Foto: 
Milos Milosevic

Pobeda sistema

Izbori su bili i prošli i pobedio je diktator. U prvom obraćanju rekao je da je pobeda čista kao suza. Iako su se glasovi još brojali, već u 21h je bilo jasno da će on dobiti izbore. Pa da krenem redom. Mesecima nas je lagao da se neće kandidaovati,onda je rekao da će u kampanji biti samo zadnjih deset dana. Naravno, sve je slagao. Šta je radila opoziicija? Imala je toliko vremena da se složi i da istakne, eventualno, dva kandidata, međutim, izašla je sa gomilom. Imali su neverovatno mnogo vremena da srede ili insistiraju na sređivanju biračkih spiskova i nisu prstom mrdnuli. I opet smo imali 6,7 miliona glasača na biračkom spisku. Verovatno je višak veći od pola miliona. Pristali su na izbornu trku u kojoj je dan pre raspisivanja počeo da funkcioniše sistem potpisivanja kod notara, čime je upala u zamku. Opozicija je bila nema na kupovinu lokalnih medija koju su obavljali SNS tajkuni. I dočekala je izbore samo sa tri, koliko toliko slobodna, medija  N1TV, TV Šabac i Danas. Kad su birali kandidate opozicija se nije složila oko zajedničkih ciljeva, pa se pre i tokom kampanje više vodio međusobni rat nego što su kritike bile upućene na račun diktatora. Aktivisti vodeća dva opoziciona kandidata su ponižavali glasače drugih, a pogotovo glasače SNS. Na kraju, izabrali su kontrolore kojima je najveći cilj bio da uzmu dnevnicu (tokom izbornog dana sa svih strana su stizali izveštaji da mnogi kontrolori nisu na BM). Same kampanje su urađene sa skromnim sredstvima i nisu doprle do glasača. Iako se formalno nije pojavljivala iza Saše Jankovića,  DS je bila uzrok mnogo slabijeg rezultata, jer još uvek građanski orijentisani glasači ne mogu da im zaborave prošlost. Vuk Jeremić je imao jako skupu kampanju koja, opet, nije donela neki veći rezultat osim što ga je pozicionirala kao kritičara režima. Boško Obradović je imao najbolje planski urađenu kampanju. Beli Preletečavić, za koga se neopravdano smatralo da će izvući mlade apsinente je samo smanjio procente Jankoviću. I na kraju DJB i Radulović, kao najveći gubitnici ovih izbora, potpuno su omanuli i sami rasturlii svoju stranku.

Sistem je pobedio. Onaj sistem laži, podmetanja, ucena, koji je patentirala DS, a to je izvesti sve zaposlene iz JP i naterati ih da glasaju za vas pod pretnjom gubitka posla. Masovna kupovina glasova romskih glasača i socijalno ugroženih kategorija. Sistem zastrašivanja i podmićivanja neopredeljenih, ogromna medisjak zastupljenost i naravno, desilo se da smo opet imali manju izlaznost i pobedu diktatora, mada je u ukupnom zbiru on dobio manje glasova nego njegova koalicija na izborima 2016. Dobitak ovih izbora je potpuni potop desničarskih stranaka. Predviđam da će i mnoge strakne sa demokratskim predznakom da se ugase jer su potpuno delegitimisane. Uskoro ćemo videti stvaranje novih stranaka neopterećenih prošlošću.
Moramo demontirati ovaj sistem koji nas stalno iznova poražava i tera našu decu iz zemlje. Jedino promenom sistema možemo krenuti napred. Promena sistema redosledom: promena izbornog zakona u većinski, promena ustava, zakon o poreklu imovine. Zabrana političkog angažovanja svih onih koji budu osuđeni u opštoj lustraciji ili po zakonu o poreklu imovine. Referendumi o pristupanju EU, NATO, Evroazijskoj Uniji. Referendumi o monarhiji i ustavnom uređenju i na kraju referendum o Kosovu.
Kada dođemo do konsenzusa oko svih tih ciljeva, sistem će biti pravičniji i podređen interesima građana Srbije. Do tada učestvovaćemo u unapred nameštenim izborima i uvek biti razočarani.

Dragan Murar

Komentari

Komentari