Foto: 
Orin Zebest

Lizoguzanija

Iza sedam brda i sedam mora, sedam planina i sedam gora, sedam reka i sedam jezera smestila se jedna fino uređena država po imenu Lizoguzanija. E, sad, priznaću Vam da nisam preterano dobar poznavalac geografije i da samim tim nisam baš sasvim siguran da li se Lizoguzanija nalazi tamo gde sam Vam upravo rekao. Možda je ona mnogo bliže od toga. Možda je ona baš tu u susedu. Možda nas je tihim ratom i osvojila, a da mi toga nismo ni svesni. Možda njeni vladari upravljaju iz senke celim svetom? Ja to zbilja ne znam ali sam čuo iz pouzdanog izvora za postojanje Lizoguzanije.
Stanovništo Lizoguzanije, skoro 97% njih čine Lizoguzanci. Lizoguzanci su poznati po tome da su neverovatno ambiciozni i da ne prezaju ni od čega ne bi li se dokopali željenog cilja. Ostatak stanovništva čine Luftiguzi koji nisu ni najmanje popularni u Lizoguzaniji. Lizoguzanci ne podnose postojanje takve vrste ljudi kao što su Luftiguzi i zbog toga su ovi nesrećnici meta snalnih napada Lizoguzanaca. Zanimljiv podatak je da su svi Luftiguzi u Lizuguzaniji nezaposleni i da žive od socijalne pomoći države.
Što se religije tiče, lizoguzanačka religija je mnogobožačka. Njihov vrhovni Bog je Guz. Po predanju, Guz ima i svog sijamskog brata, čije ime je takođe Guz i njih dvojica su uvek predstvljeni zajedno. Svaki dom u Lizoguzaniji ima totem Boga Guza kojem se klanja. Po verovanju, ukoliko za života budu dobri Lizoguzanci, oni će se nastaniti u unutrašnjost Boga Guza. Ukoliko budu loši Lizoguzanci onda će biti od Boga Guza proganani. Prognani od Boga Guza se nazivaju Puvanjci a neki ih čak dovode u vezu sa Luftiguzima. Pored Boga Guza, ostali zastupljeni bogovi u lizoguzanačkoj mnogobožačkoj religiji su: Bog Karijerist, Bog Korist, Bog Ćar, Bog Vajda, Bog Dobit, Bog Interes, Bog Profit....
Vladar se u Lizoguzaniji ne bira na izborima, kakva je inače praksa u uređenijim državama i to je još nešto što ovu državu čini posebnom. Naime, vladar Lizoguzanije se takmiči na posebno organizovanom takmičenju i ukoliko sakupi najviše bodova on postaje vladar Lizoguzanije u narednih godinu dana. Tokom čitave godine, svakodnevno, organizuju se kvalifikacije za finalno takmičenje. U finalnom takmičenju učestvuju devet takmičara koji su se najbolje pokazali u kvalifikacijama i prošlogodišnji pobednik, odnosno aktuelni vladar Lizoguzanije.
U kvalifikacionoj borbi postoji samo jedna disciplina u kojoj se kvalifikanti takmiče. Disciplina se naziva „Ulizivanje“ i cilj je dodvoriti se svom šefu. Šefovi se dodvoravaju svojim šefovima, šefovi od šefova se ulizuju svojim šefovima i tako to dalje ide do samog predsednika kojem se svi dodvoravaju. Međutim, na finalnom takmičenju i sam predsednik mora da se dodvorava sudijama koji boduju takmičare. Takvo je pravilo. Tokom kvalifikacija šefovi svakodnevno boduju svoje ulizice dok ne izaberu svog miljenika. Miljenici nastavljaju takmičenje i to traje sve dok se krug ne zatvori i ne ostane devetoro takmičara. Kvalifikanti u ovim igrama se još nazivaju i poltroni i dupelisci, uvlake...
Način na koji se dupelisci dodvoravaju svojim šefovima su raznovrsni. Na primer, pospremiti svom šefu sto u kancelariji, spremiti mu omiljene kolače, napisati mu pesmu za rođendan. Kolači jesu divna poslastica ali za svakog šefa je veća poslastica kada mu neko od uvlaka olajava ili druka nekog iz neposredne sredine. To se više ceni a bome se više i boduje.
Onomad je jedan veliki šef bio u teškoj nedoumici. Imao je dva miljenika i jednostavno nije mogao nikako da se odluči za jednog od njih dvojice. Dok je jedan od njih dvojica davao raport, šef ga je pažljivo posmatrao iz fotelje. Bio je zadivljen tim tračevima i načinom na koji mu je pohvalio današnji izgled. Još kada je izvadio svoj novčanik da mu pročita još jednu vest koju je zapisao na cediljici da je ne bi zaboravio a koju je smestio u jednoj od pregrada u svom novčaniku i kada je šef ugledao svoju sliku u njegovom novčaniku, u oku ovog šefa zasijala je blistava suza radosnica. Bio je ubeđen da ima pobednika. Međutim, kada je drugi došao sa još eksplozivnijim tračevima i kada mu je pokazao leđa na kojima je šef ugledao svoj istetovirani lik, morao je da ustane iz svoje kožne fotelje i da čestita svom kandidatu na prolazak u finale.
U finalu će ovog ambicioznog, tetoviranog dupelisca čekati jaka konkurencija. Svi imaju isti cilj, da se dodovore naizgled mrzovoljnim sudijama.
Poželimo im sreću u takmičenju.
Neka najbolji pobedi!

Komentari

Komentari