Foto: 
autor nepoznat

Opančar „agencija“: A šumara nigde!

Bilo je strašno, evociraju svoje ratne uspomene dva učesnika onog tamo, Drugog svetskog rata, ne ovih današnjih – Ukrajinskog, Izraelskog ..., ni onog nama najbližeg u sećanju, Kosovskog. Nadgornjavali smo se sa Nemcima oko jednog šumskog proplanka celu noć, priča jedan od njh – potisnemo mi njih, pa oni nas, i sve tako do zore, nebrojano puta. A onda je došlo do onog najstrašnijeg – pojavio se ujutru šumar i sve nas poterao što smo izgazili travu.

Tako i danas. Evropa, na čelu sa Amerikom, opšte poznatim čuvarom demokratije u svetu, godinama čuva režim u Srbiji, sve nadajući se da će njen vladalac potpisati ono sa Kosovom i tako im predati to parče srpske zemlje, koje su oni pre skoro četvrt veka bombama i osvojili i sebi blisku vlast tamo instalirali, kako bi na kraju sve to bilo „sporazumno“ učinjeno, a ne onako siledžijski bombardovanjem osvojeno, kako to, kažu. radi ona druga svetska sila u Ukrajini, jer oni su za razliku od njih fini, što se i vidi na drugom kraju sveta, u Izraelskom ratu na primer.

U tom svetskom haosu i jedna i druga strana se utrkuju ko će veće „prijateljstvo“ da nam obeća, a naša nestreća je u tome što nas svi vole, a naročito naš strateški položaj u ovom delu sveta. Amerika je to prepoznala još tokom devedesetih godina pprošlog veka, pa su napustili  bazu u Avijanu i na Kosovu izgradili Bondstil, bazu koja zaptrema pola Kosova. Nisu oni došli na Kosovo u kratkotrajnu prijateljsku posetu već da tamo i ostanu. Taj geografski položaj im se  svidja: Mediteran, Jonsko i Jadransko more –  Otrantska vrata. Strateški položaj – milina! Hteli su taj projekat da ostvare i sa nama, mi smo ih odbili, “pregovori” u Rambujeu … otišli kod Šiptara, oni raširili ruke – gde ste do sada … i potom je bilo kako je bilo – 78 dana udružena NATO alijansa nas je bombardovala… I sada pokušavaju da to što su silom oteli dobiju sporazumno i u tom smislu godinama pregovaraju sa Vučićem, jer smatraju da on jedini ima petlju da im to “dobrovoljno” preda.

Na drugoj strani ni Rusija ne sedi skrštenih ruku. I njima se dopada nas strateški položaj, a svoju jedinu šansu da pariraju Americi u ovom delu sveta vide u tome da se infiltriraju u Srbiji i Republici Srpskoj.

I tu, dolaskom na vlast ovog režima, nastaju naše muke, jer Vučić igrajući na obe karte godinama to koristi za uspostavjanje svoje neograničene vladavine, čiji su deo i nedavni izbori o kojima je ovde reč.  

O tim izborima Andreas Šrider, član posmatračke misije evropskog parlamenta kaže -  Posmatrao sam mnoge izbore, ali protekli u Srbiji su bili daleko od bilo kakvih evropskih standarda.

Suprotno tome, izvestilac za Srbiju, Vladimir Bilčik, odmah po održanim izborima ocenjuje da su izbori u Srbiji prošli “glatko i bez problema”, da bi po povratku kući suočen sa negativnim reakcijama širom sveta, promenio svoj stav i izjavio da “nepravilnosti treba istražiti”.

Kako? Ne reče. A ako misli onako kako on i njegova ekipa iz Evropske napredne partije (EPP), čiji je član i Srpska napredna stranka (SNS), svaki put po održanim izborima istražuju, onda od tog posla nema ništa, jer ovo nisu ni prvi pokradeni izbori u Srbiji, ni prvi put da iste ekipe utvrđuju izborne neregularnosti u Srbiji.

Zar Evropska unija mora tako – može li da shvati da ta prijateljska partokratija godinama traje, ako ni zbog čega drugog, a ono bar zbog principa izuzeća koji postoji svuda u svetu, pa bi morao i njima da bude poznat. I to je jedan od razloga njihove neefikasnosti, a kad je reč o Srbiji i razlog zašto u Srbiji raste nepoverenje prema Evropskoj uniji.

A taj prostor spremno koristi Rusija, pa odmah po održanim izborima šalje ocene da su Srbi na izborima izabrali pravu opciju, a Vučiću čestitke na tome.

I sve tako … a šumara nigde.  

 

U mom selu ima jedan opančar.        

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari