Foto: 
autor nepoznat

Ah, taj lavež

Kada poželiš da se malo izoluješ od svega, a pogotovu od svakoga, ulepršaš u svoju omiljenu prostoriju, zaključaš vrata, isključiš sva sredstva komunikacija, pustiš neku omiljenu muziku i zalutaš u svoj svet gde možeš biti bilo ko, bilo kad. Ipak, posle nekog vremena vraćaš se u stvaran svet, gde te dočekuju oni koji misle da su u žiži tvojih interesovanja i kreću da bombarduju pitanjima o tvom odsustvu, ne kontajući da te savršeno kuri bolac za čitav svet. Posle blagog i kratkotrajnog ignorisanja skontaš ko ostaje u centru tvojih razmišljanja, a ostatak otpremiš u rodni kraj. Kada shvate da te ne mogu kontrolisati i indirektno upravljati tvojim životom, sasvim je sigurno da ćeš uskoro postati glavna tema diskusije otpremljenih i dobićeš etiketu egoiste i asocijalnog uobraženka. A, samo želiš da imaš malo svog mira. Pre ili kasnije svako dođe do tačke kada poželi da se isključi na neko vreme, pa i oni koji su te olajavali. Naravno, olajavaće te i dalje ne razmišljajući o tome da i sami postaju tema nečijeg olajavanja. Tu se krug završava i počinje novo kolo.

U međuvremenu, na društvenim mrežama besomučno se nastavljaju olajavanja putem objava i komentara o nekome ili nečemu, često bez validnih argumenata. Ali, olajavači sebe ipak smatraju vrhunskim stručnjacima u poznavanju olajavane materije, galantno deleći savete za rešavanje problema ili ideje za realizaciju neke akcije. Ukoliko se savet pokazao dobrim, sledi dugometražni hvalospev gde samoističu svoju neverovatnu inteligenciju i na sva zvona objavljuju da su dobrovoljni davaoci saveta ili idejni inicijatori. Ako je savet moralno politički nepodoban, krivicu prebacuju na primaoca saveta, jer nije shvatio ili odradio savet na pravi način. A onda nova olajavanja.

U beskrajnoj dokolici i deficitu tema za olajavanje, olajavači izmišljaju nove teme za tračeraj. Prosto bace neku objavu na nekoj društvenoj mreži i onda čekaju reakcije koje izazivaju nova razglabanja, koja se često udaljavaju od započete teme i završavaju na drugoj strani sveta. Stvaraju se manje grupe istomišljenika i beskrupulozno izopštavaju one koji ne misle na isti način. Reakcije su različite, a svaki napad na mišljenje aktivira odbrambeni mehanizam mislioca i ubrzo nastaje pravi mali rat u kome se ne biraju ni sredstva ni načini žestoke borbe za prevlast mišljenja. Izopšteni neistomišljenici po pravilu postaju teme olajavanja. Srećom, svaka diskusija na bačenu kosku je kratkotrajna, jer je nova koska već spremna za bacanje. Psi će i dalje lajati, a karavani će prolaziti i odlaziti na beskrajni put oko sveta.

Komentari

Komentari