Foto: 
Ioannis Kontotros

Zar je stvarno lepo biti glup?

Kada jedan narod političarima oprašta sve, a bračnom drugu i sopstvenoj deci, malo toga, to je u najmanju ruku žalosno. Ok, razumem ja da mediji u sprezi sa vlašću konstantno rade na tome da narod bude što gluplji. Da guta razne teorije zavere, šuplje priče o tome kako nam neko stalno nešto radi namerno, zatim gomilu rijalitija i kojekakvih gluposti koji pune prazne živote naroda. Prazne -živote, jer u poslednjih 40 godina da li znate za nešto lepo, a da je trajalo duže od 3 dana? Sve sami ratovi, sankcije, izbeglice, zatvorene granice, nemaština i beda. Znam ja da će većina za to sve okriviti zapad i ko zna koga sve, ali kao što već rekoh, nakon 40 godina zaglupljivanja, pa narod bi poverovao u bilo šta što mu se servira. U sve samo u jedno ne, a to je da niko drugi nije kriv nego narod koji svesno i nesvesno bira likove koji ga zaglupljuju i koji su oi doveli do svega toga.

Eto, koliko puta su vas političari prevarili? Koliko puta ste im oprostili i ponovo ih izabrali da vas vode? Zašto kad većina vas kaže da prevaru nikad ne bi oprostila? To se odnosi samo na bračnog druga, a ne i na ove koji odlučuju o sudbinu i vas i vaše dece? Nikad mi neće biti jasno da narod uvek istu foru popuši. Foru nacionalizma i patriotizma. Svi koji su vam je nudili, svi su se obogatili. Svi koji ste tu foru popušili, svi ste sjebani toliko da se nikad nećete oporaviti. Deca ne mogu da vam mrdnu iz države, jer nemaju ni za jebenu kartu, nisu sveta videla, mnogi sanjaju o moru, o bilo čemu što je za njihove vršnjake na onom „trulom zapadu“ normalno, a vi ste lupate u prsa i galamite o nekom nacionalnom ponosu i ispaljujete kojekakve religijske parole koje, takođe, prave od vas idiote i slepce. Ej, pa četrdeset godina vam to rade! četrdeset godina se bogate, četrdeset godina vas prave magarcima, a vi i dalje pričate o patriotizmu? Ne, nisu vam mozak samo isprali, oni su ga i centrifugirali. I hajde što ste svoje živote upropastili zbog gluposti, nego to sad činite i sopstvenoj deci.

Koliko su mediji i političari vama punili glavu glupostima, toliko vi sad to isto činite svojoj deci. Najgore što ste ubeđeni da je to ispravno, a najtužnije je što ne možete da vidite posledice te „ispravnosti“. Zar je tako teško shvatiti da ste magarci evo već četiri decenije? Pa, kako popušite uvek istu priču od likova koji nikad ne voze isti automobil? Naravno, novi i naravno mislim na one koji vas najviše zaglupljuju, na političare i popove. Pa, zar mislite da je njihovo enormno bogatstvo došlo teškim radom? Jeste kurac! Ratnim profiterstvom, kriminalom i vašom glupošću. Pričaju o vam o nepravdi nad vama „nebeskim narodom“, dok im je ruka duboko u vašem džepu. I onda odete kući, pa iz tog džepa nemate detetu ni za sladoled da izvadite, a onaj koji vam je pričao o nepravdi, u istom trenutku vadi karte za Majorku ili Bali svom detetu kojeg ta nepravda nad nebeskim narodom nije zakačila. A, kad krenete da pričate o tom nekom nacionalnom ponosu, hvatate se nekih predaka i njihovim dobrih ili hrabrih dela za koja vi ama nikako, baš nikako niste zaslužni. To veze nema sa vama, nikakve! Hvatajte se vaših potomaka, to što ostavljate njima, ovo što pušite već četrdeset godina, e to je vaša zasluga. To ste vi! A takvi, niste ni nalik na te na koje se pozivate ne bi li izrazili ponos što dolaze iz vašeg naroda. Niste vi taj narod, nema tu vaših zasluga. Znam, teško je priznati da ste ispali magarci i da i dalje to ispadate, ali zbog svoje dece, morate se što pre skinuti sa te droge zvane „nacionalizam i ponos bez ikakvog pokrića“. Što pre, to je veća šansa da vam deca koliko toliko imaju neki normalan život.

Komentari

Komentari