Foto: 
Đura Greenfish/Osvald Tomović, redizajn Livia Jovanović

Odlučno protiv Za

Ukoliko sada čitate ovaj tekst smatrajte se povlašćenim ljudima. Imate struju, kompjuter ili mobilni telefon, imate grejanje i verovatno niste goli i bosi, a ni gladni. Povlašćeni ljudi ste međ' ljudima, jer pored Vas nijedno dete nije umrlo od gladi, a kamoli desetine i stotine hiljada njih. Niko nije crko od žeđi, pa ni od žege ili zime. Ako ste se 'snašli' onda imate i para, imate udoban nameštaj i prikladnu garderobu za svaku priliku. Životni vek Vam je daleko duži od onog koji su imali Vaši preci, a u slučaju da se razbolite možete lekove da nabavite preko raznih 'kanala'. Ako ste snalažljivi idete i na more i na zimovanja. Ako ste roditelj, deca Vam idu na ekskurzije, a imaju i knjige i treniraju sportove.

Ukoliko sada čitate ovaj tekst jedan Vaš sugrađanin iz Monaka je u samom vrhu svetskog tenisa, a imate i solidne košarkaše, vaterpoliste, rukometaše, fudbalere, šahiste itd. I naravno umetnike svake vrste.

Ukoliko sada čitate ovaj tekst onda verovatno imate kablovsku televiziju, automobil i bicikl, možda i skuter, a imate i stan ili kuću i imate sedam padeža. Možda imate i komada više od svega navedenog, a možda imate i imanje, šume i livade. Pijete pića razna i poznajete tajne smirenoumlja i nutricionizma, znate i za Budu i za Hrista, nije Vam nepoznat ni Gandi, ni Gadafi. Imate školstvo i zdravstvo, imate ekonomiju i administraciju, imate dve nove godine i dva božića, imate industriju i pravosuđe, a i lepote razne, od prirodnih do prirodnijih. Ima i prostitutki jeftinih i skupih (i to oba pola), postoje i starlete i manekenke i manekeni i pevačice i estrada. Imate gradski i međugradski saobraćaj, a postoje i međunarodni saobraćaj i interkontentalni letovi.

Ukoliko sada čitate ovaj tekst verovatno imate u kući šampon i sapun, imate i lak za nokte, kreme i pudere razne i sprave za održavanje linije. Možda ste i u posedu skupocenih i retkih umeničkih dela, a sigurno imate neki suvenir odnekud. Imate sigurno neki nakit, pratite neku modu, slušate određenu vrstu muzike, ne hodate po blatnjavoj zemlji, već na parketu ili tepihu, raspoznajete određene vrste biljaka i životinja i zalažete se za nešto, a protiv nečeg drugog.  

I moglo bi da se nabraja ovako danima i noćima i da se nijedna stavka ne ponovi, ali to bi bilo dosadno. Sigurno je da imate previše toga što Vam ne treba, a premalo onoga što biste želeli da imate. 'E, žalosni ljudski rode koji uvek stremiš ka sopstvenoj nesreći.'

Mogućnosti su otvorene za sve, treba samo da se ispruže ruke i da se grabi. Pored osamstohiljada (800000) državnih službenika na jedva duplo veći broj radnika, mogućnosti su Vam 'mnogo na beskonačno' da budete sami bilo kad i bilo gde, jer nije BIA sitna boranija, pa da nešto prođe nezapaženo. I šta tu na kraju krajeva ima da se polemiše kada imate TV i žvalonje koji će sve da Vam objasne. Oni koji Vam objašnjavaju nemaju vidne fizičke defekte proizišle iz višegeneracijske degeneracije, to Vam se samo čini. Ako li ipak ne verujete, objasniće Vam umilna šumadinka bez grama stida kako smo danas bolje nego juče, a ako Vam se to ne uklapa sa pričom o tome da se čak i šuga ponovo pojavila, a i morbile (i to ni manje ni više nego u bolnici), onda će ta vest da nestane, kao i mnoge druge. I šta tu da se brine kad ne postoji cenzura koju sprovodi ružičasti kadar koji je zanat ispekao još za vreme ondašnjeg diktatora, a sad ga samo unovčava kod sadašnjeg?

Ako se pitate zašto ova zemlja služi za podsmeh u svim međunarodnim institucijama, nemojte da se obraćate onima koji znaju prave razloge, nego pročitajte 'Treće Oko', ili pitajte vidovitu Zorku. Tamo možete da nađete odgovore za sve svoje nedoumice, a ako ni to nije dovoljno onda prosto pozovite komšiju ili komšinicu na kafu, a taj ili ta svakako zna nekog ko zna nekog koji zna sto posto o čemu se tu tačno radi.

Nikako nemojte da izgubite iz vida činjenicu da i ta žvalava državna usta moraju hleba da jedu, pa ako ste radi da nešto preduzimate spremite trostruko više novca za mito koji ne postoji i podmazujte vredno točkove korupcije koje nema, pa se zato suzbija.

I budite srećni i aplaudirajte vredno, jer ste tu zbog toga da bi služili 'vlastima'. Ne zaboravite da možete i da odete u crkvu ili manastir da se prosvetlite i ne obraćajte pažnju na i te kako zemaljske bahanalije kojima se sveštenstvo služi.

I podržavajte sve. Nikad se ne zna za šta je nešto dobro, možda se desi da Vam se isplati da kolektivno promenite svest ako Vam žvalavi to naredi. I ne brinite ništa, sve će to neko da Vam objasni, a dobićete i jeftin alkohol i pilulice ako želite. Ne zamarajte se time da se horda manijaka sprema da Vas i vašu decu stavi pod nož, da se u susednoj državi građanski neredi zlouptrebljavaju za širenje verske mržnje, jer sve je to krajnje nebitno.

Fokusirajte svoju pažnju na sve što posedujete i budite srećni i zadovoljni i ne gledajte ni levo ni desno, nego pravo u one iste idiote koje gledate već decenijama.

I razmislite dobro da li ćete da poverite svoje sudbine onim istim likovima koji se samo smenjuju na istim položajima i besomučno dovode svakog poslušnog rođaka iz bilo koje kloake samo da bi ostali tu gde jesu. A ako Vam i to dosadi prebacite svoju pažnju na 'zvezde iz susednih nam milih zemalja' koji su došli za koji dinar više, a još koliko juče su tražili orden za klanje Srba.

Nemojte da dozvolite da se nešto iz korena promeni, jer kud bi onaj silan narod koji je pošteno otkupljivao stanove za sto nemačkih maraka. Kud bi pevaljke i porodični klanovi sa Dedinja, kud bi svi megatrend-pitomci koji naravno nisu završili visoke škole preko partijskih veza i vezica. Šta bi radili sa svim poštenim invalidskim penzionerima koji trče po parkovima i piscima koji imaju više nagrada nego napisanih reči.

Treba da se uveze još emira, begova i šeikova, treba da se ustoliči žvalonja i treba da se ćuti ponizno, a kako se to radi objasniće Vam Prazilukovići. I ne budite alavi više sa tim svojim nezadovoljstvom, nego da ćutite i da radite šta Vam se kaže, da se ne bi kajali posle i zato budite odlučno protiv za!

Komentari

Komentari