Foto: 
dynamosquito

Mazohizam ili manipulacija strahom

E stvarno mi je prekardašilo! Kakva je ovo bolest zahvatila ljude kojima je posao da nas obaveštavaju? Ako neka informacija nije saopštena bombastično, zastrašujuće ili preteće, kao da im nije informacija.

Ako, kao ovih dana, pada kiša i duva vetar, saopštava se da je ,,počeo biblijski potop praćen olujom mitoloških razmera". Da li smo mi to zaboravili da krajem jeseni svakako padaju hladne kiše i vetar dovršava posao drveću da odbaci poslednje lišće pre dolaska zime? Savetuju nas, počev od one loptaste doktorke sa debilnim šiškama i odvratnim karminom, što ordinira na javnom servisu, da se opremimo gumenim čamcima za spašavanje, pancir prslucima, SF egzoskeletima, naočarima za noćni vid, mini plinskim bocama i naravno flašicom vode, za uobičajen odlazak na posao ili u školu. Da li smo zaboravili da smo se do skora i bez njihovih saveta uglavnom uspešno oblačili i obuvali i manje-više čitavi stizali na odredište? Zapitajmo se kada smo počeli da strepimo od nekakvih UV indeksa, od meteoropatskih reakcija, od nečijeg subjektivnog osećaja koji nam nameću kao sopstveni? Upravo onog trenutka kada smo se dragovoljno lobotomirali i prepustili drugima da donose sud u naše ime. To permanentno podgrevanje strahova i strepnji teraju pojedinca u okrilje stada koje je mnogo lakše manipulisati. Ta kolektivna psihoza dovodi do toga da tolerišemo da nam vladaju najgori među nama. Ta idiotska nesamostalnost u odlučivanju najbanalnijih stvari koje nas se tiču, dovodi do stanja manjka intelektualnih kapaciteta neophodnih da se recimo, izabere vlast kojoj polažeš sopstveni život u ruke.

Zato, potražite sopstveni mozak, tu je negde, najverovatnije u sopstvenoj ili već nečijoj guzici. Pažljivo ga očistite od usađenih strahova i strepnji i vratite ga na mesto i uključite. Čim prepoznate, u bilo kom obliku, neku katastrofičnu, senzacionalističku ili pak vest iz domena teorije zavere, momentalno zamislite svoj lik ukrašen magarećim ušima. Tako sada upravo izgledate, ali ne primećujete, jer vam na to još niko nije skrenuo pažnju.

Poboljšanje ćete brzo osetiti... Nećete više primećivati razne prognostičare, proroke, crkvenjake, političare i ostale lažnjake što seru po vašim planovima i životima. Uz malo truda ćete ponovo naučiti da prepoznajete godišnja doba i meteorolške pojave. Pa ćete naučiti i da se sami obujete, obučete i pređete ulicu na pešačkom prelazu. Vremenom će vam se vratiti zdrav razum i počećete imati sopstveni subjektivni osećaj, sopstvene meteoropatske reakcije i  sopstveno mišljenje. Tada ćete konačno ponovo postati ljudi koji neće tolerisati ničije zastrašivanje, niti pristajanje na loše izbore.

A ako to nećete... Onda je to čist mazohizam.

Nenad Marinković

Komentari

Komentari