Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja – O Peri, dudu, Moravi, ‘lađenju .... (2)*

*Pera je još uvek na Moravi, pa da mu ne bude dosadno – „Sedi Pera ispod duda, u Moravi ‘ladi muda …” – deo drugi.

Razjašnjeno je zašto je nakon naglog povećanja broja zaraženih, hospitalizovanih i preminulih, hitna sednica kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, zakazana za prošlu sredu, održana u petak, zašto je premijerka Ana Brnabić, koja je obećala da će Vlada svoje odluke o merama koje je Krizni štab predložio doneti istog dana – u petak, zašto je Vlada te odluke donela u ponedeljak, sa primenom od utorka – Pera je još uvek bio na Moravi i brinuo o zdravlju u međuvremenu blagopočivšeg patrijarha Irineja, a što se tiče ostalog dela stanovništva, nadao je se da će sve to proći, kako bi i dalje mogao da se hvali da smo mi po tom pitanju, kao i mnogim drugim, najbolji u Evropi, svetu i šire.

Razjašnjeno je i zašto radikalnije mere, zahtevane od javnosti i medicinskih stručnjaka – nečlanova Kriznog štaba, nisu donete bar mesec dana ranije, kad je korona kod nas počela da se razbuktava – 23. Oktobra smo imali 3 preminula i 579 zaraženih, novotkrivena stručnjakinja za rad i radne odnose, te u skladu sa tim i novopostavljena ministarka za te delatnosti, još uvek član medicinskog, a bogami, kako  se čini, i političkog dela Kriznog štaba, je to ovako obrazložila – Sada imamo daleko veće kapacitete zdraavstvenog sistema, gradimo nove bolnice u tolikom broju da se ona nada da ih nikada nećemo iskoristiti u tolikom kapacitetu ... 

 

* * *

Juče, 24.11.2020, za poslednja 24 sata, imali smo 37 preminulih, novozaraženih je bilo 6842, na respiratorima je bilo 225 pacijenata,  testirano je 21476 ljudi, a broj hospitalizovanih je 6478, što je čak i po mišljenju članova Kriznog štaba – u međuvremenu i odlikovanih, krajnje zabrinjvajuće, jer zdravstveni sistem je pred pucanjem. Najgora je situacija u Beogradu, zdravstveni kapaciteti su popunjeni – pacijenti se ratzvoze tamo gde u unutrašnjosti ima mesta, a ni tamo situacija nije bolja, o čemu govori primer iz Valjeva – Zaposleni u valjevskoj bolnici poslednjim naporima pokušavaju da odgovore na veliki prijem novih pacijenata, 100 medicinskih radnika je pozitivno na korona virus, 17 je hospitalizovano. Kažu da u toj bolnici ne postoje kapaciteti koji mogu da izdrži ovakav pritisak. U novoj koronarnoj jedinici imaju 14 mesta za respiratore, ali se plaše da li će instalacije da izdže toliki broj respiratora. U međuvremenu su im se razbolela 4 anesteziologa, 12 internista i 4 pulmologa. To su ljudi koji su nosioci koji se tiče kovida. Njih, kao i razbolele sestre sa kovid odeljenja, zamenjuju lekari i sestre sa ostalih odeljenja. Skreću pažnju da Ministar zdravlja saopštava da sa biroa rada primaju nove lekare i raspoređuju ih tamo gde nedostaju, ali Republički zavod za socijalno osiguranje (RZSO) za njih ne daje pare za plate – ni za njih ni za zdravstveno osoblje koje ima preko 40 sati prekovremenog rada, a novoimenovana ministarka Darija Kisić Tepavčeević, u čiji resor spadaju i poslovi socijalnog osiguranja ne stiže da se i tim pitanjem pozabavi.

 

* * *

 

Maske, maske i samo maske...upozoravaju članovi kriznog štaba i ostali zdravstveni stručnjaci. Tim povodom u sprovedenoj anketi na ulici, jedan bimboje samouverenno saopštava da se ne slaže sa uvođenjem mere obaveznog nošenja maski i kažnjavanje onih koji to ne poštuju, jer je to u domenu ličnih prava građana i njihove odluke – ne komentariše šta o tome misle oni gore pomenuti zdravstveni radnici valjevske bolnice. Tom borcu za lična prava bi neko trebao da objasni da sloboda ličnog delovanja možre da ide samo do neugrožavanja prava drugih ljudi, što nepoštovanje zaštitnih mera svakako jeste.

Iste pameti su i oni iz crkvenog starešinstva – koji su bez obzira što su u poslednjih mesec dana imali tri preminula patrijarha, dozvolili ulazak u hram bez maski, celivanje kovčega preminulog patrijarha, a ne odriču se ni pričešća iz jedne iste kašičice – kako oni, tako i njihovi zaluđeni vernici, jer je sve to suprotno donetim zaštitnim merama i daljem širenju ove pošasti. Tome svakako doprinosi i njihov ovozemaljski gospodar, koji te mere poštiuje kako-kad, s tim što je nedavno obećao da će ih se pridržavati. Predsednik je i građanin, i ni jednim propisom nije aboliran od nepoštvanja propisa, s tim što je njegovo nepridržavanje donetim merama i najopasnije, jer ima mnogo onih koji kažu – kad može Predsednik, mogu i ja.

Nažalost, time smo dobili i odgovor, zašto je donetim hitnim merama trebalo punih šest dana za primenu – čekalo se da prođe sahrana patrijarha i običaja koji uz to idu, pa čudno zvuči pokušaj člana kriznog štaba Dr Kona, koji za to nalazi nekakvo opravdanje – zauzetost oko sahrane, žalost, običaji i tako to, bez obzira što po sopstvenom kazivanju to pretstavlja veliki medicinski rizik, ne samo za njegove aktere već i za ostale građane.

Devedesetih godina prošlog veka živeo sam u Engleskoj i bio sam svedok jednog događaja – lekar je odbio da pruži medicinsku pomoć pacijentu obolelom od raka pluća, koji nije krio da je strastveni pušač – u to vreme to još nije bilo zabranjeno, sa obrazloženjem da on nema nameru da gubi svoje vreme sa takvim ljudima, jer je preči razumnim pacijentima. Izbila je javna polemika, naravno preovladali su oni koji su smatrali da  je  njegova lekarska dužnost da  pruži pomoć svim pacijentima, a  bogami bilo je i dosta  onih koji su odobravali stav pomenutog  lekara. Tim pivodom, a u situaciji upozoravajućeg pucanja zdravstvenog sistema – i kliničkog i kadrovskog, samo pitam – mogu li prednost u lečenju da imaju oni koji poštuju zdravstvene  mere u odnosu na one koji to ne čine.

Ne bi bilo u redu da u ovom prikazu ne pomenem i prvu pratilju svih ovih dešavanja, premijerku Anu Brnabić, koja na pitanje  novinara – zašto su ublažene mere koje  je  predložio Krizni štab, sa ciničnim smeškom (pogledajte snimak) odgovara da  će i strožije mere biti donete – ako Krizni štab to predloži, ali pritom potseća da su oni za vreme prvog talasa korone virusa – u martu, aprilu, maju...bili napadani (ne kaže i od koga – interesantno je da ovom prilikom nije pomenula ni Đilasa i Šolaka) zbog uvođenja takvih mera.

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari