Foto: 
Yahti .com

S'N IL'JAVA ...isečak iz romana...

To je bilo ludnica... Ne panti se onak’v vatromet. Spomenik’n se ne vidi odi ljuđi. Izabran nov predsednik! Miroslov! Grmi! Miroslov oknul Cecu. Žoka li žoka... Moša špekulant neje zaklal Cvetka, nego najgolemog vola kuga je naš’l po selištana. Obrta ga na raž’nj.I čepi po parče na sirotinju. Ono još nedopečeno... Gospava sas njojnunu drušku Cvetu došle obe. Cvrcaju li cvrcaju.Dvatriput teše se Gospava kači kude Cecu na binu da poje i da ju celivuje. Našljamilo se pa se istrovilo. Milicajci ju sturaju od binu. Ide muka i nevolja. Ona i psuje, preti im sas men. Ma zatvorili bi ju samo da je neka druga partija. Ima sreću te je u PLK. Komandiran muku ima da zavede nekak’v red. Gungula... Karolinka dava desnu čarapu na ovija bosi, što su dobili levu.Jelka, Ljiljana i Vukica stanule pri golemini zvučnici, kako vršalice golemi, i igraju na Cecinu pesmu. Saško napisal nekak’v ep odi Miroslova. Kad Ceca otide da se preobleče, on toj čita na narod. Narod pljeska sas šaće. Miroslov se ubičil u nekvo odelo sas šiljave cipele. S’g ne smeje da se šoljka. Zapretil sam mu. Neje što če ga smene, nego neču ja da mogu da uleznem u Skupštinu. Neje men za njeg, men si je za men. Đoša učitelj dovel svi đaci, kuji je mog’l da najde u školu. Naprail im nekve zastavice, toj radeli za ručni rad, pa im napisal na nji PLK. Decana ćimaju sas nji. Raduju se na Miroslova. Mojna se dovlekla sas decunu, i orati nekvo sas Đošinicu. Men se pije rećijica... Dve ne vidim. Al, kako bre s’g? Tuj su ovija iz dušmansćeve stranće. Odma ima da me slikaju i če jutre orate kako sam jed’n običan šljokča. Još ni pa skroz prekrstili ime na strankuvu. Do skoro imaše bar jedno slovo naše a dva njina: Partija lopovskih kravara. A s’g, i prvono slovo ni uzeli. S’g ni okaju: Pederski lopovski kravari. Samo da ja uleznem u Skupštinu, sve ču vi ukinem. Samo ima da si ostane PLK.Pa če vidim ko če ni t’g okaju. Miroslov, naredil na njigovini radnici te doneli petlidžanji i krastavice beli svet. Stovarili gajbe kude Mošu špekulanta i narod mezi sas nedopečeno meso odi vola. Blicevi sevaju, kamere slimaju.Ja se praim da sam ozbiljan. Samo oratim sas onija kad me nekvo pituju. Neču da mlogo bobočem. Ako mlogo oratim če misle da sam lujka.

Odjedanput se kude men stvoriše onoj Mudou i onija Kurtc. Ne razdvaju se brej nji dvojica.

 - Mister Petrovic, čestitam na sjajna pobeda na vas kandidat mister Miroslov - orati mi  Majkl Mudou iz San Antonijo. Govedar. Pridružuje mu se i Mišel Kurtc iz Brisel.

                                - Gospodin Aca, zelim vam puno uspeh u daljem radu. Nadam se da ćemo sarađivati.

- Hvala vam gospodo - kvo ču sila.Mora da im se smeškam. A na nji mi se pa b’š i ne smeje. Ajd reko če se odvleču. Če čestitaju pa če si otidu.Ma jok. Onija Majkl Mudou me ubi sas pitanje:

- Mister Petrovic, ja i vi kolege. Mi cuvamo goveda. Ja volela videti tvoja ranč. Da ponesem neko iskustva iz Srbija. Srbija lepa kantri. Ja i mister Kurtc noćas spavamo u vaše lepa mesta. Možemo sutra da idemo sa vas na vas ranč, i ja videti vasa goveda.

Jao kako mu ne reko da svinje čuvam... Pa bi ga jutre odvel u onuja varmu svinjarsku. A kakvo s’g da rabotim? Odokle men goveda, kad sam i prodal. Ma dok sam i imal, ja sam imal samo dve krave, Bulku i Šarku.

- Ja. Ja, mister Mudo - oratim mu ja.

Toj su onija špijuni što kroje politku po svet. E s’g, kad bi stvarno imal goveda, t’g bi se ja sigurno dovlekal do Skupštinu. Pa sva goveda da zberem u Srbiju ja i nemam kolko i on ima. Te ju Gospava se dovleče kude nas. Milicajcini ju najurili odi binu kude Ceca poje, i ona se s’g dovlekla da sas men orati. I toj b’š s’g kad sam sas ovija svetsći špijuni.Poče ni celivuje. Prvo men, pa Mudou, pa Kurtca. Ubalavi ni ko baba unuče. A bazdi, ko burišta kude Krstovd’n kad se miju.

- Ace pobedidmo ovija ološi!!! - čepljati se ko da je vandžirala.

Ja ju guram, ide muka i nevolja. Jok bre, ona si znaje kvo si znaje. Onija evropsćini se usudi da nekvo izorati od ovoga amerikanskonoga:

- Gospodin Aca, vrlo zanimljiv covek ova simpaticna zena.

Gospava ga ču kvo orati, pa kad ga prigrnu pa kad poče da ga celivuje, i oka na sav glas:

- To je moj Aca milicajština. Ja sam ga dovela na vlas. S’g ima da drmamo!

- Pliz... Ova zena radi u tajna sluzba? - čudi se mister Mudo.

Jer ako oni dovode njini predsednici na vlas, mi naši biramo. I toj sas demokratiju. Nikoj nikuga ne dovodi na vlas.Nego si sami kude nas doode. Ali kuji če objasni na ovija. Takvi zatrše čiča Dražu. Dovlekli mu se u štab, i nikako da svate kuji je na čiju stranu. Ma mnogo tupavi ovija ljuđi odi zapad što su. Dovleče se i Cveta, poče da im orati kako je bila u njojnu Straliju. Oni ljuđi ju slušaju... Da li ju razumu i toj mi ga uz dedinog. Ja si mislim kude da najdem dve iljade govedeti za jutre. Da pokažem na mister Mudoa i gospodina Kurtca, tolku stoku po Srbiju. Preseče me ovoj Mudo, kad poče da mi orati:

- Mister Petrovic. Laka noc.Sutra ujutru pijemo kafa i idemo na vas ranc.OK?

- OK... - jedva izorati.

Odvlekoše se od men. Ostado sam sas Gospavu i sas Cvetu. Gledam i’.Ja na muku kako da se predstavimo na svet, a Karolinka, Jelka, Vukica ripaju li ripaju, kako Ceca tam poje. Seti se i za crnđelunu... E.. da mi je tuj, pa da me s’g posavetuje. Trndavilka je ak’lna... A gle stvarno, nešto se pa seti za nju, samo nju nema, s’g kad je Miroslov osvojil ovolku vlas. Sigurno neje mogla. Došla bi ona. Te ti ju Gospava, paj poče da me ljigavi... Celivuje me, i oka mi na uo.

                - Ace ču ja kvo ti ovaja gospoda rekoše.Ne sećiraj se. Nego da ti men i Cvetu nač’s odvezeš sas opštinsko avto na Suvu planinu. A jutre da dojdete na moju pojatu, i če da vidi ovija i deset iljade govedeti.

                - Ajd ne lupaj Gospavo - i ne gledam u nju dok voj ovoj oratim.

- Ček ti š’pnem... - uvati me pa mi savi glavu, ko ženeve kad saviju šip’k da ga beru za pekmez.Napljuva mi se u uo. Ali mi teka reče da sam moral da se nasmejem. Auuuuuu.... Golem lopov ovaja Gospava bila....

                Sabajle pijem kave sas mister Mudou i sas gospodina Kurtca. Sedomo u njin džip. Na njeg piše GMC, a mi ga ovdena okamo Džems. I krenumo na Suvu planinu kude Gospavinu pojatu. Kako da se ja toj ne setim...? A Gospava se vidiš setila... Ma tam’n ju zamrznem zbog pijenje, i rešim se ču ju iskarujem iz partiju, kad ona nekvo ubavo uraboti za nas. Tries puti sam ju samo kude komandiranog spaševljal odi prijave. Kako se učlani kude nas u PLK, ona bre dušu izvadi na seljacini i na milicajci. Sa svi se posvadi. Nego okam, molim, kukam, kude komandiranog... A i petla jedomo kude nju... I komndirav voj gleda kroz šaće.Čim počemo da se kačimo kamto Rakoš, a ono goveda u sampas. Toj goveda na svi seljaci okolo Suvu planinu. Beli svet... I vidiš Gospava se setila... Ma radi voj kliker. A mister Mudou gleda i čudi se:

- Mister Petrovic, ovo vasa goveda?

- Da mister Mudo - ponosno mu ja oratim.

- Veri veri gud...

Ono krave sas telčinka šetaju po šumak, po livade.Mudou i Kurtc samo se zvere. Ma kuj če i’ borji. Oni znaju da ja imam dve iljade. I na kraj nek i broje... Kad če da toj bude. Bitno vidoše moja goveda. Dojdomo kude Gospavinu pojatu.Ko u mrvačnicu da smo ulezli. One se samo soplitaju. Ma dve na oči ne vide. Zaćurlile se sas šamičetija. Još pijane od sinoč...  Vare ni kavetija, na dva kamena predi pojatu. Cveta izvadi pešes kompira iz žar i nudi Mudoa i Kurtca:

- Eve vi. Na. Jedžte. Ovoj samo ovdena ima na Rakoš.

Pa kad Gospava iznese ovče sirenje... Pa rećijicu. Pa Cveta donese lebac podi crepuljku. Žežak ko uglen. Lelele... Ne može se najedu ovija mister Mudou i gospodin Kurtc. T’g pituje mister Mudou:

- Ovo sir odi vasa goveda mister Petrovic?

- Da... Od moja goveda - vrevim mu ja.

                - Pa kako ovako slan? Ovako tvrd? I lepa aroma ima. Nije kao feta...

- E pa mister Mudo, takvo je naše srpsko sirenje.

Znaje njemu đavola da li je od ovce ili od goveda.

- Mister Petrovic. Ja prezadovoljan sa vas ranč. Prijatan vahzduh ima. Kod mene u San Antonijo pustinja... Goveda nisu tako debela kao vasa. Ja bih vas pitala nesto?

- Pituj - vrevim mu ja.

- Moze mister Petrovic, da ulozim novac a vi vas trud, i da ovde na Rakos bude velika Srpko-Amerikanska farma?

- Može... - mislim se davaj pare s’g će mi trebu za izbori za men....

Bratislav Petrović

Komentari

Komentari