Foto: 
Martin Fisch

Dete 44

Radnja se dešava u posleratnoj Staljinovoj Rusiji. Ukrajinsko siroče Lio (Tom Hardi), koga usvajaju Rusi je član ozloglašene Staljinove policije. Koleginog sina nalaze mrtvog, a država ne priznaje da je ubijen. Kada Liova supruga (Numi Rapace) biva optužena za izdaju, kazna stiže u vidu premeštaja u nekakvu, snežnu rusku zabit. I tamo nalaze jednog ubijenog dečaka. Lio, njegova žena i njegov nadređeni general Mikail (Geri Oldman) pokreću istragu, dok se vlast trudi svim silama da ih u tome spreči.

Neko tamo reče da je u pitanju triler. Triler bez ijedne napete scene. Reditelja Danijela Espinozu znamo po simpatičnom, švedskom filmiću “Laka lova“. Dok je “Laka lova“ poprilično brz film, “Dete 44“ je tako spor, da izaziva gušobolju. Cenim da je gos’n Espinoza namerno ugnjavio gledaoce, u nameri da prati govorkanja o ruskom filmu. Je l’ su likovi Rusi? Je l’ se dešava u Rusiji? Pa, ne možete očekivati brzu promenu scena, mora se raditi na ruski način.

Kroz film provejava čitava plejada sjajnih glumaca, sa likovima koji ne uspevaju da dočaraju svoje karaktere. Tu je Vinsent Kasel, koga znamo po briljantnim ulogama u “Mržnji“ i “Crnom labudu“. U ovom filmu je potpuno beznačajan. Jedino što sam shvatila da ranije nisam primetila da ima toliko klempave uši. Zatim Džoel Kinaman, koji se proslavio filmom “Laka lova“, a onda zablistao u američkoj seriji “The Killing“. Ni cenjeni gos’n Geri nije briljirao u svom poslu, a to sam i te kako očekivala. Jedino su Tom i Numi uspeli da pokupe moje simpatije. Strujanje koje se dešava između njih dvoje je delikatno romantično.

Priča je neujednačeno zapetljana, pa je čoveku teško da se skoncentriše. Kao da je scenarista pokušao da izmiksuje dva različita toka, a onda se i sam zagubio. Ono što bi trebalo biti glavna putanja filma – serijski ubica koji zaskače nevine dečake, je pretrpana gomilom drugih započetih konflikata, koji takođe ne doživljavaju razrešenje. Kako je to onda vrzino kolo, onda se i gos’n reditelj upetljao kao “lajn tu lider čvor“ (čuvena ribolovačka petlja). Gos’n Espinoza je insistirao da svi govore sa ruskim akcentom, verovatno da se gledalište ne sprda, kao sa Kevinom Kostnerom u “Robin Hudu“. Većina glumaca ga je poslušala, dok se Geri oglušio, pa to dosta bode uši. Reditelj ubacuje nekoliko krvavih scena, ali ne uspeva da dočara surovi, slovenski mentalitet, kao recimo Dejvid Kronenberg u filmu “Eastern Promises“. I onda kraj, koji je zbrzan i naravno spetljan, i nije zaživeo kao stvaran.

Na IMDB-u sam filmu “Dete 44“ velikodušno dodelila tri zvezde, od mogućih deset.

Anja (Aleksandra) Mijović

Komentari

Komentari