Foto: 
autor nepoznat

Žena

Dobro došla na svet, devojčice!
Čestitam ti što nisi završila kao krvavi embrion u kanalizaciji, iščupan iz majčine utrobe taman kada se duša uselila u njega. Što nisi zakopana živa, samo zato što si žensko. Dobro došla u svet borbe za egzistencijalnu ravnopravnost. Svet koji dozvolјava očevima da prodaju svoje kćeri, cenjkajući se i hvaleći ih, pravdajući taj čin potrebom preživlјavanja ostatka porodice. Gde još uvek postoje „male neveste” razorenih dečjih utroba, nerazvijenih da prime odraslog muškarca i plod. Ovo društvo još uvek nije spremno za nas žene. Bog nam nije dao fizičku snagu, ali jeste nam dao um, istrajnost i izdržlјivost. Potrebno je da pronađemo tu snagu u sebi, jer ona će odagnati strah dok uspravno koračamo. Jednoga dana kada staneš ispred ogledala, reci sebi:
– Ja sam žena i volim što sam žena. Umesto kaplјice krvi koja se sliva i ukusa gvožđa, nosim crveni ruž na usnama. To je jedina crvena boja koja mi dobro stoji. Moje ruke su nežne. To su ruke svih majki, žena, sestri i ćerki. One daju utehu, nežnost i sigurnost. Zlatni beočug je njihov ukras, a ne beli gips. Nedopustiv je udarac pesnice u stomak, u iskonsko jezgro života. Tu nastaje lјudski rod, s njim može i da nestane. Moje telo stvoreno je za lјubav i strast, a nutrina za nežnost. Ne, uvek znači ne. Ne razdiri me iznutra, ne cepaj mi misli! Imam pravo da se rodim, da živim, školujem i radim, da se čuje moja reč.
I čuće se tvoja reč uvijena u parolu o ravnopravnosti. Ravnopravnost je ženama donela satisfakciju da pored rađanja, brige o domaćinstvu i celoj porodici ima prava i da bude zaposlena. Jedno radno vreme smenjuje drugo, i u svakom vremenu očekuje se uloga vredna Oskara. Dobra domaćica i dobra majka, jednako, loša radnica i zapuštena žena. Vrhunski profesionalac, jednako, loša majka i neuredna kuća. Sve zajedno, jednako, iznurena žena čiji muž traži utehu na nekoj drugoj strani. Rešenje? Drago dete, misli prvo na sebe, poštuj sebe i voli, a onda će te i drugi gledati istim očima. Graciozno balansiraj po nevidlјivoj ivici, između želјa i očekivanja. Deca će ti možda nekada zameriti što im nisi u potpunosti predana. Ti ćeš im zauzvrat dati svu lјubav i naučiti ih samostalnosti. To će biti tvoj poklon njima, koji će znati da cene kada postanu svoji lјudi. Negovaćeš sebe i raspodeliti obaveze da bi bila ono što jesi, divno i poželјno biće, kome će se tvoj muž diviti, voleti ga i poštovati. Ne dozvoli da ti kolege kradu ideje i prisvajaju tvoje zasluge, i budi spremna da ćeš ulagati duplo više energije da bi te izjednačili sa njima.
Bog nam nije dao fizičku snagu ali jeste nam dao um, istrajnost i izdržlјivost. Snagu kojom ćeš, kćeri moja, uspravno koračati ovim svetom.

Majka se nadnela nad usnulu ćerku, kojoj je podarila život i u kojoj su se slili geni svih žena. Mirisala je na nevinost koja se, neopterećena mislima bilo dobrim ili lošim, izluči tokom noći kao nada za bolјe sutra. Na ono što čovek prvo oseti kada se probudi kako bi ga podsetilo na božansku silu koja mu je dala šansu da pohodi ovaj svet uspravne glave, bez obzira da li je taj čovek žena ili muškarac.
Nad Beogradom su se te 1999. godine začuli potmuli zvuci bombardera, koji su u svojim utrobama nosili metalni teret namenjen narodu, kao kaznu što nije uspeo da se izbori sa sopstvenim avetima.
Majka je u hladnom i vlažnom skloništu još jače priglila bebu na grudi, i šaputala joj:
„Jake smo mi, preživećemo i ovu noć”.

Autor Dаniјеlа Мilоsаvlјеvić

Komentari

Komentari