Foto: 
Autor nepoznat

V.I.P.

V.I.P. je ekipa koja nam dolazi iz Beograda. Bend čine Relja Milanković (Reksona, Ćime, Demian) i Ivan Jović, publici poznatiji kao Ikac. Imaju dva zajednička albuma, Ekipa stigla (2002) i Živa istina (2010).

Može se reći da ovaj kultni hip hop sastav čini temelj scene u Srbiji. Za neke je muzika bila prolazna etapa, ali za njih je to, kako stvari stoje, način života. Njihov album prvenac Ekipa stigla, objavljen pod okriljem izdavačke kuće Bassivity, prodat je u 15000 primeraka. Ova izdavačka kuća je od svog nastanka bila oslonac i potpora mnogim izvođačima i njihovim karijerama. Postala je sinonim za procvat domaće scene. Takođe je sarađivala i sa umetnicima van granica naše zemlje. Album je dosta specifičan i dosegnuo je status klasika kada je ova vrsta muzike u pitanju. Kada su počeli sa snimanjem tog albuma, Relja je imao samo 17 godina. Javnost je u početku bila obuzeta nekim vidom konfuzije, jer je sve to predstavljalo novinu za njih. Ali, sa protokom vremena, album je bivao sve popularniji. Doživeo je veliki uspeh na početku novog milenijuma. Stihovima je emocija pretočena u delo. Nezadovoljstvo u snagu i samouverenost. Melanholija u volju i motivaciju.

Dugo se čekalo na njihov drugi album i oni su u jednom trenutku najzad prelomili i projekat priveli kraju zbog velikog interesovanja javnosti, kako i oni sami tvrde. Na prvom koncertu koji je predstavljao promociju albuma Živa istina bilo je prisutno skoro hiljadu i po ljudi. Zatim su usledili nastupi po Balkanu, ali i šire. Na turneji su obišli veliki broj gradova. Zahvaljujući svojoj veštini da putem harizme, energije i samopouzdanja prenesu slušaocima svaku reč koju su napisali, njihovi koncerti su uglavnom imali veoma dobru podršku posetilaca koji su savršeno znali i tekstove pesama. Njihov stav da muziku rade iz srca i iskreno uticao je veoma konstruktivno na celokupnu njihovu karijeru. Razvili su svoj modus operandi i produkt toga su mnoga upečatljiva dela. Neke od njihovih numera koje su ostavile najbolji utisak su: Oko novca svet se vrti, Moj život, Ljubav preko žice, Atlantida, Ako riba drolja postane, Svi ti dani lepi, Artiljero itd.

Takođe, relevantna činjenica je da se ovaj tandem oprobao i u svetu kinematografije. Glumili su u dobro poznatom filmu Jedan na Jedan i to je jedno krucijalno iskustvo za njih. Ivan Jović se pojavljivao i u filmu Artiljero, za koji je ovaj sastav odradio pesmu koja nosi istovetan naziv. Talenat da u samo jednoj pesmi kažu i pogode suštinu, da budu koncizni, jasni i puni dinamike, popločao im je put do kredibiliteta i prosperiteta. Njihove strofe imaju ulogu da prošire svest i horizonte. Pomažu mladima da opstanu u savremenoj eri.

Relja Milanković je prošle godine objavio album Totalna kontrola, u saradnji sa Ognjenom Strukom Kostićem, a Ikac je gostovao u numeri Daj, daj, daj. Vredi istaći da su Reksona i Ikac učestvovali u dokumentarnom muzičkom filmu Stani na put, koji je okupio poznate izvođače iz Srbije i regiona.  

Aleksandar Ignjatović

Komentari

Komentari