Foto: 
rogiro

Istorija, učiteljica života

Stav da se istorija ponavlja - jednom kao tragedija, drugi put kao farsa - ovih dana dobija još jednu potvrdu. Repriza 90-ih, gde političari gladan narod hrane papirom iscepanim iz istorijskih čitanki, upravo nam se događa. Šiptarski Šešelj(i), u pokušaju da svoje guzice što bolje uvale u piramidu vlasti, otresli su prašinu sa požutelih parola našeg lajavog vojvode. I dok je kod nas narod skapirao da je karta Velike Srbije samo jedna iz špila kojom politički šibicari varaju narod, u pasivnim krajevima preambuljaške Srbije to ne samo da prolazi, nego je hit! Duet Haradinaj-BujaNovci urla "Niška Banja - toplja voda", a njihovo biračko telo (bez mozga!), u transu, lomi čaše i sprema ruke krvave za naredni Balkanski rat. Niko od njih ne pita "kude je taj Niš, i koliko se to albanskih kalfi udavilo (pa makar i u hladnjačama) baš kod Brzi Brod". Ne, dovoljno je da se zamlatara nekakvom kartom "Prirodne Albanije" i nosioci kečeta već, uz "šota mašala", dreše gaće i nude guzice na protivprirodni blud svojim vojvodama.

Čekaj, a da li se iko od naših sunarodnika koji su 90ih urlali "Karlobag..." ikada zapitao - koliko to ima Srba u Karlobagu? Ili Zadru? A možda treba spojiti Delnice sa Rijekom? Ne, naravno... Pa to nije ni bitno. Kar-Kar-Virokitica je, posle hiljaditog ponavljanja, postala gebelsovska sintagma koja se više ne dovodi u pitanje, crvić na koji se pecalo i do 30% glasova. Dakle, zašto bi Haradinaj propustio priliku da bubnjanjem budalaština ne navata većinu u parlamentu? Ovce treba šišati, a ovčarstvo je tradicionalna privredna ativnost severno od Šar-planine.

Naravno, za pravi rat potrebno je još ponešto osim mitingaških mikrofona. Za to je potrebno da Donaljd Vašingtoni prelista kartu sveta i pogleda šta je, pored Sirije; još pogodno za testiranje nove generacije krstarećih raketa. I da se sa kolega Putinom dogovori oko kvota razvoja vojne industrije. Šanse za otvaranje novog poligona za testiranje efikasnosti F66 ili S606 na Balkanu su, uz toliko Irana, Avganistana..., relativno male. Ali to nije ni bitno za ovu priču. Ovde je reč o alavim balkanskim političarima gladnim vlasti i balavim podanicima koji gutaju svaku laž.

Da, istorija je učiteljica života. Samo što je u ovim krajevima, nažalost, ponekad i vaspitačica u domu za maloletničku delikvenciju. 

Komentari

Komentari