Foto: 
autor nepoznat

Opančaar agencija javlja - „Kad politika uđe na vrata, pravo izlazi kroz prozor“

– sinopsis za dokumentarni film, by Dragiša Čolić

Pošto pretpostavljam da će filmadžije od zanata ignorisati ovaj moj prvenac u pokušaju, pokušaću da ih, za početak, odobrovoljim sa jednim starim vicom – ne bojte se nije ni naš, kažu da je bugarski iz vremena posle drugog svetskog rata:

Oglasili Bugari prikazivanje filma pod nazivom: „Baba dala vojniku“ – švedski, seksualni!

Kasnije dali ispravku – nije švedski, nego sovjetski.

Zatim – nije seksualni, nego socijalni.

I na kraju – nije „Baba dala vojniku“, već „Balada o vojniku“.

* * *

Mesto dešavanja: U državi zvanoj “Nikom nije lešpe neg’ je nam’ samo da je ‘vako svaki dan” (u daljem tekstu: NNLNNSDVSD).

Opis radnje: Žitelju države NNLNNSDVSD (dalje: Oštećeni) je noću, u toku jedne igre vatrometa sa pucanjem, zapaljena kuća, sa sve usnulim ukućanima – Oštećenim i njegovom suprugom, pa je on odmah posumnjao na nalogodavca – lokalnog šerifa, predsednika vilajeta u kome se opisani događaj desio, jer je on – kao novinar, o njemu nešto pisao, što se ovome – šerifu, nikako nije dopalo.

Daljidogađaji radnjese odvijaju u pravosudnom sistemu države NNLNNSDVSD:

  • Najpre je tužilaštvo zaključilo da je paljenje tuđe kuće, uz pucanje u vrata kuće koja gori, deo uobičajenog narodnog veselja kad su takve fešte u pitanju, a uz to i da ispaljeni meci nisu niti znali, niti mogli znati koja im je namena, pa je podiglo optužnicu za lakše krivično delo – izazivanje opšte opasnosti, naravno iz nehata, jer sve se desilo slučajno pošto se najpre upalila garaža, a vatra ko vatra se eto proširla i na kuću. Zli jezici, naravno neopravdano, tvrde da je na ovako blagu kvalifikaciju krivičnog dela uticala činjenica da je gore pomenuti lokalni šerif, član glavnog štaba vodeće stranke na vlasti, SNS (Srećo Nikad Snevana).
  • Šerifovi branioci – četa vrsnih advokata, vazda na usluzi državi NNLNNSDVSD i njenim štićenicima, tvrdi suprotno – da je tako stroga kvalifikaciju dela, rezultat činjenice da je Oštećeni član opozicione stranke Ko Nas Jebe (KNJ), koji je to izdejstvovao zahvaljujući jakom političkom uticaju svoje stranke na tužilaštvo.

Iz te dileme nastaje zaplet u kome učestvuju i sledeća

Lica:

  • Optuženi 2 – čovek kome je prvooptuženi šerif naložio da organizuje paljenje kuće Oštećenog;
  • Optuženi 3 – čovek koji je, po nalogu Optuženog 2, pronašao zainteresovanog piromana da sebi iz čista zadovoljstva priredi veselje i zapali kuću Oštećenog (ne učestvuje u daljem toku suđenja, jer mu sud nije odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva, a on – nezahvalnik jedan, zloupotrebio ukazano poverenje i sada se nalazi u bekstvu – niko ne može da ga pronađe, čak ni elitne jedinice policije na čelu sa direktorom policije).
  • Optužena 4 – koja je Optuženog 3 dovezla na mesto događaja svojim automobilom iz koga  je on izašao sa dve kante neke tečnosti, rekao joj da on tu ima neka posla i uputio se prema bivšoj kući Oštećenog, nakon toga izgoreloj, koja nema pojma ni o čemu, pa je sklopila sporazum sa tužilaštvom i kažnjena uslovno – ne sme više, dok traje uslovna osuda, da prevozi počinioce opaasnih namera koji imaju tu nekulturnu osobinu da drugima pale kuće.
  • Branioci optuženih, koji nastupaju solidarno sa istom pričom, pod komandom Herkula Poaroa, predsednika advokatske komore Srbije – lićno, i – u drugoj glavnoj ulozi, Lučija od Lamer(k)pura (morao sam ovo slovo u zagradi da stavim kako me Valter Skot i Gaetano Doneceti ne bi optužili za povredu autorskog prava), poznata beogradska advokatica, zvezda tima, bez koje nema suđenja kada su u pitanju štićenici države NNLNNSDVSD, ona sa erotski napućenom usnom, kojoj mnogi zlobnici zavide – jedni kažu da je ujela osa, a drugi da se doktoru otela ruka sa špricom, koja ponosno, posle ko zna kojeg odlaganja suđenja, izjavljuje okupljenim novinarima - Ovo je politička optužba, a kad politika uđe na vrata, pravo izlazi kroz prozor – a mi se bavimo pravom!

 

Ima jedna poznata izreka – kad na selu neka jajara zaglavi zatvor, pa njegove pitate – zašto? Oni kažu – Nešto politički!

Inače, samo suđenje je veoma zanimljivo – Sud kome je u interesu utvrđivanje materijalne istine i samo istine, dozvoljava Prvooptuženom da u sred suđenja preti tužiocu – nećeš ti ponovo biti biran za tužioca, ne dozvoljava Ošteććenom – jedinom očevicu od sveg prisutnog društva da govori, a ovaj potom besan izjavljije novinarima – Nije mi sud dozvolio da kažem Prvoptuženom da laže i o tome prezentiram dokaze (običaj koji sudije često praktikuju – Imate tužioca pa se preko njega obratite sudu, a tužilac koji sedi do tebe „ladi jaja“ i po završetku pretresa prvi zaždi na vrata da nema šansi da ga stigneš), dok u međuvremenu onaj pomenuti advokatski tim menja kompletnu priču koja više nema nikakve veze sa prvobitnom optužnicom – za sve je kriv onaj Optuženi 3. koji se nalazi u bekstvu, koji je samoinicijativno iz čista mira odlučio da Oštećenom zapali kuću.

Pratićemo i dalje naredne događaje radnje od kojih je najznačajnije pitanje – da li će sud poverovati braniocima i njihovoj potpuno suprotnoj priči u odnosu na iskaze optuženih koji su kao dokazi u istražnom postupku izvedeni i koji su u tužilaštvu saslušani, ili braniocima koji imaju potpuno novu priču i tvrde da je to nešto politički a oni se bave samo pravom jer je opšte poznato – da kad politika uđe na vrata, pravo izlazi kroz prozor.

 

Dragiša Čolić, 17.02.2020.

Komentari

Komentari