Foto: 
Zoran Petković

Miris amonijaka iz Deda Mrazovog frižidera

To što je odlazeća godina započela sa mirisom baruta u Ukrajini, a završava se sa mirisom amonijaka u Nišavi, pokazuje samo jednu stvar: smrad, tačnije 11 meseci smrada, je upravo ono čime će 2022 biti ubeležena u kolektivnom sećanju. Naravno, smrad leševa na dalekoj deponiji za skladištenje pokojnih ideologija, zarđalih srpova i polomljenih čekića ovde se dilovao kao dezodorans. Miris Staljinove čizme je najbolja zamena za ovisnike o mirisu „ljubičice plave“ i kosovskih božura. Jer Služba za erekciju kulta ličnosti je skapirala da ništa ne treba prepuštati slučaju! Čvorovići više ne čekaju ono „ako me se sete, sete“, postali su medijski tajkuni, dakle ne više pendreci, već stubovi vlasti.

Zato, pre nego što počnemo da rčkamo po kontejneru zaborava, pre nego što iz trulih listova kalendara počupamo sve smrdljive događaje pokojne 2022, neophodno je da preko lica navučemo zaštitu. Ne, ona kovid N95 maska nije dovoljna! „Imunitet krda“ plus „omikronske“ mutacije virusa su okončale pandemiju plućnih bolesti, ali za mentalnu pandemiju potrebno je nešto jače. Bar ono „pu, pu, daleko bilo, ne ponovilo se“ i nada da svaka ljudska glupost može da se preleži, uz malo pojačani imunitet.

Dakle, ako ste stavili gas masku (bar onu M1), da zaronimo u đubrište protekle godine...

1) „Specijalna operacija“ u kojoj hirurg koristi ratnu sekiru umesto skalpela bila bi, sama po sebi, senzacija. Pogotovu kada hirurg ima 70 godina, neograničenu vlast, nuklearno naoružanje u levoj nogavici i ambiciju da vlada do svoje 85. godine. Ono što bi širom sveta bila tek pikanterija za čitaoce „Penzionerskog glasnika“ u Srbiji je postala psihoterapeutski azil za široke narodne mase. Narod koji je u ratovima 90-ih jedini remi izvukao u američkoj vojnoj bazi u Dejtonu, naprasno je iskoristio priliku da odbaci svoj gubitnički identitet. Rusofilski autošovinizam gde mlađani junaci iz beogradskih kafića čekaju da im Serjoška i Aleksej obezbede ono „dogodine u Prizrenu“ raspirivao se sistematski. Nacionalne frekvencije Republike Srbije postale su propagandna glasila druga Putina...

2) ...što, naravno, nema nikakvog uticaja na ishod samog krvavog sukoba u Ukrajini! 2022. će ostati upamćena u istoriji kao godina u kojoj su se milenijumi različitih ideologija razgolitili do besramnog protivprirodnog bluda. Nikad u ljudskoj istoriji nije nekakav Sulejman Veličanstveni vodio verski rat protiv hrišćana uz blagoslov pape, moskovskog ili vaseljenskog patrijarha. Jedino su u 2022. godini bombe iranskih ajatolaha ubijale pravoslavce u ime pravoslavlja. Naravno, naručilac i ideolog pravoslavnog džihada protiv bratskog naroda Ukrajine je bivši oficir sovjetske tajne službe koji se do vrha vlasti peo uz pomoć srpa i čekića.

3) Jer 2022. godina je to najbolje dokazala – svaka ideologija je samo „opijum za mase“! Vladarima koji puščanim cevima ili krstarećim raketama kreću na goloruki narod nisu bitne ni teritorije, ni stanovništvo, već sopstvena guzica uvaljena u presto. Kao što Klintonu pre četvrt veka nije trebalo nekakvo demokratsko Kosovo, već amnestija zbog pretvaranja Bele kuće u privatni jebarnik, tako ni bratu Siju, Putinu, Hamneiju, nije bitno da li će podanicima bacati mrvice rasne, klasne, verske ili nacionalne ideologije. Bitno je da se nezadovoljstvo sopstvenog stanovništva stavi pod kontrolu. A da li će žene biti prinuđene da nose hidžab, muškarci maskirne uniforme, a celokupno stanovništvo kovid maske, upravo je merilo moći pomenutih vladara. „Diktatori svih zemalja, ujedinite se“ je ključna parola koja je obeležila 2022 i razgolitila namere svih Putina, ajatolaha, Erdogana i ostalih pretendenata na doživotni presto.

4) Naravno, i Vučića! Decenija utrošena na zidanje vazelinske piramide je 2022. ispoljila sve pogubne posledice jadnoumlja. Daleki smrad leševa Ukrajine nije ništa u poređenju sa smradom posmrtnih ostataka Republike Srbije. Ako su 6 meseci institucije države držane na respiratoru da bi se voljom njenog vlasnika uspostavila takozvana vlada, takozvana Skupšina i takozvano pravosuđe, onda je Kosovska Takozvanija podjednako lažna kao i nesrećna Srbija.

5) Zbog toga pokojna godina obavezno ulazi u istorijske čitanke. U njoj je ovdašnja demokratija konačno zamenjena mediokratijom. Umesto sistema u kome narod slobodnom voljom bira vlast, ovde vlast sistematski proizvodi slobodnu volju građana. Možda Grčićeva struja ne može da se pravi od blata ali za Vučićev kult bezgrešnog vladara dovoljno je šljepnuti ružičastu kaku u ugao ekrana. Jedina jednačina koju nikad nećemo videti na tabli Pinkovog studija je ona najvažnija:
mediji + mediokriteti = mediokratija.

6) Posledice takvog tucanja u mozak su više nego vidljive… Zaluđivanje da je Veliki Vođa ustvari Deda Mraz koji iz svog džaka vadi koridore ili Svevišnji čijom se voljom okreće točak istorije okončano je bolnim trežnjenjem i teškim havarijama. Havarije srpskog suvereniteta na Kosovu, turbina u Obrenovcu i vagona sa otrovnim isparenjima u Pirotu pokazuju da korozivno dejstvo jadnoumlja nije uništilo samo institucije, ono ugrožava svakoga od nas.

Zato, da bi 2023. godina bila stvarno srećna Nova, potrebno je da neke maske konačno padnu, pogotovu maske samozavaravanja. Možda će smrad u početku biti prejak, možda će boleti dok skidamo flastere iluzija, ali na kraju ćemo morati da odrastemo i suočimo sa tim: ne postoji Deda Mraz, niti moć neke zemlje zavisi od toga koliko njena vlast glumi nedodirljivost. A ko to ne veruje, neka proveri kod onih Vučićevih eksperta iz Norveške:

– Alo, stručnjak, da li kod vas lete irvasi? Ili političari sa vlasti kada nešto zabrljaju?

Komentari

Komentari