Foto: 
Zlatko Vickovic

Prava majki umesto feminizma

Imali smo prilike da u Srbiji vidimo dva veoma bliska (i možda medijskim senzacionalizmom povezana) slučaja porodičnog ubistva. Vlast je, začudo, reagovala racionalno – planom za uvođenje „panik-tastera“. Videćemo koliko će biti efikasna u tome. Sa druge strane od dva ubistva dobili smo „genocid nad ženama“, pa se digla dževa oko patrijarhalne kulture i sveopšte diskriminacije pripadnica lepšeg pola. Nešto ranije donet je zakon koji tretira „uznemiravanje“, pa ne znam da li su „lepši pol“ kriminalne reči. Neki su mislili da će se ponoviti pritisci za uvođenje „seksualnog obrazovanja“, sa materijalima koji ugrožavaju porodične vrednosti. To se do sada nije dogodilo.

Zapadno od nas već dugo traje polemika oko toga da su žene manje plaćene od muškaraca. Dok neki iznose proseke i pretvaraju tu teoriju u dogmu, neki drugi, kao recimo MajloJanopulos (poznat kao „kralj trolova“, inače gej) kažu da treba porediti ista radna mesta, te da žene prave izbore koje vode manjoj opsednutosti poslom (ima li tu nešto loše?!), ali ti poslovi su manje plaćeni. Zbog iznošenja takvih podataka dogodi se da gori univerzitet Berkli.

Novu buru izazvao je bivši (kako sad neki vole istaći, bolje je reći otpušteni) radnik Gugla Džejms Dejmur. Velika se frka digla oko njegovog internog dokumenta (memo), gde je izneo svoje jeresi – muškarci i žene se razlikuju, žene su više okrenute ka ljudima, muškarci ka „stvarima“ (zar nije tačno?) i slično. Otpušten je, ali ga je Asanž (inače optužen za silovanje da ne bi ispalo da ga politički gone zbog odavanja njihovih malih prljavih tajni) zaposlio. Hipsterski WIRED piše specijale o Dejmuru – kako je pre pet godina izbačen sa koledža zbog neslane šale, asocijalan je, a neki drugi radnici Gugla su (zamislite!) podržali tu mušku šovinističku svinju…

Ovo kod nas može delovati akademski, jer kod nas žene jesu (potpisnik ovih redova bi se složio) u goroj poziciji kod zapošljavanja, nego muškarci. I ne samo to, u goroj su poziciji nego što su bile pre pola veka. Videćemo ovde i moguće rešenje, ali će prvo čitalac biti zamoljen da o nečemu dobro razmisli.

Prvo, rešavanje problema, a ne isticanje identiteta. Identitet je sve češće pitanje „levice“, naravno samo kad je reč o „ugroženim manjinama“. Tu svrstavaju i žene, iako su žene uglavnom neznatna većina. Dakle, „panik-tasteri“, a ne feministička zamena teza.

Drugo, mislite li da su poslodavci u Srbiji konzerve i šovinisti koji u većini slučajeva misle da su žene manje vredna bića, pa ih treba manje plaćati, ili uopšte ne treba da rade?!?

I treće, po čemu se to razlikuje Srbija danas od one pre pola veka?

Srbija se razlikuje po tome što je danas kapitalizam. Vlasnik ili menadžer kapitalističkog preduzeća radi prvenstveno sa ciljem racionalnijeg poslovanja, odnosno većeg profita. Muškarci i žene se u nečemu razlikuju, u nečemu ne, a najveća razlika se dobro zna – samo žena donosi novi život. Kapitalista u majčinstvu vidi trošak i pri tome sasvim racionalno zaključuje. Tačno je da porodiljsko ide na račun države, ali on treba da ima neki višak zaposlenih u slučaju odlaska na bolovanje, da na brzinu zapošljava ili da smanjuje obim posla.

Ima li rešenja? Naravno da svako raspitivanje o planovima za zasnivanje porodice treba zakonski i praktično zabraniti i kažnjavati. To uopšte nije sporno, ali ne rešava problem, jer gazda može izbeći da zaposli ženu, kao potencijalnu majku. Kvote nisu rešenje. Neko „društveno odgovorno poslovanje“, to je protiv čega se izjasnio Guglov zaposleni, mogu da sprovode samo velike kompanije, ako im je do toga da budu kul.

Rešenje je prosto, precizno i obuhvatno. Svaku majku do deset godina starosti najmlađeg deteta (ili nekog drugog uzrasta, nisam za to stručan) osloboditi poreza na dohodak! Zašto ne sve žene? Zato što kapitalista ne vidi da mu je trošak žena po sebi, nego majka. Nešto od tih para može ići zaposlenim majkama, njima je svaki dinar važan. Ali, porez ide na teret poslodavca. On može reći – dobro, treba da mislim kako uklopiti posao sa porodiljskim i kasnijim bolovanjima (zbog bolesti deteta), ali zato ću imati manje troškove sa zaposlenim majkama. Možda nije loše zaposliti žensko čeljade, pa čak i ako postane majka, što većina žena ima kao svoj cilj.

Ivan Vukadinović

Komentari

Komentari