Foto: 
autor nepoznat

Opančar „agencija“: Uzeli su nam i sport

Tragom vesti – Svetska veslačka organizacija (FISA) suspendovala Veslački savez Srbije. Veslačima Srbije zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima, uključujući i Olimpijske igre.

Razlog – Nismo platili troškove organizacije dva svetska takmičenja – Svetskog kupa i Svetskog prvenstva u veslanju koja su održana u Beogradu 2022. i 2023. godine – i dug dobavljačima u iznosu od 46.739 evra. Prethodno nas upozorili, dali rok za plaćanje, mi to ignorisali –  i oni odlučili, postupili onako kako su upozorili.

Jajare – guramo se da dobijemo organizaciju velikih takmičenja, to doprinosi ne samo sportu već i ugledu države, a onda ne platimo troškove. Ni one iz prošle ni one iz predprošle godine.

Državni posao – tako je shvaćena organizacija „Svetskog prvenstva u veslanju 2023“. Odlukom Vlade formiran je Organizacioni odbor radi „koordinacije svih aktivnosti koje se odnose na usvajanje budžeta, izvore i dinamiku finansiranja, koordinaciju rada gradskih i republičkih službi u cilju uspešne organizacije, prihvatanje finansijskih i programskih izveštaja, kao i ostalih aktivnosti”, navedeno je u odluci Vlade (Pištaljka – Ministarstvo ignorisalo upozorenja uzbunjivača na nezakonitosti zbog kojih je veslačima Srbije zabranjen odlazak na Olimpijadu, Koreni 26.1.2024.)

Na čelu Odbora premijerka Ana Brnabić, lično. Članovi: ministar sporta Zoran Gajić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar finansija Siniša Mali, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević, generalni direktor „Telekoma Srbija” Vladimir Lučić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije Dušan Kovačević i predsednik Skupštine Veslačkog saveza Srbije Miljan Popović. Krem de la  krem – politička državno sportska reprezentacija. Ko da posumnja u plaćanje dugova – stranci posebno, gde toga ima!

Bio sam veslač – danima, mesecima, godinama oreš tu vodu i odričeš se mnogo čega, pripremaš se za neko takmičenje – ovi „srećnici“ za Olimpijadu, tvoje je da treniraš, a država je ta koja treba da ti obezbedi uslove. Oni su svojim rezultatima zavredneli da Srbija dobije  organizaciju najvećih veslačkih takmičenja – Svetskog kupa i Svetskog prvenstva, a  ne država. A kako ih je država u tome ispratila.

Gde je bio Premijerkin „šef“ da spreči tu bruku. Neverujem da je ona to ignorisala na svoju ruku, pogotovu što je on po sopstvenom delovanju „čovek od sporta“ – vođa navijača, student trenerske akademije, domaćin sportistima koji ga obavezno pohode po osvajanju medalja na velikim takmičenjima i pasionirani skupljač tih medalja, čovek koji rado demonstrira svoja košarkaška i fudbalska umeća - pred decom i za vreme izbornih kampanja – naročito.

Ko da poveruje da su oni iz Organizacionog odbora sve to izignorisali i pored svih upozorenja – ne samo Svetske veslačke federacije, već i zaposlenih u Veslačkom savezu Srbije koji su uporno ukazivali na posledice, bili zbog toga maltretirani, neki kažnjavani, neki otpuštani s posla, neki sami davali otkaze – upotrebili čak i institut „uzbunjivača“, po Zakonu o zaštiti uzbunjivača. Koji su to, ovog puta svetski, mrzitelji Srbije naljutili vožda, da ih on tako  izignoriše.

Gde su u tome bili članovi Odbora iz sporta – Ministar sporta Zoran Gajić i Predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković, posebno, bivši vrsni treneri u odbojci i košarci (Šapića da ne pominjem, on se blamira na dnevnoj bazi). Zašto nisu uzeli kapu i rekli – Gospodo, dozvolite da se odjavimo! Čime ih plaćaju da stave pod noge sve ono što su prethodno u sportu postigli.  

 

U mom selu ima jedan opančar.        

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari