Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Rečite, a pogrešne odbrane

Jelisaveta Vasilić, bivša karijerna sudija, članica Saveta za korupciju: “Ko god dođe od vojvođanskih paora, svi govore da je Andrej Vučić glavni u kupovini zemljišta i da sve ide preko njega... „

Andrej Vučić je punoletan građanin ove zemlje i mogao je da reaguje na ovu izjavu, a nije.

Umesto njega, reagovao je njegov brat, Aleksandar Vučić, Predsednik Republike Srbije:  “Moj brat nema ni jedan jedini ar zemlje u Vojvodini.“

U pomoć im je priskočila i premijerka Ana Brnabić, koja je čak i predložila – „Ili da Savet iznese dokaze, ili da Jelisaveta Vasilić podnese ostavku!”, a taj predlog je i obrazložila: "Zamislite tu besmislenost, tu sramotu, da član Saveta za borbu protiv korupcije da sebi za pravo i da ga nije sramota da izgovori takvu rečenicu, pa to je kao rečenica...pa to i nije rečenica, ni ljudi na pijaci koji onako u prolazu razgovaraju jedni s drugima..."

Jelisaveta Vasilić – Savet ne može da proveri informacije, jer nadležne državne institucije ne odgovaraju na njihove zahteve. Ostavljaju, mudro, da u konkretnom slučaju odbranu preuzmu Predsednik i Premijer ove zemlje! Mašala!

Pravna praksa koja se primenjuje u ovoj zemlji u oblasti prometa nekretnina – te poslove su sada preuzeli Javni beležnici (notari). Ugovor o prometu nekretnina, stana na primer, nije validan ako u njemu nije data geneza o pravnom sledbeništvu vlasništva konkretne nekretnine. Da li bi takav dokaz nadležnih institucija bio validniji dokaz od gore navedenih verbalnih dokaza – ko god da ih je izgovorio.

 

* * *

Ana Brnabić o otvaranju kancelarije za informacione tehnologije: “Prihvatanjem elektronske uprave ostvaruje se veće zadovoljstvo građana, veće uštede kroz eliminisanje paralelnih procesa, skraćivanje vremena obrade postupaka i povećanje kvaliteta usluga države ka građanima i privredi, a istovremeno se na najbolji način borimo protiv korupcije” – Brigu o radu ove kancelarije, pored nominovanog direktora, „vodi lično Ana Brnabić, koja je 2017. godine, samo mesec dana nakon što je postala premijerka Vlade Srbije, obelodanila da će početi sa radom novo vladino telo zaduženo za digatlizaciju” (Nova S).

I, što jes' jes', Premijerka i brine:

„Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (Kancelarija za IT) sklopila je krajem 2019. godine ugovor sa firmom Asseco South Eastern Europe, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Srbije. Reč je o javnoj nabavci u vrednosti od 1,5 miliona evra, kojom je Brnabićeva firma zadužena za izradu softvera za centralni registar stanovništva“ (Nova S)

"Firma 'Aseko', čiji je direktor brat Ane Brnabić, u poslednje dve godine je od EPS-a dobio 20 miliona evra naših para. To se sve desilo otkako je Ana Brnabić postala premijerka” (Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde – portal Direktno 20.09.2020), a toj firmi, od dolaska Ane Brnabić za Premijera, do sada je po raznim ugovorima iz budžeta Srbije isplaćeno oko 40 miliona eura.” (Radio slobodna Evropa 23.09.2020).

A da li su i rezultati ove kancelarija, u skladu sa brigom Premijerke:

“Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Mihailo Jovanović prošle nedelje izneo je neverovatan podatak - gotovo polovina stanovnika Srbije nema jedinstveni matični broj” (portal 021 – 28.09.2020).

Uskoro je, međutim, stigao i demanti – direktor Jovanović je zapravo hteo da kaže, da polovina stanovnika nije bez matičnog broja, već da tih podataka nema u elektronskoj evidenciji – pa ima li važnijeg podatka od Jedinstvenog Matičnog Broja Građana  (JMBG). Koji su to važniji podaci o nama građanima koji se nalaze u evidenciji Vladine Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu?

Udavio sam vas sa ovim informacijama, pa da vam na ovom mestu ispričam jedan vic – ne bojte se, nije politički, a nije ni naš – engleski:

Za vreme sednice borda direktora, jedan od članova borda ustade i reče: Gospodine predsedniče, izjavljujem da su polovina članova ovog borda idioti. Članovi borda su protestovali, pa je predsednik borda insistirao da pomenuti član povuče svoje reči, a on  ustade i reče: Gospodine predsedniče, izjavljujem da polovina članova ovog borda nisu idioti!  

 

 

Rečitosti Ane Brnabić u odbrani gore navedenih poslova datih firmi Asseko u kojoj je njen brat direktor, nema ravne: “Posredno napad na brata i mene, neposredno - na stranog investitora.”

Interesantno je da naši državni zvaničnici nisu tako rečiti u odbrani  njima mrskih medija, takođe stranih investitora – naprotiv:

 “Zbog svih neistina koje se svakodnevno objavljuju u tabloidima i na pojedinim televizijama u Srbiji o suvlasniku United Grupe Draganu Šolaku, gospodin Šolak tužio je Pink International Company d.o.o., Radio difuzno Preduzeće Studio B d.o.o, Insajder Tim d.o.o. koji je zvanični vlasnik tabloida Informer i Dragana J. Vučićevića”, saopštava United Grupa.

Švajcarski sud je doneo odluku da su tuženi mediji obavezni da isplate Draganu Šolaku obeštećenje u deviznom iznosu (CHF), da moraju da uklone stranice svih tekstova i linkove emisija na kojima su vršili povredu prava ličnosti, kao i da se uzdrže od budućeg ponavljanja ovog dela i da objave sadržaj presude.”

Njihovi mentori, nisu – za sada, obuhvaćeeni tužbom – štiti ih imunitet.

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari