Foto: 
Patta-Cakes

Balkan ekspres - Hrvatska

Malo je nejasno da li je u pitanju Hrvatska ili Kroacija, ili je država sa izborom od dva imena, pa kako ko voli može da bira. Znači, stanovnici ove balkanske zemlje mogu da budu i Hrvati i Kroati. Postoje neka naklapanja da hrvatska šahovnica na zastavi počinje sa crvenim poljem, a kroatska sa bijelim poljem. Zvaničan naziv je Republika Hrvatska, što znači da je samostalna, odnosno Nezavisna Država Hrvatska. Lijepa naša domovino je himna Republike Hrvatske, a nastala je 1891. u doba Krljavine Jugoslavije i ostala je sa manjim izmenama u vreme NDH, da bi 1991. postala himna sadašnje Republike Hrvatske. Pa, nije se menjala himna, a nisu se menjali ni Hrvati.

Teritoriju današnje Hrvatske u praistoriji naseljavali su neandertalci, čiji se značajni fosilni ostaci nalaze na lokalitetu Krapina. U to vreme Zagreb još nije bio glavni grad, pa su neandertalci u znak masovnog protesta odlučili da izumru. Etnogeneza Hrvata je neodređena, jer postoji nekoliko alternativa, od kojih su najbitnije slovenska i iranska. Po slovenskoj teoriji Hrvati su u šestom veku na Balkan došli iz Bijele Hrvatske, koja je bila mnogo severnije, a sedište je bilo u gradu Krakovu, danas grad u Poljskoj. Nekako su osetili da će za nekih 1500 godina, prvo Hitler a onda i Rusi zaposesti Poljsku, pa su zaždili na vreme. Druga teorija govori da su im daleki preci Persijanci, odnosno da potiču iz Irana. U prilog tome svedoči kamen iz Tanaisa, gde se Hrvati spominju kao Horoatosi. Dakle, po ovoj teoriji Hrvati su neobrezani muslimani, a kako prate svetske trendove, postoji mogućnost da će obrezivanje u Hrvatskoj u skorije vreme postati moda. Još ako nabave leteće ćilime iz Irana, svaki treći Hrvat će se zvati Aladin, a iz čisto estetskih razloga popuhat će čarobne lampe, a možda i duhu iz čarobne lampe.

Hrvati su hrišćani, uglavnom rimokatolici, a hristijanizacija je zvanično započeta tokom devetog veka. Prvi hrvatski vladar, priznat od pape je bio knez Branimir, a Tomislav je bio prvi vladar kojeg je papa oslovio kao kralja, te je po tome kraljevina Hrvatska osnovana 925-e godine. Ugarski kralj Ladislav I želeo je hrvatsku krunu, jer mu se dopala na prvi pogled. Hrvatima se nije dopala ova Ladislavova želja, pa je ubrzo došlo do rata. Obzirom da je Ugarska vojna sila bila daleko jača od hrvatske, savez između Ugarske i Hrvatske bio je spas za Hrvatsku. Naravno, Hrvatska više nije imala kralja, a Hrvatskom su vladali Sabor i ban, kojeg je postavljao ugarski kralj. Tako su se igrali nekih 400 godina, a onda su došli Turci i pokvarili koncepciju igre. U bitkama na Krbavskom polju 1493. godine i Mohaču 1525. godine, Osmanlije su ubedljivo trijumfovale. Tako se pomalo kraljevalo i banovalo do prvog svetskog rata, kada je Hrvatska ušla u sastav kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. U vreme drugog svetskog rata Hrvati su bili ustaški raspoloženi, pa je her Pavelić postavio šahovnicu sa belim početnim poljem kao simbol Nezavisne Države Hrvatske i tako je ta šahovnica postala Pavelićeva šahovnica. Ipak, malo ko zna da je srpski vladar car Dušan u grbu svog carstva imao šahovnicu sa belim početnim poljem. Vidoviti neandertalci su zabeležili da će Pavelić jednoga dana poželeti svetu krunu socijalističke republike Jamajke i da će zaprašiti u južnu Ameriku da je potraži kod izamazoniranih anakondi. Posle drugog svetskog rata Hrvatska postaje Socijalistička Republika Hrvatska, deo SFRJ.

U svetu sporta Hrvatska ima jake ekipe, pogotovu u igrama sa loptom, i to uglavnom zato što pored muške momčadi imaju i žensku momčad. Iako imaju šahovnicu na svakom koraku, u šahu nisu na visokoj poziciji svetske top liste. Možda će u šahu imati bolje rezultate ako počnu da igraju crvenim i belim figurama. U konjičkim sportovima su takođe sa izuzetno jakim ekipama. Veliki broj domaćinstava u svojim domovima ima okačenu potkovicu, kao simbol mira i sreće, dokazuje da su izuzetni ljubitelji konja. Hrvatska je u obrazovanju na visokom nivou, a najveći broj učiteljskih škola bio je u vreme Pavelića, što u heraldici dokazuje slovo U na hrvatskom grbu tog vremena. Ipak, u današnje vreme mnogi mladi Hrvati ne mare baš mnogo za te učiteljske škole, jer su skontali da od toga nemaju ništa, a sa prvim istočnim komšijama mogu da razgovaraju bez prevodica. Možda će se jednom na Balkanu formirati Nezavisna Republika Srbatska, koja će imati apsolutne svetske šampione u sportskom ribolovu na suvoj reci.

Komentari

Komentari