Foto: 
autor nepoznat

Svet mogućnosti

Kada ti negde nije dobro imaš mogućnost da se boriš za neki boljitak, ali imaš i jednostavniju mogućnost da se pokupiš i odeš negde gde se neko drugi već izborio za boljitak, pa onako gotovanski iskoristiš tuđi trud za svoje bolje. A nezvanična statistika pokazuje da je svugde bolje, ako imaš hrabrosti i volje.

Ipak, mirisi nekih davno prošlih vremena ostavljaju svoj genetski pečat i bitno utiču na odluku da se prilagodiš odeći koju ti neko drugi kroji, jer koreni su koreni i teško se iskorenjuju. Ali, tokom vremena skontaš da ti odeća ne odgovara i uložiš reklamaciju, a krojač sudbine tvoje te deklariše nezahvalnim sitničarem, i umesto prekrojavanja odeće dobiješ prekrojavanje ušiju. Prekrojene uši ti daju mogućnost da se pokriješ njima i budeš zahvalan krojaču što te je deklarisao nezahvalnim, pa ga uvlakačkim mehanizmom reklamiraš na sav glas i besplatno ga pratiš na modnim revijama nadajući se nekom bar malo boljem kroju. Naravno, uvek ostaje mogućnost da se u tebi probudi najgori zanat, ali onda možeš očekivati da ti ga tesno skroji po uzročno posledičnoj relaciji, što otvara novu mogućnost da uhvatiš zalet sa jednosmernim putem pod nogama i trbuhom za hlebom negde postaneš začetnik novog korenja. A neke buduće generacije novog korenja neće imati pojma odakle je i koji vetar doneo osnivača novog korenja, a neće im biti ni bitno, jer se vezuju za budućnost, a ne za prošlost. Čak postoji teorija po kojoj potičemo od crnačkih plemena Kameruna, ali su kamerunski crnci došavši u Srbiju pobeleli od muke, i eto nas. U prilog tome govori i činjenica da svi fudbaleri Kameruna tečno govore srpski, sa sve kvalitetnijom gramatikom nego u Srbiji, a kamerunska pravoslavna crkva  ima mitropolita kamerunskog Grigorija koji već dvadesetak godina širi pravoslavnu veru. Izgleda da su kamerunci brže sišli sa grane i počeli da jedu kupus umesto banane. Pa, može im se.

Kao u fantastičnim filmovima naučne fantastike, u Srbiji je sve moguće, što dovodi do zaključka da je Srbija zemlja fantastičnih mogućnosti. Za relativno male pare se može nabaviti polovna bembara koja ne šljaka na ekološko gorivo, pa je zato ukinuta u naprednom svetu, ali u Srbiji može da prođe. Dok može. Ko ima mogućnosti voziće se u blindiranom džipu, a ko nema za džip ima mogućnost da vozi polovni bicikl. Neverovatna je mogućnost da malčanski veteran dobije novu šansu za kreaciju novih frizura, a svoju umetnost naplati u naturi. Ogromna je mogućnost da pojedincima zbog učešća u saobraćajnoj nezgodi sa smrtnim ishodom i bežanije sa licinog mesta, nanogica reaguje tek kada provedu vikend u nekoj drugoj galaksiji, kao i mogućnost nevidljivosti javnih ličnosti u javnim preduzećima u kojima su na platnom spisku. Nikada ga ne vidiš, pa ga opet ne vidiš. Mora biti da je neka magija u pitanju. A, ista magija omogućava transformaciju plantaže industrijske konoplje u plantaže marihuane, koja nekome omogućava ogromne prihode, a objašnjava se Merlinovim boravkom u Srbiji. E, moj časni Merline, šta uradi od naše buradi. Dakle, mogućnosti su beskrajne, samo ih treba prigrabiti, a i za to postoji mogućnost.

Komentari

Komentari