Foto: 
autor nepoznat

Konjanik na budžetu

Društvena svojina, ničija kobila.
Svi je jašu, niko je ne hrani.

Državni budžet, njegova kobila.
Svi je hrane, on je jaše.

Možda je ovo najbolja definicija stanja u našoj ekonomiji danas. Svojski smo se trudili, uz svesrdnu pomoć novih okupatora, da pomislimo da je sve bivše loše, i da zato treba ukinuti društvenu svojinu. Sve što su naši očevi, a potom i mi, stvarali, gradili, pravili decenijama, odlučili smo da prodamo u bescenje i time sami sebe i svoj rad poništimo. To je kao da smo se samoobrisali. Gumicom protrljali, dunuli u ostatke i ….nema više.

Dobro, pomislili smo, doći će demokratske promene, uvešćemo višestranačje (hahahahah, buši) i onda neće jedni vladati večno, a mi samo raditi i stvarati za njih.

E pa drugovi moji dragi, zaj….. smo se. Svi vi akcijaši, mladi gorani, ferijalci, izvidjači, udarnici, samoupravljači, vi koji ste studirali besplatno; vi koji ste se lečili normalno; vi koji ste vakcinisani i niste zato postali sterilni; vi koji ste krstarili Evropom bez covid pasoša i viza; vi koji ste gledali svetske face na Festu, Bemusu, Bitefu; vi koji ste išli na more minimum tri nedelje, skijali po Kranjskoj gori i Jahorini, a tek u nedostatku vremena skoknuli za vikend do Kopa da vas želja mine; vi koji ste znali da za dobro uradjen posao sledi nagrada:
- samo ti uči završi fakultet i sve će doći.
I dolazilo je: posao, krediti, stan. Letovanja, rekreativne nastave, ekskurzije…Niste znali kako se zove predsednik vlade, pojma niste imali kad i kako se usvaja budžet ali u tom budžetu je bilo dovoljno hrane za „ ničiju kobilu“. I ne, nije se ona umorila od previše jahanja, crkla je jer su svi poželeli da ona bude baš njihova.

A šta dobismo na kraju?
Raspade se ta nazovinaša svojina u milion malih tranziionih parmaparčadi. Istina imamo slobodu govora, demokratiju, transparentno usajanje budžeta. Skupštinske prenose, i onda tras…..
……
uživo ide na svim programima i svuda isti lik
…….
-Šta fali vam za hram, daj iz budžetske rezerve.
-Srebrenica, može, Mali zapiši iz onih tamo rezervi da se da,,,,
-Nova bolnica u kojoj nema kreveta, stalaka za infuziju, lekara i sestara ali ima direktorka lojalno napredna ili napredno lojalna, svejedno , piši iz rezerve za 2022.
- neće Gara da primi bocu, ma hoće, daj dva put po trista grama bez koske, a za one metuzaleme još petsto pride i po neki vitaminčić….kako odakle, pa iz rezerve….nemoj dva put da govorim...
I marš kući svi, da ste do sledeće sednice pročitali ono čuveno Lazino „Sve će to narod pozlatiti“.

I tako, rezerva po rezerva, presušiše svi rezervoari. Probuši se i rezervna guma. Odavno vozimo na felnama. Osta pusta zemlja i prazna kasa. I on na konju.
Vreme je da menjamo spomenik na Trgu. Kad je već trg takav, neka ga ukrasi novi konjanik.

-Kako nema para za spomenik? Pa iz rezerve…

Komentari

Komentari