Foto: 
Zoran Petković

Srbija krčkana u Palminom ulju

Da je ovaj tekst pisan pre 7 dana, naslov bi (verovatno) glasio „Republika Bunga-Bunga“. Da je pisan pred prošlogodišnje izbore, a da je Palma bio u žiži javnosti, tema bi (verovatno) bila njegovo javno landaranje homofobijom. Šta se to desilo u zadnjih nedelju dana da je od (tabloidne?) teme žurki lokalnog moćnika nastala nova tema koja se tiče svakoga od nas?

Pri tom je protekla nedelja bila krcata događajima od kojih su najvažniji:

  • U septičkoj jami srpske politike bivši vaterpolista je zaplivao prstnim stilom! Prst je, naravno, srednji, i naravno, uperen ka biračima koji su u njemu videli lek protiv jednoumlja koje je već prešlo u bezumlje.
  • U tradiciji onog Palminog „tri hiljade za gospodina“  A(psolutni) V(lasnik) Srbije nudi „tri hiljade za vakcinisanog“. Za špricanje „u ranim jutarnjim časovima“ (narodski – „na zornjaka“) dobija se i dodatno bonus kuponče za šoping.

Kako je onda sluz poslanika i sluz podanika nadmašila sluz bungačine u Jagodini?

Suština je da su u pitanju vrlo slične stvari. Jer ko što Hasi reče vickasti Mujo „ima, bolan, pedera, no nema para“, prodaja ličnog integriteta za šaku dobiti razlikuje se jedino u ceni. Siroti, priglupi tranzicioni gubitnik sa kojim sam razgovarao pre neki dan, prodao je svoj antivakcerski princip za „3 črvene“ (o tome zašto je uopšte bio antivakcer, ovoga puta preskačem). Jelena Karleuša je svoje žestoko antivakcerstvo javno prodala za nekakvu novogodišnju tezgu na gradskom trgu. Mona Lizač  je svoju ministarsku funkciju platio višestrukim javnim spaljivanjem svoga ponosa na oltaru monateističke religije, sve u slavu bezgrešnog Vođe. Njegova skupštinska konkurencija to je uradila dvojezičnim lizanjem dupeta – em srpskim, em kineskim.

Zato je moralno kamenovanje nesrećnica koje su učestvovale na žurkama jagodinskog bungalskog tigra, u najmanju ruku, besmisleno. Naravno, među njima ima i onih kojima je „zanat najstariji“ prirodno usmerenje. Razne ajfonke  (i ostale učesnice parenja u Parovima i osemenjavanja u Zadrugama) su bile kurvičaste i u tinejdžerskom uzrastu –  što zbog toga što im škola nije išla (pa su jedinu peticu imale iz brushaltera), što zbog profesora koji su štrcnuli pljuvačku po svojoj etici  („ili znaš, ili seks mi daš“). Ali to je već neka druga priča, ona zbog koje se Mika Aleksić, zbog mogućeg uticaja na svedoke, preslišava u ćorci od januara.

Čekaj, a kako to da Palma zadnjih nedelju dana umesto tame zatvorske ćelije uživa u reflektorima televizija sa nacionalnom frekvencijom? I pri tom  (uh!)  izgovara reči koje su i povod ovog teksta:

„Ako se žrtve plaše od mene pa neće da idu u tužilaštvo i policiju, hoće preko Skajpa i onlajna, ja ću tada isto da saznam njihova imena i prezimena...

Au…! Pa ovo je istovremeno i šamarčina, i cepanje gaća, i zapišavanje žrtve! Sirota Srbija je doživljavala više puta razna ponižavanja, ali za razliku od Vučićevog laganog „kuvanja žabe u hladnoj vodi“ (gde smo dinstanjem Ustava  dobili specijalitet u kome se urme džamahirije mešaju sa severnokorejskim pirinčem) ovo je direktno bacanje pravnih principa u vrelo, palmino ulje. Ako je Megatrend Mića (uz mogućnost azila na azurnoj obali) za 24h promenio svoj iskaz i postao svedok odbrane, šta je ostalo za sirote Jagodinke (Nesimonović) kojima „Arkanovi tigrovi“ reže pod prozorom?

I dok istraga zahteva vreme da bi rasvetlila šta se u stvari događalo u mraku Palminih bungalova, izjava Jagodinskog Dahije pred svetlima TV kamera zahteva trenutnu reakciju pravosuđa.

Naravno, to se neće dogoditi. Beogradski Paša koji drži sve poluge vlasti (uključujući i ručnu kočnicu pravosudnog sistema) još uvek merači da li mu više glasova donosi prećutna amnestija vlasnika jagodinskog harema ili povlačenje ručice kazančeta i njegovo puštanje niz vodu Akva parka. A da li će gospođa Dolovac da postane lovac na obesne moćnike? Hoće li policija istražiti ko je sve učesnik u lancu provale identiteta zaštićenih svedoka? Pa... to možda u nekom drugom filmu, ovde se trenutno daje „Kvarljivo leto 2021“.

Kažu da su najagresivniji homofobi latentni homoseksualci. Kod Palme to sigurno nije slučaj, jer je on  svojom izjavom dokazao da nije ni homoseksualac, ni heteroseksualac. Aktom silovanja otadžbine naočigled svih građana on je postao prvi deklarisani – srboseksualac. Pitanje je samo da li će se naše ćutanje shvatiti kao odobravanje?

Komentari

Komentari