Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* javlja: Šta mi to radimo?!

Najpre vest: Ponoša zaustavili na granici. Ne može da uđe u zemlju dok ne dođe BIA (N1 16.08.2022)

Opa! ili WOW!, što bi se moderno reklo. Čini se da je stvar ozbiljna, jer Zdravko Ponoš – bivši načelnik generištaba, predsednički kandidat na prethodnim izborima, osnivač opozicionog pokreta Srbija Centar, je krupna riba. Takvi kad špijuniraju imaju šta da kažu neprijatelju. Ali, na sreću – imamo mi BIA koja je za otkrivanje tih rabota nadležna, a i MUP, ako ovim prethodnim nešto promakne.  

Stranka Slobode i Pravde (SSP) je zatzražila objašnjenje Ministra policije – na osnovu čije i kakve procene su Ponoš i njegova porodica bili predmet posebne kontrole, ali oni se ne oglašavaju, a trebali su kod ovako važnog događaja javnosti da daju objašnjenje i bez bilo čijeg zahteva.

Parkirajte sa strane, ne možete da uđete u zemlju, radili ste u sektoru bezbednosti pa moram nekome da javim, da dođe neko iz BIA i obavi razgovor sa vama, bilo je, kaže Ponoš, ojašnjenje koje je dobio od šefa granične policije.

Takvo objašnjenje je ne samo nedovoljno – malo li je ljudi radilo u sektoru bezbednosti, pa zamislite kada bi svi ovako bili zadržavani na granici, a ako se  pročuje može da  postane i ozbiljno i zato ćuti, ne talasaj – mogao bi neko od ovih koji se vraćaju sa odmora da pomisli da je to novouvedena rutinska procedura, pa da odustane od povratka u zemlju, ili nedaj bože da krenu u ilegalne prelaske granica radi ulaska u svoju zemlju, a to što javljaju ti tajkunski mediji, nije ni važno – čuje se eventualno do Barajeva ili Umke, nemaju oni nacionalnu frekvenciju pa da brinemo. Sad se vidi koliko je bila mudra odluka da im se ne da ni jedna nacionalna frekvencija.

A stvar jeste ozbiljna, pa u nedostatku potpunih informacija moramo da pretpostavljamo:

Pretpostavka br. 1: Zdravko Ponoš je već odavno predmet pažnje BIA. Krenuo je navodno na godišnji odmor i to baš u inostranstvo – nije važno koje, na bazi šifrovanih poruka može svuda da ugovori susret sa mrskim neprijateljem. Sa porodicom – i njh bi trebalo ispitati, jer oni mogu da posluže kao odlična maska, i bilo je normalno što su zaustavljeni na prelasku granice – ko zna šta sve mogu da unesu u zemlju, tako da je bilo  opravdano da se na granici izvrši detaljan pregled – i njh i vozila, što bi u narodu rekli – bolje sprečiti nego lečiti.

I bi tako, kao što je u prethodnoj pretpostavci rečeno, ali …

U vozilu Zdravka Ponoša nije pronađen nikakav konspirativni material, niti kod njega, niti kod članova njegove porodice koji su bili sa njim u kolima, pa je bilo normalno da im se dozvoli ulazak u (svoju) zemlju i odlazak (svojoj) kući, ali to nije učinjeno pa prelazimo na

Pretpostavku br. 2: Procenjeno je bilo da granični policajci i carinici ipak nisu dovoljno vični tom poslu, pa je zaključeno da treba pozvati BIA – Parkirajte vozilo sa strane i čekajte – u kolima na temperaturi od preko 40 stepeni, koliko je juče moglo biti u Batrovcima (u hladu) ali, posle sat i po čekanja, BIA je javila posadi na  Batrovcima da nije zaineresovana za slučaj, iz čega sledi

Pretpostavka br. 3: Pošto ništa konspirativno kod njih niste našli, pustite ih da prođu, mi ćemo ih sutra posetiti u njihovom stanu, predočiti osnovane sumnje zbog kojih to radimo, obaviti potreban razgovor i ako zaključimo da je to potrebno – da im uručimo pozive da nas posete u prostorijama BIA. E, toga se nisu setili ni oni iz BIA, ni oni na granici, ni onaj ko je propisao tu proceduru, ali šta smeta, evo vam vaši pasoši, možete da nastavite put – posle 5-6 sati vožnje, maltretiranja na granici  i čekanja od skoro dva sata u kolima na temperaturi od preko 40 stepeni (u hladu).

Niko ne spori što je putnik Zdravko Ponoš podvrgnut kontroli na granici. Pasoška i carinska kontrola za to i služe. Sve ostalo je nerazumno i budi zloslutne sumnje – uvođenje šikaniranja za građane sa spiska – kojeg spiska? Saznaćete kad vas to strefi. Kažu da je tako počelo i u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka.

Sve ove pretpostavke važe dok se ne oglasi prozvani Ministar policije. Prema nekim informacijama on će se oglasiti čim se vrati sa puta. Otišao je da tetki odnese lek – u Kanadu. Ako ga ne zadrže na granici, jer i on je iz sektora bezbednosti.

Sinoć, u intervjuu na tv N1 – nisu ga uhapsili, iako je kako javljaju mediji, BIA jutros posetila Ponoša i njegovu porodicu u njihovom domu, na sve ovo Zdravko Ponoš kaže: Predaleko je ovo otišlo, nema kuda dalje. Dosta je!

 

*U mom selu ima jedan opančar.      

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari