Foto: 
autor nepoznat

Matursko kupatilo za pranje savesti

Zadatak:

Ako osoba A neprekidno putuje vozom za Karlobag, Karlovac i Viroviticu, i ako u trenutku t pređe u voz za Brisel (preko Istanbula i Moskve), koliko će vremena proteći pre nego što stigne na mesto doživotnog predsednika? Podrazumeva se da površina države odakle je krenuo iznosi približno 88,500 km2 i da je konstantna.
Odgovor obrazložiti i prikazati grafički i numerički.

* * *

Pošto znamo da je škola priprema za život (ili, bar, svaka reforma školstva to obećava!) onda bi zadaci ovoga tipa trebalo da zauvek zamene one standardne.

Stvarno, šta koga briga za razlomke i obim kruga ako se u zemlji ceni jedino ko je koliko „pod kintu“? Čemu računanje površine nekakvog trapezoida kada je bitno samo kolika ti je površina „gajbe“? Ili, još važnije, kako prebaciti tetkinu lovu iz Kanade, uprkos zakonskim propisima i organima gonjenja? Primera toga kako ljudi preko noći postaju eksperti iz matematike (osobito sabiranja) i ekonomije (osobito lične) ima bezbroj.

Stoga je dževa koja se digla oko objavljivanja rešenja zadataka za matemetiku stvarno bez veze! U vladi u kojoj su keramičari postali ministri, sitno popuštanje sigurnosnog dihtunga (zbog koga su i procurela rešenja) nikako ne može predstavljati problem. Ako mali ministar ekonomije malo prepisuje, zašto ne bi i mališani? Ako i ministar policije u svome doktoratu malo šanira tuđe radove, zašto ne bi i deca malo kraduckala gotova rešenja?

Ali batalimo ironiju i sarkazam...

Ma koliko decu treba spremati za realan život – znači, tebra, snalaženje! – sistem u kome je partijska knjižica bitnija od đačke, neminovno mora da se uruši. Lopovska država opstaje sve do trenutka kada više nema šta da se ukrade. A u 21. veku glavni resurs više nije ni zemlja ni hrana, ni voda... Glavni resurs budućnosti je – znanje. Pomoću njega će pustinja postati plodna, a morska voda pitka... Neke buduće Tesle otkriće da struja može da se pravi iz vode, i da se, bez trafoa, prenosi na daljinu. Naravno, takav budući Tesla, to sigurno neće moći da odradi ovde. Ovdašnji sitni, Mali prepisivači su svakako kadri da maznu poneki pasus ili brojku, ali nikako jednačinu hladne fuzije ili tehnologiju superprovodnosti. Pa ni univerzalnu jednačinu porasta privredne efikasnosti u uslovima surove globalne konkurencije. Jer razlika između ukradenog rešenja i stvarnog znanja je vrlo prosta: ovo drugo je primenjivo i ostvarivo.

Dakle, afera sa krađom rešenja za malu maturu ima mnogo kompleksnije posledice po društvo od (sitnog?) stresiranja dečice koja su došla da polažu ispit a onda poslata kući. Cementiranje svesti o postojanju lakšeg puta u sopstvenu budućnost na uštrb ličnog znanja i kolektivnog dobra je zločin. U stvari –genocid! Genocid nad budućim Teslama, Pupinima, Milankovićima... Ili, ako ne genijalnim, a ono bar vrednim i korisnim članovima društva. OK, priznajem! Ovo je, ipak, hiperbola (jezička, a ne matematička) koja nameće pitanje: Ko je za to kriv?

Sama mogućnost da uopšte postoji šansa provaljivanja zadataka, otvara pitanje nečije odgovornosti. Tim pre što postoji opravdana sumnja da su i prošle, i pretprošle (i ko zna koje godine!) zadaci takođe bili švercovani. Uz bitnu razliku što su tada distribuirani u strogo zatvorenom krugu privilegovanih, i što se nečije derište nije zeznulo da (skupo plaćene?) papire deli džabe putem društvenih mreža.

Taj odgovorni, naravno, nije ministar. „Nije ovo Haški tribunal pa da postoji komandna odgovornost“ – rečenica kojom se brani – odgovara, na žalost, stvarnom stanju u zemlji. Sistem u kome se deca od malih nogu uče da prepisuju, na kraju završi kao sistem u kome neodgovorni ministri upravljaju zemljom. Samoodrživi sistem mediokriteta. Ili, po turski – javašluk!

I na kraju, da završimo ovu žalosnu priču kao što smo i počeli - jednim šaljivim zadatkom:

U ovom trenutku majka je 21 godinu starija od svog deteta. Za 6 godina, majka će biti 5 puta starija od deteta.

Pitanje: Gde se trenutno nalazi otac deteta?

Napomena: Za razliku od pomenute situacije u Srbiji, ovaj zadatak je rešiv.

A ako ste eventualni rešavač, imate izbor poput malih maturanata: da li ćete pri rešavanju koristiti mozak, papir i olovku ili ćete čika Gugla cimnuti za rukav i gotovo rešenje prepisati sa interneta. Hm...

Komentari

Komentari