Foto: 
autor nepoznat

Opančar „agencija“: Sudija

"Zaklinjem se svojom čašću da ću svoju funkciju vršiti verno Ustavu i zakonu, po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini i pravdi" (član 54 Zakona o sudijama).

Takvu zakletvu morao je, pre stupanja na sudijsku dužnost, da položi i sudija Dragiša Kesar, sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu koji je presudu tog suda kojom se Dragan J Vučićević, vlasnik, glavni i odgovorni ureddnik „NEZAVISNE DNEVNE NOVINE Informer“, kažnjava novčanom kaznom od 200.000 dinara „zbog krivičnog dela uvrede u produženom trajanju” (formulacija iz koje proizilazi da DJV to čini uporno - u produženom trajanju), nanete  novinarki Tv N1 Žaklini Tatalović.

Presuda ko presuda, jedna od mnogih koje sudovi svakodnevno donose, ničim posebna da se u nju nije umešao pomenuti sudija Dragiša Kesar, koji je tu presudu „stavio u fijoku“ i nije hteo da je objavi kako ona ne bi postala i izvršna. Advokati Žakline Tatalović, tražili da se to učini, preduzimali sva pravna sredstva, ali je sudija Kesar stameno tome odolevao – i on i sud u kome taj sudija sudi, sve dok nekome od njih, neposredno pre nastupanja zastarelosti, nije iz  južnih delova mozga došlo u glavu da bi iz toga mogla da ispadne velika afera, pa je krivično veće tog suda utvrdilo da su pritužbe advokata osnovane i “da sudija Kesar neopravdano odugovlači postupak i gura krivičnu kaznu u zastarelost” (3. marta 2024. Zastarelost bi i nastupila) i odlučilo, u skladu sa zakonom, da se izrečena novčana kazna od 200.000 dinara zameni zatvorskom kaznom u trajanju od 180 dana.

Traženo je i izjašnjenje sudije Kesara, pa je on nakon svega toga ipak odlučio da predmetnu presudu izvadi iz fijoke i objavi je. Nije objavljeno da li je sudija i dao traženo izjašnjenje.  Sumnjam, jer takvi kao on nisu toliko hrabri da to što je opisano rade isključivo na svoju ruku bez odgovarajuće podrške, a to što je sudija učinio je itekako i dalje aktuelno i moglo bi se definisati koa posebno krivično delo zloupotrebe službenog položaja, što je i mnogo ozbiljnije krivično delo od onog o kome je ovde reč.

Ne verujem da će to strefiti sudiju Kesara, kao što ne verujem ni da će DJV stvarno otići u zatvor, jer taj smo film već gledali – opet će biti šou ispred suda, opet će se naći neki Sima Spasić koji če ga braniti, opet će se naći neko ko će ovom ubogom siromahu platiti kaznu – i opet će DJV vređati novinare i opet će biti sudija kao što je junak ove priče Dragiša Kesar.

Sećam se, negde u oktobru 2021.  pojavila se vest –  sudija Kesar odredio pritvor čoveku koji nije postupio po apelu predsednika Aleksandra Vučića, nešto u vezi korone. Čovek se branio da je tek doputovao iz inostranstva, te da za taj apel nije ni znao, ali mu to nije pomoglo, jer za predsednikove apele, po shvatanju sudije Kesara, se mora znati i u inostranstvu. Doduše, taj  Kesar je bio sudija Osnovnog  suda u Novom Sadu, a ovaj sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu. Da  li je to ista osoba? Bilo kako bilo, od keserizma se treba čuvati. 

Da se vratim na gore citiranu sudijsku zakletvu. Da li sudija Dragiša Kesar vrši sudijsku funkciju  „verno Ustavu i zakonu” – NE, po svom „najboljem znanju i umeću” – možda DA, ali u tom slučaju to njegovo znanje nije dovoljno za obavljanje sudijske funkcije, služi samo „istini i pravdi“ – NE! Pa ko takve bira za sudije!?

 

U mom selu ima jedan opančar.        

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari