Foto: 
autor nepoznat

Ružne navike

Odluka dečakovih roditelja da malac stekne radne navike tako što će tokom letnjeg raspusta da pomaže ujaku automehaničaru u garaži, ispostavila se kao loša. Naime, razredni starešina pozvao je učenikove roditelje i požalio se da dečak ima ružnu naviku da psuje. Kada je, uz malo ustezanja, razredni sterešina objasnio o kakvim psovkama je reč, roditelji su nesumnjivo znali da je za dečakovu ružnu naviku odgovoran njegov boravak u ujakovoj garaži. Roditelji su se izvinili razrednom i obećali da će raditi na tome da se dečakova ružna navika iskoreni.

Školska godina je brzo prošla, a dečak nije pokazao neki zavidan uspeh u školi.
Roditelji su ovog puta odlučili da dečaka pošalju kod dede na selo, u nadi da će dečak, posmatrajući težak način seoskog života, znati da ceni ono što su mu oni omogućili i da će se dozvati pameti, te da će postati marljiviji.

Neposredno po početku nove školske godine, usledio je poziv razrednog starešine. Primedbe na učenikovo ponašanje nizale su se jedna za drugom. Dečak je ponovo počeo sa gnusnim psovkama, a pored toga, sklon je ogovaranju i prepiranju a čak je i fizički nasrnuo na jednog učenika. Da stvar bude još i gora, razredni sumnja da je učenik počeo da konzumira i alkohol. Kako to biva, usledilo je novo izvinjenje roditelja i obećanje da će raditi na tome da se dečakovo ponašanje promeni.

Školska godina je ponovo završena uz veliku strepnju roditelja. Dečak je ipak nekako položio razred. Roditelji su bili na velikoj muci šta ovog puta da rade sa svojim čedom. Imali su više opcija, ali svakoj su pronašli po neku manu. Zabrinuti roditelji su na kraju usvojili predlog njihovog venčanog kuma, inače uspešnog biznismena, da njegovo kumče raspust provede sa njim.

Poziv koji je usledio po početku nove školske godine nije iznenadio roditelje, ali ih je svakako iznenadilo ono što su ovog puta čuli. Nizale su se pohvale na dečakov račun. Po rečima razrednog starešine, dečak je postao vredan, njegove ocene su odlične i ako ovako nastavi sasvim sigurno će razred položiti sa najboljim uspehom.

Roditeljska sreća je bila neizmerna, a moglo bi se reći da je veliko zadovoljstvo osećao i razredni sterešina. A kako i ne bi kada je od dečakovog kuma na poklon dobio cele dve nastavničke plate.

Komentari

Komentari