Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* pita – Znači li ovo da je ogoljavanje počelo?

Car je go!, reče Kristijan Andersen, u bajci Carevo novo odelo. Nažalost ovo nije bajka, već  surova stvarnost, jer naš car; Aleksandar Vučić, ovih dana reče:

„Ovo se naravno tiče i migratornih kretanja, ali želim da vam kažem da naše analize pokazuju, analize urađene sa najstručnijm ljudima iz ove zemlje i iz inostranatva, da ćemo mi, što se migracionog salda tiče, negde 2028-2030, napraviti nulti-migracioni saldo, da ćemo imati jednak broj emigranata, dakle lica koja napuštaju našu zemlju i jednak broj lica koja dolaze da žive u našoj zemlji. Posle 2030. imaćemo veći broj imigranata nego emigranata, što je jedna od stvari koja može da pomogne u opstanku Srbije...“

Proizilazi: Iseljavanje će se nastaviti ...“ – Ko se iseljava? Iseljava se godišnje 50.000 Srba, najčešće mladih, redovno školovanih ljudi, koji u konkurenciji sa partijskim apartčcima, među kojima je i veliki broj instant školovanih, u ovoj zemlji ne vide perspektivu za svoju egzistenciju, a useljavaju se migranti, mase nesrećnih ljudi, koji po cenu života, sa zavežljajima i decom u naručju, nadiru iz najudaljenijih zemalja sveta u potrazi za boljim životom – tamo gde i oni naši nesrećnici  hitaju.

Može  li se između njih staviti znak jednakosti i mogu li se oni jednostavno sabirati i oduzimati?  Krajem aprila prošle godine, Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost, postavila je na fejsbuku sledeču objavu: „Migrantima treba ponuditi da nasele prazne teritorije Srbije“! Gospođo Janković, nisu to kućni ljubimci, rasa po izboru, da sa njima, a i sa nama, može tek tako da se postupa. To je jedno veoma važno, demografsko, sociološko, versko, običajno i svako drugo pitanje. Putovao sam po tim zemljama i pitam gospođu Janković kako bi se ona osećala kad bi na temperaturi od +45 stepeni jedva izbegla hapšenje zato što je – iz neznanja, krenula iz hotela u košulji sa kratkim rukavima – što je nedopustivo, pa povrh toga, još i sako morate da imate. A kad konačno stigneš u Vladinu kancelarija na zakazane razgovore, pa dehidriran zamoliš za čašu vode, oni te grubo odbiju, jer je to za vreme Ramazana nedopustivo. 

Uz to, nisu ni oni baš tako moralno čisti – na aerodromu hoće da te hapse što si u njihovom aerodromskom fri šopu kupio flašu viskija – konačno dobro prođeš, ako ti je samo oduzmu, da bi ti u hotelu ujutru ispod vrata gurnuli liflet u kome piše da tu kod njh možeš da kupiš flašu Balantajn od 0,7l za 700 dolara, s tim što ne smeš tu i da ga piješ, a da se totalno zbuniš kad prihvatiš ljubazan poziv i odeš kod njh na večeru, domaćin otvori bife i ponudi ti da biraš koju vrstu viskija želiš da piješ – u vreme Ramazana!

Uzgred, da vas pitam gospođo Janković, da li ste učestvovali u zaključivanju sporazuma sa Austrijom, potpisanog pre više od godinu dana, po kome Austrija može da šalje u Srbiju migrante koji na Zapadu nisu dobili politički azil, a da je postojanje tog sporazuma skrivano od građana Srbije, i da je tek ovih dana to procurilo u javnost, što je austrijska strana i potvrdila.

Znači li to da će oni tamo na zapadu probrati one migrante koji im odgovaraju – po stručnim, moralnim, političkim i s tim u vezi i terorističkim sklonostima, zadržati one koji im odgovaraju, a one koji nisu prošli trijažu poslati u Srbiju – šta bi drugo moglo da znači? Koliko Srbija dobija za svakog od tako vraćenih? I to piše u tom sporazumu za koji biste vi, po prirodi posla koji obavljate, trebali da znate – sem ako niste i vi jedna od mnogih ikebana koje o svom poslu ne znaju ono što bi morale da znaju.

A s tim u vezi i pitanje – ko je o tome odlučivao, da li su građani Srbije o tome trebali prethodno da budu obavešteni i zašto ni više od godinu dana po potpisivanju tog sporazuma javnost u Srbiji o postojanju tog dokumenta nije obaveštena? 

Da se vratimo na ono što što u daljem izlaganju Predsednik rče: “što se migracionog salda tiče, negde 2028-2030 ćemo imati jednak broj emigranata, dakle lica koja napuštaju našu zemlju i jednak broj lica koja dolaze da žive u našoj zemlji” Dakle, migracioni bilans na bazi odlazećih Srba i dolazećih migranata!

A „posle 2030. imaćemo veći broj imigranata nego emigranata, što je jedna od stvari koja može da pomogne u opstanku Srbije“. Znači, očekuje se dalji razvoj trenda – iseljavanje Srba, useljavanje migranata, što treba da pomogne opstanku Srbije! Ne reče koje godine se očekuje da broj migranata premaši broj iseljenih Srba i postanu većinsko stanovništvo u zemlji koja se nekad zvala Srbija. Ja u takvoj Srbiji ne bih želeo da živim i priključiću se onim kolonama koje se iseljavaju.

Ništa ja tu ne zameram Vučiću lično. Čak mislim i da je on jedan jako inteligentan čovek koji svoj naum perfektno sprovodi, a što je još važnije i uspešno. Zameram narodnim poslanicima Skupštine Srbije – onim silnim Martinovićima, Rističevićima, Đukanovićima, Orlićima,  Atlagićima, Bakarecima, Kubarama ... Mitrovićima, Marićima, Vučićevićima, Sarapama ... rođacima – onoj što još uvek drži sliku Miloševića na zidu, onoj što kaže – zete, neću o politici, ne glasam ja za Vučića, meni je simpatičan Dačić zato što lepo peva, komšiji koji mi prošle  godine reče – a sad ti je dobar Vučić kad nam je dao po 5 hiljada dinara, komšinici koja u vreme prošlogodišnje izborne kampanje reče – a zašto komšija, okrečiće nam ulaz, besplatno!, a posebno onim stotinama hiljada građana pozapošljavanih po javnim službama i naravno svima onima koji viču – Aco Srbine!, sa željom da takvi ostanu i onda kad na trgu Republike u podne budu klanjali zajedno sa onima koji su pomogli opstanku Srbije.

Što se tiče Vučića, sumnjam da će i on želeti da živi u takvoj Srbiji. A u istoriji će biti zapisano da je jedan čovek, uz pomoć gore pomenutih, sjebao jednu lepu zemlju koja se zvala Srbija. 

 

          *U mom selu ima jedan opančar.

            Što on pravi dobre opanke. !

            Obuješ ih, popenješ se na soliter

            i skočiš sa desetog sprata –

            ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić, 25.5.2021.

Komentari

Komentari