Foto: 
Phillipe Le Moine

Raskid sa Srbijom

Beše to velika ljubav. Velika i naravno, nesretna. Sve te velike ljubavi su uglavnom takve, nesretne. I, hajde što je bila nesretna, nego bila je i jednostrana.

Uvek se od mene tražilo da dokazujem svoju ljubav prema Srbiji, nikada od nje da dokaže i pokaže da je i njoj stalo do mene. Ona je od mene tražila da joj služim, da oblačim uniformu, da je branim, da je gradim itd… Slala mi je pisma u kojima je pisalo “Otadžbina te zove” Odazivao sam se redovno, nikad je nisam odbio.

Dao sam joj znoj na radnim akcijama, suze joj dadoh nekoliko puta za osam godina u uniformi, a desetinu puta sam joj dao i krv. Za uzvrat sam dobio par zahvalnica, udarničku značku i oslobađanje od participacije u apotekama. Nikakve druge dokaze ljubavi od nje nisam dobio, mislim na ono što neki zovu privilegije.

Verovatno joj nisam dao dovoljno kao neki koji joj nisu služili u uniformi, nisu je branili i nisu je gradili. Oni su dobili i stanove i poslove, dobili su od nje bukvalno šta su hteli. Srbija im je dala i predsednička mesta, premijerska, poslanička, direktorska, ma sve što su poželeli, Srbija im dade. Da ne grešim dušu, nudila je i meni par puta, ne baš takve stvari, ali jeste neka stalna zaposlenja. Uslov je bio da budem drug član određenih političkih partija koje su u različitim vremenskim periodima vladali njome.

Odbio sam to, znam, mnogi će reći da sam budala. Možda i jesam, ali u tad nisam hteo da me ucenjuju gori od mene i jebeš tu njenu ljubav ako je uslovljena bilo čime. I, bez obzira na sve i na ovaj naš raskid, ja nju nisam prestao da volim.

Bićemo na vezi, ali ne i u vezi. Voleću je na daljinu, ona mene i ne mora, kad do sad nije, ne mora ni od sad. Ja ću i dalje voleti sve njene reke, njive, planine, životinje kao i dobar deo ljudi u njoj. Ona neka voli koga god hoće, njeno pravo i njen izbor. Ja joj želim da bude srećna, pa sa kim god bila.

Srbija je zaista predivna i nije van pameti, već je pamet van nje i verovatno zato i pravi takve izbore.

Bilo kako bilo, raskinuli smo, možda trenutno, možda zauvek, to sad ne znamo ni ja ni ona. 

Komentari

Komentari