Foto: 
autor nepoznat

Opančar*javlja – Pogrešna meta

Jedna žena je izvrgnuta javnoj osudi – vakcinisala se u Srbiji protiv korona virusa, a nije Srpkinja! Time je, ako ta vakcina usfali, ne samo uskratila mogućnost da se vakciniše neki građanin ove zemlje – ili podoban stranac, već i nanela nenadoknadivu štetu fondovima našeg zdravstvenog osiguranja! Njeno ime je Vedrana Rudan.

Počinila sam zločin iz nehata – culpa levis in abstracto, što bi pravnici rekli. Bila sam u Srbiji službeno – tu mi se štampaju knjige, u pozorištima izvode ptetstave, pa me je redateljica Ateljea 212 upitala da li sam vakcinisana protiv korone i kad sam joj rekla da nisam, ponudila mi je da to uradim ovde – dok vi tamo u Evropskoj uniji ne izračunate koliko od onih Fajzerovih, modernih i sličnih pripada Hrvatskoj, možeš i koronu da navučeš, rekla mi je. I ja šta ću, što je sigurno, sigurno ... ko zna, možda će mene tamo oni moji, greškom, i da izbrišu sa spiska, kažu večito pljujem po domoljublju. Ovi vaši su bolji, gledala sam – i čula, na televiziji, vašeg predsednika, nije kao naj naš. Kaže, mi smo lideri u regionu, uspeo sam preko svojih prijatelja – od Bajdena (sa njim sam bolji nego sa Trampom i Klintonom) do Si Đi Pinga, da nabavim dovoljno vakcina, pa ćemo nešto od toga dati i njima u regionu. Moramo, lideri smo. I ja je poslušam i odem na punkt za vakcinaciju – Dobar dan! – Dobar dan, ljubazni neki ljudi, pitam – 'El može?, kažu – Može, ko u onoj tv reklami kad glumica Jelena Gavrilović nudi kredite Raiffeisen banke. I eto, desilo se.

I ovi naši što su pravili plan vakcinacije su očigledno slušali Predsednika, pa su u skladu sa tim i organizovali sprovo]enje vakcinacije. O tome Beta i Danas (03.02.2021.) prenose istraživanje BIRN-a:

“Za prijavu stranaca, a vakcinaciju protiv korona virusa preko portala e-Uprava u Srbiji, dovoljno je da imaju samo srpski broj mobilnog telefona, objavila je danas Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN.

Taj portal omogućava i prijavu stranih državljana koji nemaju boravak u Srbiji, te se tako ovih dana mnogi od njih vakcinišu, dok državljani Srbije čekaju da budu pozvani, piše BIRN.

BIRN navodi da su to iskoristili mnogi državljani Severne Makedonije koji se vakcinišu u gradovima na jugu Srbije, i da je vakcinacija i za njih besplatna.

Kada „nabave srpski broj telefona, prijavljuju se na portalu e-Uprave gde je omogućeno da se vakcinišu i stranci koji nemaju prebivališe u Srbiji. Potrebno je još samo upisati broj makedonskog ili bilo kojeg drugog važećeg pasoša. Oni koji su se vakcinisali, kažu da ih u domovima zdravlja u Srbiji niko ništa nije pitao, niti proveravao i da je procedura trajala svega par minuta“, navodi BIRN.

BIRN navodi da je pitao Vladu Srbije, Ministarstvo zdravlja i Institut „Batut“ zbog čega nisu protiv korona virusa prvo vakcinisani svi prijavljeni građani Srbije.

Pitao je i zbog čega strani državljani imaju prednost, da li se vodi evidencija o broju stranaca koji su vakcinisani i koliko ih je, ali do objavljivanja teksta BIRN nije dobio odgovore ni na ta pitanja.”

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek to demantuje. Kaže da mogu da se vakcinišu stranci koji imaju dvojno državljanstvo, oni koji obavljaju delatnost u Srbiji i oni koji su u procesu dobijanja boravišne dozvole i da za sve njih važi redosled prioriteta kao i za sve ostale građane Srbije. Ne isključuje mogućnost da ima i pojedinačnih zloupotreba, ali da je njihov broj zanemariv. 

Gospodine Đerlek, odlično ste to normativno postavili. Ne bi se tu mogla naći ni jedna zamerka. Ali, dozvolite da vam ispričam jednu priču – mlad ste čovek, koristiće vam. Pre mnogo godina radio sam u tada jugoslovenskoj velikoj firmi Energoprojekt i bio sam član šire komisije koja je imala zadatak da izradi pravilnik o nagrađivanju na bazi analitičke procene radnih mesta. I razigrali se mi, rešenja sve bolja od boljeg, dok nas jedan član komisije, inženjer po struci, čak sam mu i ime zapamtio – Kamenko Ostojić, nije upozorio – Drugovi (tada smo svi bili drugovi), lepo mi to pravimo projekat za odlazak na mesec, ali kako ćemo da siđemo sa meseca. Nismo ga poslušali, pravilnik je bio odlično i ocenjen, ali je pukao u praksi – pokazalo se da u njegovoj primeni ima dosta rupa, što je dovelo do zloupotreba u praksi, pa je čitav projekat ubrzo propao.

Naravoučenije: norma bez sankcije, nije norma, to se uči na prvoj godini prava. A za taj nedostatak u konkretnom slučaju – normi o tome ko od stranaca može da se vakciniše, bez dela o primeni te norme i sankcija za njeno nepoštovanje, nije kriva ni Vedrana Rudan, ni brojni strani državljani koji se vakcinišu samo na osnovu mobiilnog telefona sa domaćim brojem o čemu govori BIRN, već vi koji ste to tako organizovali – napravili normu bez sankcije. Nisu sami stranci to mogli da zloupotrebe, bez pomoći naših – kako vas koji ste to organizovali, tako i onih koji su u praksi na sprovođenju toga radili. Ko zna koliko je kurta iz Severne Makedonije Albanije i Kosova i murta iz Bosne i Hercegovine, na primer, to zloupotrebilo na našu štetu.

Od vas su više krivi samo oni koji su nečasno za sve ovo pronašli jednu jedinu žrtvu i prozvali je imenom i prezimenomm – Vedrana Rudan. Paši me da će to biti protumačeno – zato što je Hrvatica. A nisu svi Hrvati isti – ja hoću i dalje da čitam i Vedranu Rudan i Borisa Dežulovića i Viktora Ivančića...

 

           *U mom selu ima jedan opančar.          

            Što on pravi dobre opanke. !

            Obuješ ih, popenješ se na soliter

            i skočiš sa desetog sprata –

            ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

                   

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari