Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - O izborima

Moji utisci o izborima – Ima ih više, ali je na mene najveći utisak ostavio onaj zanosni pogled Nikole Selakovića na svog šefa Aleksandra Vučića u momentu kad je ovaj proglašavao pobedu, u stilu - Jer sreća je lepa samo dok se čeka... Eto, da su Desanku Maksimović oni prethodni izbrisali iz školskog programa, čime bi se ovaj bimboje, što se, na moju veliku žalost, izdaje za pravnika, inspirisao u iskazivanju svojih najdubljih osećanja prema objektu svoje čežnje, da se opet poslužim Desankinim stihovima. A ako ni to ne pomogne, kolega promeni ruku – da ostanemo u istom  žargonu.

Nikoli sam dao prednost u odnosu na Marka Đurića – autora poznatog spota Aco Srbine, jer mi je njegova kreacija istim povodom, više ličila na reakciju presrećnog majmunčeta kome je tata kupio omiljenu igračku.

Malo je falilo da ih sve zaseni žestok filmski zagrljaj Ivana Tasovca i Ane Brnabić, ali sam njih diskvalifikovao, jer Tasovac nije vodio računa o tome da ja Ana srećno oženjen čovek, a ja držim da nije uputno mešati se u tuđe bračne odnose.

A što se tiče samih izbora, najviše me je dirnula ona scena kad gomila dece sa rančevima na leđima prolazi pored obezbeđenja – i policijskog i onog službenog, i ulazi u zgradu gde zaseda Republička izborna komisija. Ko kaže da ova vlast opstaje zahvaljujući penzionerima. Pristižu i mladi naraštaji.

 

* * *

 

Što se tiče budućeg saziva Skupštine, mislim da će se glavna uzbuđenja dešaati u okršajima između poslanika SNS sa liste „Aleksandar Vučić za našu decu“ i poslanika SPS Ivice Dačića – ja volim Vučića.

Koliko će SPAS Aleksadra Šapića tu moći da spase stvar, ostaje da se vidi. Ako tu – kao opozicija, ne pomogne onaj general vojske Republike Srpske protiv koga je podneta krivična prijava zbog ratnog zločina počinjenog u prethodnom ratu na teritoriji Bosne i Hercegovine, uzdam se u onu gospođu sa liste čije je zanimanje geštalt savetnik. Pokušao sam da saznam šta to znači i u vikipediji pronašao – „Geštalt psihoterapija je psihoterapijski pravac koji je zasnovan na fenomenološkom egzistencijalizmu, koji se odlikuje holističkim shvatanjem“, tako da mi je sad sve jasno.

 

* * *

 

Mislim da će penzioneri i dalje uživati u skupštinskim prenosima, mada će im nedostajati Šešelj. Ko će sad onom Aleksandru Martinoviću da kaže – Ti klempo, da ćutiš! Priča se da će tu prazninu pokušati da popuni Marijan Rističević, lider „Narodne seljačke stranke“, koji kako kažu, u ime svoje stranke i svoje lično ime uzurnbano priprema nove seljačke domišljatosti. 

Daljem razvoju srpske parlamentarne demokratske misli – posebno u vreme kad je Srbiji iz Saveta Evropske unije zaprećeno da se do „povratka demokratije u Srbiju“ neće otvaraati nova poglavlja o pristupanju Evropskoj uniji, nedostajaće i Čeda Jovanović, sa sve onim što je ostalo od nekad respektabilnog LDP-a, i njegovi vatreni govori u odbrani demokratije na dosadašnji skupštinski način, pa se očekuje da REM hitno zabrani najnoviji reklamni spot za Jelen pivo: Čeda 0,3% - Jelen pivo 0,5%.

U svakom slučaju, situaciju treba pratiti. U koliko RTS primeti da je opalo interesovanje za skupštinske prenose, treba hitno reagovati i prekomandovati Dačića u Skupštinu. Ovu ideju mi je dala moja tetka Dika koja mi je u nedelju, na polasku na glasanje, kad sam joj zlobno poručio – Nemoj da pogrešiš, glasaj za Vučića, uzvratila – Glasaću za Dačiča, on lepo peva.

Ipak, od svega toga može da ispadne i nešto dobro. Pošto se korona, po svemu sudeći, vraća, a nastavnici se užurbano obučavaju za onlajn nastavu, biće manje gužve u zaposedanju kućnog televizora – u sećanju je opravdanje koje je za vreme prethodne nastave jedna majka poslala nastavnici – Moje dete jutros nije moglo da prisustvujee nastavi, jer je baba zauzela televizor i ne propušta Jutro sa Sarapom.

 

Dragiša Čolić, 23.06.2020

Komentari

Komentari