Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja – Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine…

Korona virus je stigao i u naše najbliže okruženje. Otkriveni su slučajevi oboljenja u skoro svim okolnim zemljama, a najgora je situacija u Italiji, posebno u njenom najrazvijenijem, severnom delu, gde su mnoge regije zatvorene i praktično su u karantinu. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je pitanje dana kad će se oboleli i kod nas otkriti, preporučuju mere zaštite, uveravaju da smo spremni za borbu protiv ove epidemije i naglašavaju da ne treba praviti paniku … i sve je to što se od najkompetentnijih poručuje i u redu i opravdano.

 Opravdano je i to što predsednik države brine o zdravlju svojih građana, pa i to što je na tu temu održao sastanak sa direktorima relevantnih zdravstvenih institucija u zemlji, na kome je potvrđeno da epidemija kod nas nije stigla, a sudeći prema izveštaju Politike od 27. februara 2020. godine – i neće, jer kako drugačije tumačiti zaključke iz izveštaja da mi, za razliku od onih iz okruženja, nećemo odlagati velike skupove – pogotovu ne sada u izbornoj kampanji, niti utakmice super i drugih liga, pa ni izbore – na kojima, kako je nedavno saopšteno na Glavnom odboru SNS-a, mora da bude nadmašen rekordni rezultat sa prethodnih izbora, što je – mora se priznati, bez masovnih mitinga teško ostvarivo.  

Ovakvom tumačenju ide u prilog i skeč-performans koji je po završetku pomenutog sastanka odigran, u maniru konferencija za štampu koje Predsednik redovno organizuje – na pitanja novinara odgovara on, a u pozadini prisutni ditrektori zdravstvenih ustanova – onda kad ih on prozove. On saopštava i važnu preporuku, koju će i lično praktikovati – čašicu alkohola, jer mu nastale okolnosti daju dobar razlog za  to. Onda proziva one iz pozadine u stilu – ‘ajde kažite i vi nešto pametno, pa oni redom izlaze za mikrofon, sve trudeći se da ne kažu nešto suprotno od Predsednika, što jednom od njih nije do kraja i uspelo jer je nesvesno upao u polemiku sa Predsednikom – da li je bolji sapun u tečnom ili čvrstom stanju. Ipak, za mene je bio najbolji onaj veselko, koga su retstavili kao pulmolog i alergeolog iz dečije hiruške klinike u Tiršovoj (odatle nam je i gradonačelnik Beograda došao), koji ženskom delu populacije dade jedan koristan savet – uskoro će u Italiji biti velike rasprodaje zbog ovog virusa, pa vi drage dame – vidite sa svojim muževima, onako vešto kako to vi znate, nemojte te rasprodaje da propustite. 

Ministar zdravlja na ovom veselom skupu nije viđen – verovatno negde lupa glavu, kako za vreme epidemije održavati mitinge podrške u izbornoj kampanji, a da to bude po pravilima zdravstvene nauke.

Nedostajao je i Mitar Mirić kao muzička podrška sa svojim hitom – Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine. 

 

Sam protiv svih – Počeo sam o Predsedniku, pa da ga ispoštujem do kraja. Verovatno ste čuli za onaj vic kad vaspitačica u dečjem vrtiću pita decu – Znate li koje ovaj čika na televiziji? Javlja se jedan švrća i kaže – Ja znam! To je voditelj dnevnika.

BIRODI – Biro za društvena istraživanja, ovih je dana saopštio podatke o zastupljenosti javnih ličnosti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Po tim podacima, Vučić je na tim televizijama u proteklih pet meseci bio skoro 56 sati, dok su svi ostali iz Vlade, uključujući i kancelariju za Kosovo, zajedno tu bili zastupljeni 22 sata i 57 minuta, što kazuje ko ustvari vodi svu politiku u ovoj zemlji. 

Najviše je bio zastupljen na Pinku, koji vodi njegov drug Željko Mitrović – 33 sata, a treba stići i  kod Olivere Jovićević, Sarape, Marića ... pa je to raspoređeno ovako: RTS i Prva po 5 sati, Hapy i O2 po 3 sata i N1 4 sata. Naravno, kad je u pitanju N1, to nije bilo „gostovanje“ istog karaktera, već uglavnom pominjanje u negativnom kontekstu.

Ako se ovo ima ima u vidu, onda ne čudi ni ono na početku, da je sastanak o epidemiji korona virusa vodio predsednik države, a ne ministar zdravlja.

 

Prodata je Komercijalna banka – Predsednica Vlade Ana Brnabić je tim povodom, odgovarajući na pitanja poslanika, odgovorila i na pitanje zašto se prodaje banka koja donosi profit i, sudeći po depozitima u svom portfelju, banka u koju građani Srbije imaju najviše poverenja, rekla da su poziitivni rezultati te banke nastali tek posle 2014. godine, kada je ova vlast promenila menadžment banke – previdevši da ova vlast traje od 2012. a ne od 2014. godine, a da loši potezi ove banke, za koje premijerka kaže da datiraju još od 2006. godine, uključujući i prodaje akcija koje je ondašnja vlast uradila, potiču iz vremena kada je kreator tih, pa i svih drugih ekonomsko finansijskih i bankarskih pitanja bio Mlađan Dinkić, koga je 2012. godine ova vlast odmah preuzela kod sebe, a da pritom nije odgovorila na pitanje Poslanika – da li je i pored svega toga, ta banka, kada je konačno počela pozitivno da posluje, morala da bude prodata.  

 

Dragiša Čolić, 28.2.2020.

Komentari

Komentari