Foto: 
Robert Kiss

I_Need_Money.mp3

Mladi gospodine i gospođo, vi ste došli u bračno savetovalište kako biste izgladili sve svoje nesuglasice. No, sa žaljenjem vam saopštavamo da nemamo rešenje za vaš problem.

Vi se žalite na česte svađe oko nebitnih sitnica, poput toga ko je ostavio spuštenu ili podignutu dasku, te da li je ovo drugo problem sa stanovišta feng-shui principa. Ako neko ne stavi salvetu ili kutlaču kad postavlja sto, taj je automatski budala nad budalama. Ne dao bog da kupite sve sa spiska, ali da zaboravite jednu jedinu stvar, npr. novine. To se svakako ne može rešiti za desetak minuta, jer ste u centru glavnog grada svakako bogu iza nogu. Da ne spominjem čitavu listu sličnih situacija koje ste naveli, a nigde nije bilo onih tipičnih svađa u braku, npr. one na temu hladne supe i toplog piva.

Da li ste se ikad zapitali da problem, možda, dolazi sa drugog mesta, da je uzrok nešto deseto? Što se mene tiče, biću direktan – vaš problem nije vaša veza, vaš brak. Ono što vas muči je to što živite u Srbiji, a tu pomoći nema, sem da se odselite, ili da – ukoliko ste veliki patriota i verujete da će od ove zemlje ipak nešto biti, te da ima izlaza – tripite ili pronađete alternativne izvore prihoda.

Marky Mark, koga možda znate pod njegovim pravim imenom, Mark Wahlberg, je svojevremeno, u fazi „mlados’, ludos’“ objavio pesmu pod imenom „I Need Money“. Njemu tad verovatno, gotovo sigurno nisu bile potrebne pare, ali vama jesu.

Zbog čega bi, inače, činjenica da te novine koštaju dodatnih četrdesetak dinara, pedeset za vikend izdanje, bila povezana sa strahom od nekupovine istih? Zbog čega bi se sve vrtelo oko stvari koje se kupuju i koje izazivaju onu poslovičnu promaju, te paučinu u vašim novčanicima. Zbog čega bi nebitne stvari bile ovoliko bitne i ovoliko vas bolele, kad u pitanju nisu neslaganje u krevetu, neslaganje oko dece, te bilo kakav drugi problem sa kojim se moja profesija suočava? Vama je očajnički potreban novac, a ovde ćete ga naći samo ako budete radili prekomerno, varali ili ni od kud dobili nekakav posao iz snova. A sve tri stvari vas mogu uništiti, tako da vam, sa žaljenjem, saopštavam da trajnog rešenja ovde nema.

Možda vam neko ne bi rekao sve ovo. Možda bi vam preporučio da se razvedete, da uzimate neke sedative, ili nešto mnogo, mnogo gore. No, ja sam iskren. Vaš problem nije u neslaganju, ne biste bilo zajedno toliko dugo kao što kažete, kad se ne biste slagali. Vaš problem je Srbija. Srećan vam dan državnosti!

S poštovanjem,

Vučko Bajalica – sociajalni radnik

Komentari

Komentari