Foto: 
autor nepoznat

Očerupani orlovi

Naši fudbalski velemajstori otišli su u Katar da na mundijalskom guvnu ovršu fudbalske dunstere, i pokažu svetu majstorstvo driblinga na petoparcu. Obećali su da će pacere iz grupe oljuštiti kao jare vrbu, pregaziti kao plitak potok i zažmrljiti kao šleper žabu. Narodna podrška je bila neviđena, išla je skoro do imbecilnosti, a dično državno rukovodstvo, na čelu sa najdičnijim, obećalo je milione narodnih para ako iz katarske pustinje donesu pehar.

Ajd bože pomozi, rekosmo pred Brazil.

Već posle desetak minuta šamaranja neposlušne lopte, naša mašinerija za sitnu ševu zezalicu, poče da trokira.

-Pikse se kocka! – zaleleka baba Trandafila, poznata fudbalska analitičarka. – Igra bez bekova, nema koj da mu durne fuzbal kad prizorti u šesnaestercu.

I bi po baba Trandafilinom predviđanju. Zlotvori nam uvališe dva komada, a mogli su i više.

Ništa, razvalićemo Kamerun kao buldožer straćaru, klikću Srbi, Srpkinje, srpska deca, radnici, seljaci i poštena inteligencija.

I sve je bilo dobro do 3:1, a onda su naši počeli da se ponašaju kao grupa gastarbajtera koja je došla da se odmori od svakodnevnog rmbačenja, i usput da se malo švrćka po katarskoj zelenoj travi. Nedostajalo je samo roštiljanje pa da slika bude nezaboravna.

Alo, braćo reprezentativci, fudbal je ozbiljan posao i kad se radi kod zapadnog gazde i kad se brani čast otadžbine.

U celu priču umešao se i VAR. Kako ga izmeri da Kamerumac za santimetar nije bio u ofsajdu kad nam je nabutao gol?! Da smo uveli sankcije Rusiji, i da smo priznali nezavisno Kosovo, garantovano bi namestili ofsajd. Pa taj VAR su izmislile zapadne sile mraka, samo da bi doakale nama i našem slobodarskom ponosu.

Ali, mi stojimo postojano kano klisurine i čekamo Švajcarsku da joj pokažemo čija nana crnu vunu prede. Patriotizam raste u svakom od nas i kulja nam iz usta, ušiju, nosa; takoreći iz svake rupe koju nam je stvorio dragi bog.

Kad je počelo biti ili ne biti nismo ni sanjali da Švajcarci, sa sve pošvajcarenim Albancima, funkcionišu kao najprecizniji švajcarski sat. Očekivali smo da su šuplji kao i njihov sir.

Pre utakmice smo znali kako da ih pobedimo, za vreme utakmice nismo znali gde se nalazimo i gde teramo, a tek na kraju utakmice saznali smo šta nam se desilo. Naši momci ličili su na najobičnije očerupane orlove, a mi ostali na pokisle kokoške.

Selektor Piksi je pokazao da nije mlad, ali da je još uvek zelen za funkciju na koju su ga posadili. Kaže da smo na svim utakmicama dobro stajali. Možda bi bilo bolje da smo trčali. I još kaže da su se i Nemci, Belgijanci i Urugvajci vratili kući. Majku mu, pa nismo morali i mi brže – bolje da im se pridružimo.

Šta dalje?!

Baba Trandafila predlaže da najpre Piksi dobije špicarojku u zlo mesto u dupe junačko. Idi, brale, u SASK, BSK, ČSK, da izučiš zanat!

Za ostalo – videćemo!

Najpre da stabilizujemo BDP i PDV, otarasimo se napasti Evropske unije, isplivamo iz blagostanja koje nas je zadesilo i uplovimo u mirne vode zlatnog doba...

 

Autor: Ljubomir Ilić

Komentari

Komentari