštinu, ostavila tri klišea od pesama iza sebe i mogu samo da ti zavide. You go, girl!

Komentari

Komentari