Foto: 
autor nepoznat

Uglavnom poučna priča

Kada si nov u poslu uglavnom nastojiš da se marljivošću i korektnom ponudom nametneš tržištu kako bi u tom poslu bio i uspešan i kako bi bio bolji od konkurencije. Uglavnom.
Vulkanizer Radomir je bio jedini vulkanizer u svom naselju i posao mu je išao sasvim solidno. Ali, Radomir je smatrao da bi mogao mnogo bolje da posluje. Tako je došao na ideju da potplati decu iz komšiluka kako bi bušila gume na automobilima iz logičnog razloga, kako bi on imao veći promet. Posao je u početku sasvim dobro išao, ali kao i u svakom poslu ponekad dođe do neplaniranih problema. Vulkanizer nije računao na to da ne možeš uvek da se pouzdaš u one koje plaćaš za prljave poslove.
Na sastanku na školskom igralištu, koji se dogodio u popodnevnim satima, članovi grupe zadužene za prljavi posao, došli su do zaključka da bi mogli i više da zarade, ako razotrkiju tajnu koja je mučila meštane njihovog naselja, a to je - ko im i zašto redovno buši gume? Deca su svojim roditeljima i rođacima ponudili istinu u zamenu za određenu svotu novca. Za razliku od Radomira koji je bio isprebijan i koji je morao hitno da se preseli, deca su uglavnom bila zadovoljna. Uglavnom. Nekoliko prestupnika bilo je kažnjeno od strane svojih roditelja zbog učestvovanja u nelegalnom poslu. Da se istina često i ne isplati, deca su zaključila na još jednom sastanku u školskom dvorištu kada su shvatili i da bi, dugoročenije posmatrano, više zaradili da su ostali verni svom poslodavcu.
Međutim, svako životno iskustvo, pa i ono negativno, kasnije zna dobro da posluži. Jednom od dečaka koji se bavio bušenjem guma, kada je porastao i počeo da se bavi politikom, ovo iskustvo je sasvim dobro došlo. On je pouzdano znao da treba biti veran onom ko te plaća za prljavi posao jer ćeš tako najviše da zaradiš. Isto tako je dobro znao da se istina ne isplati.

Autor Željko Žele Jovanović

Komentari

Komentari