Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Nedolično obraćanje nacji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (dalje:ON) juče se ponovo obratio naciji – opredeljujem se za termin nacija a ne narod, jer u NJEGOVOM narativu se pod narodom podrazumevaju samo oni koji za NJEGA glasaju, a oni drugi su lopovi, strani plaćenicl, tajkuni ... – eto i ja uleteh među njih, pa se sa te pozicije i javljam.

I to je, po meni, NJEGOVO prvo i osnovno kršenje Ustava – što je podelio narod, jer se prilikom preuzimanja te dužnosti, zakletvom koju je podneo, obavezao da će biti predsednik svih građana Srbije – tako je po Ustavu, a on to očigledno nije.

U tom maniru – ko li mu samo savetuje, da se tako ponaša, je bilo i njegovo sinoćno obraćanje naciji – prema NJEGOVIMA patetično, cmizdravo, jadno ... nedostojno  predsednika jedne države. On je umoran, čak i bolestan – nije važno od čega, a mora sve sam ...

Ostalo je poznato iz sve češćih obraćanja, koja su postala i njegova jedina komunikacija sa građanima ... maske, respiratori, kamioni, avioni ... cifre, podaci, tabele – najbolji smo u regionu ... i šire ... i sve to od NJEGA samog, lično.

One druge – gde rekoh, spadam i ja, ne pominje iz pristojnosti – jer on je pristojan čovek, iako se sve to što govori odnosi i na njih – naročito.

Usledile su mere koje će biti uvedene – saopštava detalje, tu spada i uvođenje policijskog časa u Beogradu, jer situacija u Srbiji je alarmantna, imaamo preko četiri hiljade potvrđenih slučajeva zaraze, bolnice su pune ..., ali naravno te mere ne određuje ON, već „struka“, pa će struka saopštiti i potrebne detalje.

 Usledila je konferencija za štampu na kojoj će ON odgovarati na pitanja prisutnih novinara, neće imati vremena za sve njih, najviše jedno 5-6, jer ON mora na put – U četvrtak imam sastanak sa Makronom – divan čovek, sutradan sa Angelom Merkel ... divna žena, a posle večeru sa Hotijem – ne reče kakav je čovek, Borelom ... I eto, nije lako, ali moram ...

A onda ga na na rečenoj konferenciji za štampu, da izvinete, totalno usraše... Prvi dobija reč novinar Tanjuga – agencije, zvanično, davno ugašene, ali NJEGOVOM voljom i dalje živeće – 'Ajde Žiko, kaži, saopštva voditeljka – Predsedniče, kaže Žika, imam nekoliko pitanja – prvo je da li ćete Vi i ovog puta, prilikom formiranja Vlade, ponovo izvući nekog aduta za premijera, kao što je prošli put bio sa fenomenalnom (ovo sam ja rekao – neešto slično je rekao Žika, nisam ga baš dobro razumeo, posebno ono koje sve adute treba da ima budući premijer)... Ne boj se Žiko, umiruje ga ON, ti znaš da ja ne delim ljude po partijskoj liniji na moje i tvoje, već na sposobne i nesposobne, na vredne i lenje...

Potom su, po istom objektivnom kriterijumu - iz mnoštva podignutih ruku, kako voditeljka saopštava, reč dobijali novinari isto tako objektivnih medija – Srpski Telegraf,  Alo, Goca sa Pinka (njeno ime sam upamtio od ranije, sada i Žikino, ostala nisam)... Informer ... sve ključna pitanja, u skladu sa temom – Kako izdržavate da vas svi napadaju ...   Onda je ON intervenisao – Hajde vi sa N1, vi ste moja slabost, ali pristojno, kakvi ste uvek bili.

Reporterka N1 je zatim, pristojno – kako joj je i napomenuto, jedina i postavila pitanje koje je bilo u vezi sa temom NJEGOVOG obraćanja naciji – Gospodine Predsedniče, da li su napravljeni propusti i ko je odgovoran za to što se, evo već dva meseca nakon ukidanja vanrednog stanja, ponovo nalazimo u istoj situaciji?

 Usledio je NJEGOV odgovor – Narod je lupao u šerpe i govorio da se prekine diktatura kojom Vučić ograniča kretanje građana... I ja sam im to prihvatio...sada mi ti isti zameraju što sam to učinio... Dalje NJEGOVU priču znate.

Stara je izreka da su poluistine gore od neistina. Tačno je da je narod lupao u šerpe i zbog ograničenja kretanja, ali i drugih stvari, a među njima je i ono što najviše boli – Oni NJEGOVI (prema gradaciji sa početka ovog teksta) su se slobodno šetkali, jer su lako od SVOJIH dobijali propusnice, što je za one druge bila nemoguća misija, dakle i tu je bio u primeni opšteprihvaćen selektivni pristup, pa je ispalo da se ograničenje kretanja uglavnom na te druge i odnosi.

Nije tačno ni da je to činjeno da bi se udovoljilo zahtevima pomenutih građana, jer krajem maja je proglašena pobeda nad korona virusom i usledilo je totalno i nekontrolisano ublažavanje, do juče najstrožijih mera u Evropi – čak i fudbalske utakmice sa hiljadama gledalaca, kojih ni danas nema nigde u Evropi, a to oni što su lupali u šerpe sigurno nisu tražili.

A sve je to učinjeno – opet zbog IZBORA, da bi se, stvorio alibi – Eto imamo čak i posećene fudbaalske utakmice, što je mnogo rizčnije od posete izborima (Ministar zdravlja, Lončar).

Virus korone se nažalost vratio i pre izbora, ali je i on vodio računa da pre izbora ne pređe cifru od 100, krili su se pravi podaci i o broju preminulih ... da bi samo nekoliko dana po izborima i onog turbo folk performansa u Predsedništvu povodom proglašavanja pobede – nje bilo zgodno da se to  uradi već sutradan, saopšteno da je situacija alarmantna, da su nam bolnice pune, da svakog dana pristižu stotine novih pacijenata...razume se opet krivicom onih koji su lupali u šerpe i protestovali zbog ograničenja kretanja.

 I eto, IZBORI, ovakvi kakve ih mi sprovodimo – kruna demokratije u „kulturnim zemljama“, nas da izvinete sjebaše – ponovo, kao i na početku prvog talaasa kad su se hiljade ljudi tiskale da daju potpis za listu „Aaleksandar Vučić – za našu decu“ da bi sutradan izbori bili i raspisani, a time su se stekli i uslovi da sledećeg dana krenemo u borbu protiv korona virusa. Izdržali smo taj prvi talas, ali IZBORI su raspisani, moraju u zakonskom roku i da se sprovedu, a JA nisam čovek koji ne poštuje zakon.

I eto, u skladu sa  opisanim performansom IZBORI su i održani – ma jebali vas IZBORI, eto vam ih pa vladajte sami sa sobom, a kad do toga dođe, to će tek biti performans zvani – Mala bara puna krokodila.

Nastavak ove priče desio se sinoć, već tokom NJEGOVOG obraćanja naciji – najpre na društvenim mrežama, a potom ispred Skupštine. Naravno usledilo je saopštenje u stilu – oni Đilasovi i Šolakovi su sve to organizovali, jer neće da poštuju mere koje „struka“ propisuje, a stanje u zemlji je aarmantno. Takva saopštenja ne da nisu, nego ne mogu ni biti tačna, jer i da su hteli, kad bi Đilas i Šolak (još uvek ne znam ko je taj gospodin, a eto u njegovom sam taboru) stigli u tako kratkom vremenu da ih organizuju, a nije bilo za očekivati da će se ovaj NJEGOV poslednji govor razlikovati od prethodnih, te da bi toga radi, ono što se potom dešavalo ispred Skupštine bilo i organizovano. U pitanju je najtipičniji primer spontanog protesta građana – bar u početku, koji nisu imali nikakav razlog da napadaju Skupštinu. Kasnije, nisam siguran – plaši me da je neko to zamrsio i zloupotrebio. Naravno, mi ćemo o tome doznati samo zvaničnu istinu.

 

Dragiša Čolić, 08.07.2020.            

Komentari

Komentari