Foto: 
autor nepoznat

Blagoje Grahovac - komunjara koja ne posustaje

Komunjara?! Izraz nastao u jeku hladnog rata, u vakumu između sovjetsko-savezničke tačke na nacističko razaranje sveta, i trenutka kada su Amerikanci gonjeni nekim svojim đavolom tu tačku prepravili u zapetu i time nekadašnji blickrig zamenili liberalno-kapitalističkim tihim izumiranjem. Izraz koji označava pripadnika višeg staleža zemalja Istočnog bloka, partijskog moljca i podguznu muvu, kome je petokraka "vazda" bila samo paravan za zadovoljenje ličnih interesa i ličnih ambicija.

Po prirodi, komunjare su polivalentne osobe, lako menjaju političku retoriku, istu prihvataju samo načelno- samo ovlaž; dok odstupanje od tradicije i nečega što bi se moglo nazvati "odgovornom nacionalnom politikom" pravdaju svojim kosmopolitskim stavom. Za komunjare je ideologija ništa drugo do obična zavesa, i to možda baš ona "gvozdena", u koju su dugo gledali sanjivim očima poklanjajući "majci Rusiji" svoje poglede, dok su u isto vreme Zapadu nudili svoj tur! Samo ne u stavu mirno i sa jasno izrečenom parolom "evo vam ga na", nego su na sreću sebe samih, a na žalost svih nas, svesni odakle vetar duva, tu svoju "cenjenu guzicu" servirali savijene kičme i spuštenih pantalona uz poruku: "Izvolite, vaši smo"! Zato i ne čudi što su svi kasniji kradljivci naše stvarnosti, i sve ubice svake naše premise o normalnom životu, i u zemlji, a bogme i u regionu, dolazile (i dolaze) isključivo iz redova komunjara. Odatle su po potrebi selektirani redom: i ekstremni nacionalisti, i liberalisti, i kapitalisti, i autonomaši i secesionisti, i šovinisti i autošovinisti, zaključno za LGBT protagonistima. Da ne bude nesporazuma: reč je o komunjarama kao o sociološkom profilu, a ne o komunizmu kao ideologiji. Najveći hendikep komunizma, bar onog jugoslovenskog, je upravo činjenica da je spao na komunjare. Ideologija koja je u teoriji komponovala savršenu društvenu simfoniju je u praksi za interpretaciju iste umesto virtuoza na violini, podigla i obrazovala generaciju uličnih pleh muzičara. Vrhunac apsurda: Taktika Barselone, Barsina "tika-taka" u izvođenju fudbalera Radnika iz Surdulice.

Jedan od tih i takvih, komunjara- ne komunista je, bez ikakve dileme, i penzionisani general Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva Blagoje Grahovac. Naravno, sa etičke strane, nije nimalo lako u negativan kontekst staviti osobu pozne životne dobi, koja je u penziju otišla sa najvećim vojničkim činom. Ipak, gospodin Grahovac svojim javnim istupima tera na reakciju i na ono narodsko "kresanje u brk".

Elem, bivši general pokojne države, koji se davno razdružio sa epitetom "druga", i koji se isto tako davno u nekom svom tranzicionom periodu okitio zvanjem gospodina, poslednjih 25 godina svoje penzionerske dane krcka, tako što javno etiketira Srbiju kao jedinog krivca za nesrećni jugoslovenski rat i raspad države. U svom nedavnom gostovanju u emisiji "Ćirilica" na televiziji "Hepi", general Blagoje je po ko zna koji put ponovio da je Srbija 90-ih godina zaslepljena politikom Miloševića, što direktno, što indirektno, izazvala jugoslovensku tragediju!? Gospodin Grahovac, koji za sebe kaže: da je Srbin po rođenju, Jugosloven po ubeđenju, i Crnogorac po trenutnom real-političkom opredelenju ističe: kako su Srbi u suštini dobar i vredan narod, ali opterećeni svojim mitovima i zabludama nose u sebi destruktivan gen koji često izaziva regionalne probleme. General Blagoje se na kraju svog izlaganja u pomenutoj emisiji dotakao i Ratnog vazduhoplovstva, rekavši- da bi Srbija trebala da ukine ovaj rod vojske, zatim da bi njen primer trebalo da slede i ostale eks-Ju države, kako bi onda svi zajedno uz pomoć Albanije osnovali neku novu nadnacionalnu lovačku eskadrilu, više civilnog nego vojnog karaktera, koja bi obezbeđivala vazdušni prostor svih zemalja Zapadnog Balkana!? Glupost koju možda možete "svariti" ako je izrečene na visini od 10 000 metara pri nedostatku kiseonika, ali ako je neko kaže dok sa obe noge čvrsto pipa tlo, onda takva glupost ne sme naići na toleranciju! Prvo, reći za Srbe da su bezazlen narod bez svojih grehova i grešaka je podjednako opasno i netačno kao i svaliti svu krivicu na njih. Da, Srbi itekako imaju svog udela u jugoslovesnskom haosu, i taj udeo nije mali. Ipak, govoriti o isključivoj odgovornosti je vrhunac bezobrazluka! Gospodine Grahovac, nije Srbe 90-ih vodio nekadašnji pripadnik "Handžar divizija" i kasniji tvorac knjige "Islamska deklaracija", objavljene još 1970. u kojoj se prvi put bar u Evropi pominju termini: kalifat i "islamska država"! Gospodine Grahovac, takođe, nije lider Srba 90-ih bio Vaš kolega, ražalovani general JNA, koji je jugoslovensku zimu, mnogo pre nego što je ona počela i mnogo pre nego što je Slobodan Milošević politički rođen, nagovestio svojim učešćem u "Hrvatskom proleću". I na kraju krajeva, gospodine Grahovac: Ko se za tu Jugoslaviju odrekao svoje međunarodno priznate državnosti, i ko je zarad nje, i zarad ravnopravnosti njenih činilaca pod tepih stavio svoju pobedu iz Velikog rata? E u tom slučaju jesu Srbi! I ako za nešto tražimo isključivu krivicu Srba, onda je ona vezana za stvaranje Jugoslavije, za njen raspad- nikako! A predlog vezan za zajedničku avijaciju? To zaista ne vredi ni komentarisati.

Nego baveći se likom i nedelom gospodina Grahovca, ne mogu a da ne napravim jedno poređenje... Živojin Mišić, vojvoda i "đeneral" jedne slavne države u jednom slavnom vremenu, je pored svih vojničkih uspeha tečno govorio nekoliko stranih jezika. General Blagoje, i njemu sličan kadar jedne neslavne države u jednom neslavnom vremenu, pored svog maternjeg jezika, koji su zbog stida i potrebe da se druže s hemoroidima Josipa Broza, radije nazivali "naški" nego srpski, nije znao (i ne zna) ni da "bekne" reč na nekom stranom!?  I sve ovo nas tera nazad, u 1946. godinu, na sudski proces koji se sa unapred donetom presudom vodio protiv komandanta Kraljeve vojske u otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Glavni sudija procesa Mihailo Đorđević je u jednom trenutku, zašta postoji i zvanični zapisnik, prekinuo izlaganje generala Mihaiovića pitanjem: "Da li ste vi druže Mihailoviću, sigurni da naša vizija Jugoslavije neće uspeti"? Ne naprotiv, siguran sam da hoće! Svojim odgovorom Dragoljub Mihailović je iznenadio sve u sudnici, a zatim je izgovorio antologijske, a za našu tragediju možda i ključne reči: " Gospodine sudija, sa ljudima obrazovanim i ustrojenim u kraljevini uspela bi svaka država na ovom svetu! Videćemo šta će ostati od nje, kada je budu nasledile generacije koje vi obrazujete?! U pravu je bio Draža: Videli smo!

Komentari

Komentari