Foto: 
autor nepoznat

Gradnja ne sme stati

Potražnja za stanovima u Beogradu veća je od ponude. Taj trend se održava nekoliko godina unazad. Gradi se na svakom ćošku. Soliteri niču, što bi se reklo, kao pečurke posle kiše. Cene su, prošle godine, vrtoglavo skočile i nastavljaju da rastu u tekućoj. I, uprkos tome, nema dovoljno stanova za sve one koji žele da kupe. Ne ide to meni u glavu nikako.

Nekoliko puta, u skorije vreme, prolazio sam, uveče, delom grada koji je poznat po imenu "Beograd na vodi". Video sam samo nekoliko osvetljenih prozora u soliterima. Siguran sam da tu živi vrlo mali broj ljudi, a svi stanovi prodati i to po astronomskim cenama. Najskuplji preko deset hiljada evra po kvadratu. Ej, za "metar sa metar" dati deset hiljada evra. Koji je ludak to uradio i odakle mu novac, prvo je što mi padne na pamet.

Od samog početka izgradnje "Beograda na vodi" kruži priča da je taj  projekat smišljen sa ciljem da se na "legalan" način plati reket vladajućoj sviti. Kupiš stan, pa budeš oslobođen plaćanja poreza.

Priča se da estradnim zvezdama, biznismenima, jutjuberima, svakom ko vodi neki veći biznis, stiže na adresu pismo u kojem se kaže da bi bilo dobro da se kupi stan u "Beogradu na vodi". Ukoliko se ignoriše "molba" ubrzo na vrata zakuca finansijska inspekcija. Što više solitera "niče", sve češće čujem tu priču. Evo, skoro mi pričao cimer iz studentskih dana, građevinski inženjer, koji radi na izgradnji pomenutih solitera. Pričao mi je, takođe, kum, da je njegov zet, biznismen investitor, koji "pravi zgrade" na raznim lokacijama u Beogradu, kupio stan u "Beogradu na vodi". Od tolikih stanova baš mu još treba stan na više puta pomenutoj lokaciji, i to po ceni za koju i ptice na grani znaju da je "van svake pameti". Navešću još jedan bizaran primer. Sećam se kad se desio "transfer" Žike Šarenice sa RTS-a na Pink. Pominjala se cifra od sto i više hiljada evra koju mu je Željko Mitrović platio da bi prešao na Pink. Ubrzo posle "transfera" sam pročitao, u jednim novinama, da je Žika Šarenica kupio stan u "Beogradu na vodi". Ne verujem da nije imao rešeno stambeno pitanje i da je neracionalan čovek.

I jutjuber, Baka Prase, se skoro pohvalio da je dao milion evra za stan u jednom od solitera. Milion evra, molim lepo.

Svima nam je poznat skorašnji sukob između njega i Željka Mitrovića.

Gradi se punom parom i ove godine. Subotom, nedeljom, po kiši i snegu. Kranovi na sve strane. Kamioni sa betonom. Tamnoputi radnici. Sve puca. Iz toga se može zaključiti da ima još potencijalnih kupaca, odnosno onih koji žele da plate reket, a samim ti da budu pošteđeni finansijske inspekcije. Formula je jednostavna: Kupuš stan za milion evra, a ne platiš porez tri miliona.

Koga briga za narod.  Koga briga za toliko puta pominjane bolnice, škole, vrtiće... Koga briga za penzije, plate lekara i prosvetnih radnika. Bitno je da gradnja ne sme stati!

Autor Milan Neđić

Komentari

Komentari