Foto: 
MichaelGaida

Tačka preokreta

Trenutna nezaposlenost u Srbiji po diktatoru je 15,2%, što bi značilo da je pala sa 26,5%, što bi opet značilo da je zaposleno preko 300.000 ljudi za koje bi trebalo isplatiti 2 milijarde evra novih plata, odnosno BDP bi trebalo da, shodno tome, poraste za 6,5 milijardi evra! Činjenica je da je BDP 2015-e porastao za jedva 400 miliona evra, a da će 2016. godinu završiti sa maksimalnim povećanjem od 1,2 milijarde evra. Najavio je da će prosečna plata početkom 2017. godine biti 401 evro, odnosno 40 evra više nego sad, što znači da za plate u januaru treba izdvojiti više od 120 miliona evra, tako da bi BDP u januaru trebalo da poraste za skoro 400 miliona evra.

Na godišnjem nivou to iznosi blizu 5 milijardi evra, a istovremeno tvrdi da ćemo iduću godinu završiti sa 3,5% povećanja BDP-a, što je na godišnjem nivou 1,7 milijardi evra. Što jeste teška laž. Diktator najavljuje da će prosečna plata 2018-e biti 500 evra, a za to je potrebno izdvojiti 3 milijarde evra plata, što znači da BDP treba da poraste za skoro 10 milijardi evra! Kaže diktator da on rast BDP-a planira na 3% u 2017., i to se smatra super uspehom, pa čak i WB i MMF hvale to kao nezabeležen uspeh. Pitam se kakve to barabe sede na čelu MMF-a i WB kad takve, više nego skromne rezultate, nazivaju istorijskim? Kad imate u vidu da je Srbija od 2009. godine do danas napravila ukupni rast od 1,5 do 2,5%, a Kina, za isti period, više od 100%. Svaki dinar otet od penzionera i radnika u javnom sektoru otišao je u subvencije strancima i, plus, dodatno im je dato zemljište i infrastruktura.

Zamislite da su te pare uložene u domaća preduzeća, u uzdizanje naše poljoprivrede ili IT sektora! Ovako imamo strance koji kod nas prave fabrike u kojima naši radnici samo sklapaju ili dorađuju proizvode. Nikakva nova tehnologija nije ušla u zemlju. I, naravno, kad prođe period subvencionisanja, isti ti stranci se jednostavno pokupe i odu. Kina je najviše tužena zemlja zbog krađe intelektualne svojine. Istovremeno, Kinezi su pokrali sve dizajne tehnologije, doradili ih i jeftinom proizvodnjom potpuno izmenili svetsku trgovinu.

Mi u Srbiji imamo zastarelu tehnologiju ili je nemamo uopšte. Strane investicije se svode na završne radove u prozvodnji delova. Nikakva tehnologija nije ušla u zemlju zadnjih desetak godina. Vreme je da se situacija preokrene. I vrlo lako je moguće to učiniti. Umesto subvencija strancima, subvencija svakom domaćem preduzeću koje usavrši ili uveze najnovije tehnologije. I sasvim siguran uspeh bi bila izgradnja IT centra sa istovremenim zapošljavanjem 2000 mladih IT stručnjaka inžinjera. Vreme je za promenu sistema!

Dragan Murar

Komentari

Komentari