Foto: 
autor nepoznat

Ordenizacija

Taman čovek pomisli da je u životu video sve neverovatno i ga više ništa ne može iznenaditi, desi se još jedna naučno fantastična anegdota na našem parčetu Balkana. Po direktivi državnog vrha sveti arhijerejski sinod je doneo neopozivu odluku da poslednji srpski car bude odlikovan Ordenom Svetog Save prvog reda, na pompeznoj proslavi osamstogodišnjice autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve. Poslednji srpski car je izjavio da je gadljiv na laži, i da se nada da će Srpstvo i srbijanstvo postati jedno, kao i da će istina pobediti laž, iako nije precizno definisao svoje viđenje istine i laži. Sa izrazito patetičnim, zamalo suznim očima izrazio je svoju beskrajnu zahvalnost za ovo priznanje, jer zlatna kajla od pola kile na kojoj visi ovaj orden nema zanemarljivu vrednost, po brzoj odokativnoj proceni zlatarskih majstora. Vučić je naglasio da želi večnu Srbiju, u kojoj sebe vide kao prolaznog i privremenog. Da li bi to trebalo da znači da se povlači sa javne političke scene, ali da će ostati u politici kao čovek u senci. Verovatno mu je dosadilo da bude tuđa senka.

Naravno, za svoju poniznu skromnost i neizostavni patrijarh Irinej je iskamčio isto priznanje, jer nema smisla da za svoj dogoročni uvlakački napor od kojeg mu je i brada pobelela, ne bude obeležen makar značkom crvenog krsta. Zahvalio se caru na lavovskoj borbi za Kosovo, koje onako uzgred više i nije naše, pri čemu je detaljno opisao mogući izgled Srbije bez Vučića, nešto kao ozloglašena zemlja genocida. Elem, svaki Srbin bi mogao da izloži svoje viđenje Srbije bez Vučića, kada bi se uopšte nešto pitao. Pohvalio je i carevu državničku žrtvu, mada nije navedeno da li je žrtvovana stoka ili zemlja, radi okretanja Srbije ka svetu. Zato mu je predao prestižni orden da krasi njegove junačke grudi, iako vlada opšte mišljenje da bi njegove junačke grudi lepše ukrašavao rascvetali olovni orden, bez kajle.

Na ovoj fešti Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog izordenisan je i delegat Republike Srpske, mister Milorad Dodik, koji je izjavio da to nije orden njemu, već srpskom narodu. Pa, ima istine u tome jer srpski narod već odavno oseća težinu tog ordenja na svojim leđima, i ne samo u Republici Srpskoj, a posebno na Kosovu. Po rečima patrijarha, Dodik diše srpskim duhom, što je veoma verovatno obzirom da nije Koreanac iz Burundija.

Ipak, bilo je za očekivati da za svoje licemerno laprdanje dobiju orden svete kravlje balege sa ukrštenim slamčicama na kajli od lucerke. Obzirom da je Srbiju ovih dana posetio i poslednji turski sultan, mogli su i njemu da uvale neki Orden Investicionih Ulaganja, ili nešto sasvim drugo, što će možda turci nama da uvale posle dugoročnih investicija. Vesti iz sveta govore da dobitnici ovih prestižnih odlikovanja nisu jedini zaslužni. U meksičkoj državi Čiapas građani su izvukli gradonačelnika jednog mesta, vezali ga za kamion i vukli ulicama, samo zato što nije ispunio predizborno obećanje oko popravke puteva. I Srbija ima loše puteve, ali na žalost nema dovoljno kamiona u voznom stanju radi sprovođenja volje naroda, tako da ne bi bilo loše uvoziti meksičke migrante umesto arapskih.

Komentari

Komentari