Foto: 
autor nepoznat

Nemački tenkovi u Ukrajini

Vojsku sam služio kao pitomac Škole rezervnih oficira-rod OMJ, u prevodu Oklopno-mehanizovane jedinice. Škola je bila zamišljena kao mini vojna akademija. Imali smo teorijske predmete i praktičnu obuku. Praktičnu obuku smo obavljali na tri oklopna vozila: tenk T 55, ruske proizvodnje, tenk M 84, jugoslovenska verzija ruskog T 72, i borbeno vozilo pešadije, u narodu poznato kao oklopni transporter. Obuka je trajala šest meseci. Da smo posle obuke izašli na bojno polje svi bi do jednog izginuli. Hoću da kažem da je obuka od šest meseci suviše kratka za jednu tako složenu mašinu kao što je tenk.

Ovih dana je glavna vest isporuka nemačkih tenkova tipa "Leopard" Ukrajini. Razni vojni stručnjaci, analitičari, političari, govore kako će to preokrenuti tok rata u korist Ukrajine. Gledao sam kako jedan ukrajinski političar, čini mi se ministar odbrane, izlazeći iz "Leoparda" pita u kom smeru je Moskva.

Buduće posade tenkova već su na obuci u Nemačkoj i još nekim zapadnim državama. Kako pišu mediji, obuka će trajati dva do tri meseca. Posle toga biće poslate na front.

Može tenk biti najsavremeniji, ali sa loše obučenom posadom postaje laka meta na bojnom polju, odnosno, glineni golub.

Ispručivanjem "Leoparda" Zapad je Ukrajini učinio medveđu uslugu. Na bojnom polju neće postići ništa, a ujediniće, još više, Ruse oko Putina.

"Leopard" mnogo, mnogo, asocira na nemački tenk iz Drugog svetskog rata.

Autor Milan Neđić

Komentari

Komentari