Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - O Kosovu, pušenju i još koje čemu

U čemu je razlika? – Kosovo je ukinulo takse, ali srpska roba i dalje ne ide na Kosovo. Dosetili se Albanci da uvedu dodatni uslov – na deklaraciji koja prati robu iz Srbije mora, kao destinacija, umesto dosadašnjeg naziva Kosovo, da stoji Republika Kosovo, što naši – opravdano, ne mogu da prihvate, jer bi to bio dokaz faktičkog priznanja Kosova kao države.

Kosovska strana ima svoju priču – ukidamo takse, prelazimo na princip reciprociteta. Doskora je na sertifikatu o poreklu robe iz Srbije pisalo – Srbija, a od nedavno – Republika Srbija. Kao kontra meru i mi smo izvršili izmenu pa umesto – Kosovo, stavili republika Kosovo.

Ako je to tačno, Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo, bi trebao da objasni zašto je to učinjeno. Kome mi to treba da dokazujemo da je Srbija Republika. To da objasni, a ne da drži one oštre osude sa frazetinama kojih se naslušamo posle svakog kosovskog gafa, koje nikoga ne tangiraju, a najmanje one kojima su upućene, tako da su one faktički namenjene samo domaćoj političkoj sceni.

A šteta je velika. Svojevremeno je pominjan podatak o 400 miliona eura godišnjeg izvoza srpske robe na to tržište. I traje, skoro dve godine.

To je jedna strana priče.

Na fejsbuku je danas objavljen video zapis sa sednice Republičke izborne komisije. Za predstojeće izbore Kosovo je svrstano u grupu inostranih zemalja, što je, kako sam shvatio, prvi put tako učinjeno. Greška nije, jer javljaju se diskutanti – članovi Komisije, koji na to ukazuju, predsedavajući se opire, jer to nije na dnevnom redu, ali ipak dozvoljava glasanje po predlogu da se to ispravi – tajac, predsedavajući saopštava: Predlog nije prihvaćen. Dakle Kosovo je inostranstvo! A to je kao i ono gore, faktičko priznanje Kosova kao države.

Da li verujete da su predsednik državne izborne komisiije i oni članovi koji su glasali protiv toga da se Kosovo svrsta u inostranstvo – ne treba sumnjati čiji su oni predstavnici, to učinili na svoju ruku, ili je u pitanju nalog „odozgo“.

Aco Srbine, koji si na vlast došao posle „skandala“ koji je učinio Tadić, tako što se na jednom regionalnom sastanku u Dubrovniku kurtoaazno rukovao sa Tačijem, u čemu je razlika između ova dva slučaja. 

 

* * *

      

O pušenju i još koječemu – Na fejsbuku se pojavila objava „Tate iz Nemačke“, u kojem tata onog deteta iz predizbornog spota SNS-a poručuje nosiocu glavne muške uloge da puši, a isto poručuje i svojoj supruzi što je dozvolila „prevaru“ i korišćenje njihovog deteta u izbornoj kampanji.

Ko je tu i šta ispušio, ostaje da kandidati svedu račune, a ima ih više, ali fakat je da je REM  zabraanio SNS-u upotrebu spota sa Vučićem i šestogodišnjom devojčicom u glavnim ulogama u kojem nosilac glavne muške uloge deli detetu obećanja – vešto i rutinirano, kako to redovno čini građanima Srbije, između ostalog i da će joj vratiti tatu sa rada u Nemačkoj. 

Nije to mala stvar, ne zato što je REM konačno počeo da radi svoj posao – kako rade videli smo ih u tumačenju da  je „Đilasov“ Savez za Srbiju više zastupljen u medijima sa nacionalnom frekvenciju od Vučićevog SNS-a, već dokaz da su ga ovi iz SNS-a, baš preterali, tako da ovi nisu imali kud već da to zabrane.

Vućićeva javna demagoška priča – ako ga REM zabrani, nećemo ga dalje emitovati, nije dokaz njegove posvećenosti poštovanju propisa, već jeftin pokušaj da se takvim u narodu pretstavi, jer on kao pravnik – „najbolji student u istoriji Pravnog fakulteta u Beogradu“, kakvim ga ona bruka od dekana, Sima Avrramović, pretstavi, a lauerat tog priznanja to ne demantova, pošto je on „znao i morao znati“ (pravna sintagma koju će takav pravnik razumeti), da time izričito krši propis koji je za njegove vlasti donet, tako da mu priča da su tako radili i oni pre njega ne pretstavlja olakšavajuću, već suprotno tome, otežavajuću okolnost – i to bi pravnik takvog kapaciteta morao da razume.

No, da se vratim na ostale pušače – to je svakako SNS, a posebno njihov novi član, premijer Ana Brnabić, sa svojim novoosnovanim Savetom za kreativne industrije – Biljana Srbljanović, kao članica Saveta i „čovek iz struke“, takođe, jer ako im je pristupno delo ovakvo, kakva su ona ostala i šta se još od tog tandema može očekivati, pogotvu ako se ima u vidu i onaj digitalni spot sa prethodnih izbora, u izvođennju visoke funkcionerke SNS-a Marije Obradović, poznat po reklamnoj poruci – kod nas vaša mala pica postaje velika.

A bogami, kandidati za pušenje su i oni članovi REM-a – kažu da je odluka o zabrani doneta posle žučne debate, tesnom većinom od 5:4, koji su se kod jasnog propisa o zabrani protivili donošenju takve odluke. Ima li jačeg dokaza o „vladavini prava“ u ovoj zemlji – poglavlje koje smo prvo otvorili na našem putu ka Evropskoj uniji, a još ga nismo položili.

 

Dragiša Čolić, 02.06.2020.    

Komentari

Komentari